28 Şubat ve Genelkurmay eski Başkanı Karadayı

Genelkurmay eski başkanı İsmail Hakkı Karadayı 28 Şubat 1997 tarihinde koalisyon hükümetine darbe suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

28 Şubat ve Genelkurmay eski Başkanı Karadayı

Karadayı Perşembe günü sabah saatlerinde lojmandaki evinde gözaltına alındı. Emekli general sağlık kontrolünün ardından sorgulanmak üzere Ankara’ya götürüldü. Ancak bazı kaynaklara göre bu bir gözaltı değil, ‘Tanıklık etme daveti’ydi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “28 Şubat darbesi olarak adlandırılan olayla ilgili soruşturma devam ediyor. Devam eden bir soruşturmayla ilgili yorum yapmam doğru olmaz, sonuçları beklemek ve görmek daha iyi” dedi.

28 ŞUBAT

28 Şubat 1997’de ordu, Refah Partisi liderliğindeki koalisyon hükümeti, ülkede artan köktendinci olayları bahane edip, dini hayatla ilgili çok ciddi kısıtlamalar getirdi.

Askeriyenin içindeki Müslüman subaylar ordudan uzaklaştırıldı. Buna ek olarak da çok sayıda gazete Milli Güvenlik Kurulu kararları gereği kapatıldı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu da dahil olmak üzere generallerin soruşturmasını yürütüyor.

Karadayı’nın avukatı Erol Yılmaz Aras ise, müvekkilinin gözaltına alındığını başta yalanladı. “Biz daha önce Karadayı’nın ifade vermeye hazır olduğunu söylemiştik, ama onlar Karadayı’yı polis gücüyle almayı tercih etti” dedi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin gazetecilere açıklama yaparak “Bu şaşırtıcı bir olay değil. “ dedi.

80 yaşındaki Karadayı 1994 ve 1998 yılları arasında askeri personel şefi olarak görev yapmıştı.

Çevik Bir, Karadayı’nın da 28 Şubat olaylarında önemli bir rol oynadığını ve sorguya alınması gerektiğini söylemişti. Aynı zamanda Karadayı’nın Batı Çalışma Grubu oluşumunu da bildiğini savundu.

Bir, aynı zamanda Karadayı’nın BÇG’nin oluşumu da dahil, ordunun katı hiyerarşik yapısında yetkili olduğunu iddia ett. BÇG 28 Şubat darbesi döneminde ordu içinde kurulmuştur. Bir, Genelkurmay başkanının BÇG başkanı olduğunu söyledi.

Ayrıca Çevik Bir, 28 Şubat dönemindeki bütün ses kayıtlarının Karadayı’nın emriyle yapıldığını iddia etti.

Çevik Bir, Necmettin Erbakan yönetimindeki seçilmişlerin, Karadayı’nın emriyle 28 Şubat 1997’de MGK’de alınan kararlar istifalarına yol açmıştır. Halen hapisteki tüm askeri personelin BÇG üstlerinin emirlerine uygun hareket ettiklerini savundu.

Bu arada Karadayı’nın gözaltına alınması CHP’nin tepkisini çekti. CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, gözaltıların arkasında Ak Parti’nin olduğunu iddia etti.

Diğer yandan BBP ise 28 Şubat soruşturmasına destek verdi. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici hukukun sınırlarını ihlal eden ister genelkurmay başkanı, ister başbakan kim olursa olsun adalete hesap vermelidir dedi.

Karadayı, geçen yıl Mayıs ayında bir gazeteye verdiği demeçte “Savcılıktan herhangi bir davet gelirse tanıklık yapmaya hazırım. 50 yıldır onurumla askerlik görevimi yerine getiriyorum, yasadışı bir olayla ilgim yok” dedi. Buna ek olarak emekli general geçmiş darbeleri araştıran meclis komisyonuna da ifade verdi ve 28 Şubat’ı darbe olarak tanımlamadı.

Bu arada İşçi Partisi destekçileri bir grup Karadayı’nın gözaltına alınmasını protesto etmek için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı önünde protesto eylemi yaptı.

Kaynak: Diyarbakır Söz