Görüş Bildir

''28 Şubat, hesaplaşılması gereken bir süreçtir''

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: ''Yargılama sürecini intikam hırsı olarak görmemek gerekir''

''28 Şubat, hesaplaşılması gereken bir süreçtir''

Bakan Davutoğlu, televizyon programında soruları yanıtladı.

Millet iradesine yapılan müdahalelerin milleti ortak akıl ve cumhuriyetin temel felsefesinden sapmaya yönlendirdiğini belirten Bakan Davutoğlu, kendi halkına güvenmeyen bir siyasi yapının, halkın tercihlerinin yanlış olduğunu düşünen bir anlayışın milli egemenlikten bahsetmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

''Türkiye'de milli irade 27 Mayıs'ta, 12 Eylül'de, son olarak da 28 Şubat'ta sekteye uğradı'' diyen Davutoğlu, 28 Şubat'ın 12 Eylül müdahalesi gibi sadece beş generalin kararı olmadığını belirterek, 28 şubat sürecinin hesaplaşılması gereken bir süreç olduğunu kaydetti.

Yargılama sürecinin intikam hırsı olarak görülmemesi gerektiğine dikkati çeken Davutoğlu, sürecin toplumun olgunlaşması olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin çok köklü bir geleneğe bağlı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Türk Silahlı Kuvvetleri de köklü bir askeri geleneğe sahip. Dolayısıyla ordu geleneği ile devlet geleneği arasında birbirini tamamlayan bir bütünlük de vardır. Bu gelenek ile kişilerin yapmış oldukları yanlışlıklar arasında örtüşme olmaz. 27 Mayıs ihtilalini yapanlar yanlış yapmışlardır. Milli Birlik Komitesi'ni kuranlar 1965'te ilk genel seçim sonrası yargılanmalıydı. Aynı ordu Kıbrıs dahil Türkiye'nin savunma stratejisini başarıyla yerine getirmiştir. 27 Mayıs'ta, 12 Eylül'de, 28 Şubat'ta kişilerin yaptığı yanlışlar Türk Silahlı Kuvvetleri'ne geleneğini ve profesyonelce görev yapma kabiliyetini kaybettirmemiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kapasitesi her zaman Türkiye'nin karşı karşıya kalabileceği tehlikelere meydan okuyabilecek kapasitededir.''

Türkiye'nin konumunun tek coğrafya ile sınırlı olmadığını belirten Davutoğlu, ''Türkiye kendisini her zaman Avrupa'da konumlandırdı. Aynı zamanda Balkanlar'da, Ortaasya'da, Ortadoğu'da ve Afrika'da konumlandırdı. Hiçbir zaman Türkiye tek coğrafyalı, tek kimlikli stratejik arayış içerisinde olamaz. Türkiye olmadan Avrupa tarihi olamaz, Avrupa kimliği anlaşılamaz. Avrupalılık kimliğimiz anlaşılamadan da Türk kimliğimiz tam anlaşılamaz'' dedi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi