28 şubatçılar kodesi boyladı

Dönemin MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç, dönemin Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı emekli Koramiral Aydan Erol, dönemin Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi Başkanı ve Başbakan Askeri Başdanışmanı emekli Tümgeneral Kenan Deniz ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi infaz savcılığındaki işlemlerinin ardından cezaevine gönderildi. Karar kapsamında teslim olan dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral Çetin Saner ile emekli Tuğgeneral İdris Koralp'in adliyedeki işlemleri sürüyor

28 şubatçılar kodesi boyladı

28 Şubat davasında verilen müebbet hapis cezaları kesinleşen hükümlülerden dönemin MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç, dönemin Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı emekli Koramiral Aydan Erol, dönemin Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi Başkanı ve Başbakan Askeri Başdanışmanı emekli Tümgeneral Kenan Deniz ile emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi cezaevine gönderilirken, 2'sinin infaz işlemleri sürüyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yakalama kararı sonrasında kentte ikamet ettikleri belirlenen hükümlüleri gözaltına almak için adreslerine gitti.

Ekipler, dönemin MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç'ı Fenerbahçe Orduevi'nde, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, dönemin Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı emekli Koramiral Aydan Erol ve dönemin Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi Başkanı ve Başbakan Askeri Başdanışmanı emekli Tümgeneral Kenan Deniz'i ikametlerinde gözaltına aldı.

Hükümlüler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye sevk edildi.

Karar kapsamında İzmir Emniyet Müdürlüğünce aranan dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral Çetin Saner ise Silivri'de polise teslim oldu. Saner, sağlık kontrolünün ardından Silivri Adliyesi'ne götürüldü.

Öte yandan emekli Tuğgeneral İdris Koralp de Bakırköy Adliyesi'ne gelerek teslim oldu.

4 KİŞİ CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Hükümlü Ahmet Çörekçi (89), sağlık kontrolünün ardından getirildiği Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde, Kovid-19 salgını şartları ve yaşlılığa bağlı sağlık sorunları gerekçesiyle kapalı otoparkta polis aracında bekletildi. Ahmet Çörekçi'nin işlemleri infaz savcılığınca dosya üzerinden yürütüldü. Daha sonra hüküm yüzüne okunan Çörekçi, Silivri Cezaevi'ne gönderildi.

İlhan Kılıç (85), Aydan Erol (81) ve Kenan Deniz (73), Kartal'daki Anadolu Adliyesi'nde haklarındaki hüküm yüzlerine okunmasının ardından Silivri Cezaevi'ne götürüldü.

İdris Koralp'in Bakırköy Adliyesi'nde, Çetin Saner'in de Silivri Adliyesi'ndeki işlemleri sürüyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezası kesinleşen 14 kişi hakkında yakalama kararı vermişti.

Müslümanları fişliyorlardı

28 Şubat sürecinde adı fişlemeler ile anılan Batı Çalışma Grubu'nun başkanlığını yapan dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı Orgeneral Çetin Doğan, kendisinin imzası olan 16 Nisan 1997 tarihli ve bütün askerî birimlere gönderilen bir BÇG belgesinde, laiklik aleyhtarı faaliyetlerin arttığını öne sürerek camilerin gözetim altına alınmasını emrediyordu.

Belgeye göre görevli askerî personel camilere gidecek ve laiklik karşıtı fiil ve sözleri hemen garnizon komutanlıklarına bildirecekti.

Doğan, daha önce fişlemelere ilişkin bir gazeteye yaptığı açıklamada, o belgeyi imzaladığını itiraf etmiş, "Mademki irtica ile mücadele edeceksin, 'Duyum alınan yerlere personel görevlendirin, hangi camide kim ne demiş bize bildirin' demişizdir. Cumhuriyet’i ve laikliği korumak bütün yurttaşların ortak görevidir. Silahlı Kuvvetler’in elinde imkânlar varsa tabii ki kullanacaktır. Adam laiklik karşıtı eylem yapıyorsa, hangi konumda olursanız olun onu uyarmanız ve şikâyette bulunmanız lazım." sözlerini sarf etmişti.

Genelkurmay 2. Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir de 28 Şubat sürecinde, irticai faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla Müslümanların takibi için kurulan Batı Çalışma Grubu ile tanındı. Ordu içinde faaliyet gösteren "Batı Çalışma Grubu" ile medyanın gündemine geldi.

Kaynak: Diyarbakır Söz