Görüş Bildir

'3. Yargı Paketi' Genel Kurul'da

Adalet Bakanı Ergin: ''Eğer yargıda kadrolaşma ve siyasallaşmadan bahsedeceksek, herkesin önce aynaya bakması, sonra AK Parti'ye laf söylemesi lazım''

'3. Yargı Paketi' Genel Kurul'da

Tasarının 3. bölümü üzerinde konuşan CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Genel Kurul'da ''boş sıralar'' olduğunu ifade etti. Tarhan, kendisine laf atan AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner'e, ''parazit yapmayın'' derken, Başkanvekili Mehmet Sağlam'a ''Susturacak mısınız paraziti?'' diye sordu.

Bu sırada bazı CHP milletvekillerinin yerlerinden kalkarak kendisine tepki göstermesi üzerine Metiner, ''Gel, gel'' karşılığını verdi.

Tarhan, ''Bozdağ, bizi polis devletiyle yönettiğini itiraf etti. Çünkü korku dağları bekliyor. Yoksa neden şimdi? Belliki bir şeyler çeviriyorsunuz. 'Sıra Başbakan'a gelir' diye çok korktunuz. Bunca milletvekili, gazeteci, öğrenci bir müsteşar etmezmiş. Hangi pazarlıkların aslında devrede olduğunu biliyoruz'' dedi.

''Sizi mahcup edecek tablo çıkar''

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, ''Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün tutuklanması'' ile ilgili bir soruya karşılık, konuyu, adaletin geçmişten bugüne izlediği seyri vakalar üzerinden anlatabileceğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu ülkede şiir okuduğu için hapse mahkum edilen siyasetçi, yine seçime girmek üzereyken operasyonla seçime sokulmayan genel başkan, sizlerin yargıya olan güvenini zedelemedi. Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararı da sizin yargıya olan güveninizi zedelemedi. Yüzde 47 oy alan bir parti hakkında seçimlerden 8 ay sonra kapatma davası açılması, sizlerin yargıya olan güveninizi zedelemedi. Bunların hiçbirine karşı çıkmadınız bugüne kadar.

TBMM'nin üye seçtiği bir Anayasa Mahkemesi, 22 üyesinin 16 üyesi yargı mensuplarınca seçilen HSYK, karar sayılarını üçe katlayan Yargıtay, AİHM içtihatlarına uyum sağlamaya çalışan yargı, darbe ve muhtıralara selam durmayan, brifing almayan, hesap soran yargı bugün size güven vermemektedir. Seçimlerde milletten almadığı yetkiyi yargı üzerinden devşirip toplum mühendisliği yapanlar, yargının bugün geldiği durumdan son derece rahatsızdır. Bunun kaynağını da çok iyi anlıyorum. Yargıda kadrolaşma ve siyasallaşmayı tartışacaksak sizi mahcup edecek tablo çıkar. Eğer yargıda kadrolaşma ve siyasallaşmadan bahsedeceksek herkesin önce aynaya bakması lazım, sonra AK Parti'ye laf söylemesi lazım.''

''Polemikten sorumlu bakan''

Ergin'in ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ''Erdoğan'ın seçilmesinin önündeki yasak CHP desteğiyle kaldırılırken Silivri'de yargılananlar sizin vicdanınızı kanatmıyor mu? Pankart astığı için terör örgütü üyesi olarak 9 yıla mahkum olan öğrenciler, vicdanınızı sızlatmıyor mu? Aynı HSYK'nın atadığı hakimler ne zamanki MİT mensupları ve Başbakan'a ulaşmaya başladı, saygı duyduğunuz HSYK'nın hakimlerini, savcılarını değiştirmek için burada bir gecede yasa çıkarmadınız mı? MİT mensupları nedeniyle 'Başbakan tehlikede' diye bu yasayı çıkarırken, Silivri'de yargılananlar aklınıza gelmedi mi? Deniz Feneri davası savcılarını utanmadan bir gecede görevden almadınız mı? Sayın Bakan adaletten değil, polemikten sorumlu bakandır'' diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Bakan Ergin'e, ''Milletvekillerinin sorularını yanıtlamayarak millete hakaret ediyorsunuz, aynen iade ediyorum'' dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ise her milletvekilinin milletin iradesiyle geldiğini belirterek, zaman zaman kendilerine yönelik konuşanların, milletin iradesini unuttuğunu söyledi.

Kaplan'ın, kendi inanç ve değerlerine saygısızlık edildiğini savunarak, ''Kimse Kürt liderlerine karşı konuşurken hakaret edemez'' demesine MHP'li Vural, ''Katile katil...'' diye bağırdı.

Kaplan'ın, ''Koalisyon Hükümeti döneminde Abdullah Öcalan ile ilgili protokolün açıklanmasını istiyorum'' demesine, MHP'li Vural ve milletvekilleri tepki gösterdi.

Tasarının 3. bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçildi.

Başkanvekili Mehmet Sağlam, 54. maddenin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Sağlam, aradan sonra komisyonun yerine oturmaması üzerine, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Meclis'in dün saat 12.00'de başlayan Genel Kurul çalışması 16 saat sürdü.

CHP'liler Genel Kurul'da bir süre oturdu

Birleşimin kapanmasının ardından, ÖYM'lerle ilgili önergenin muhalefetten saklandığını söyleyen CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ile AK Parti'li milletvekilleri tartıştı.

CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ile Emine Ülker Tarhan'ın da aralarında bulunduğu CHP'li milletvekilleri, bir süre Genel Kurul Salonu'nda oturma eylemi yaptı.

Hamzaçebi, Genel Kurul Salonu'nda oturmalarıyla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti ''bitene kadar çalışacağız'' dediği için Genel Kurul'da olduklarını söyledi.

ÖYM'lerle ilgili yeni bir düzenleme yapılacağının açıklandığını, yeni sistemin nasıl olacağı konusunda bazı ipuçları verildiğini kaydeden Hamzaçebi şöyle konuştu:

''Ancak hala bu konuda yapılacak düzenlemeyi içeren önerge, TBMM Genel Kurulu'na verilmiş değil. ÖYM'lerin kaldırılması veya bu konuda yeni bir düzenleme yapılmasına ilişkin önergenin verileceği bölümün görüşmelerine başladık. Bu bölümdeki maddelere ilişkin önergeler dağıtıldı, dağıtılan önergeler arasında, AK Parti'nin ÖYM'lerle ilgili yapmayı ifade ettiği önerge yok. Kamuoyundan saklanan bir önerge var. Öyle anlaşılıyor ki Hükümet ÖYM'lerle ilgili, yapılan açıklamalar dışında başka bir düzenlemeyi yapmayı planlamaktadır. Eğer sadece yapılan açıklamalarla sınırlı bir düzenleme yapılacak olsaydı, bunun önergesi dağıtılırdı. Bu kadar kapalı, saydam olmayan bir yasama sürecini protesto ediyoruz.

Bu davaların hukuka uygun bir şekilde yürütülmediğinden kamuoyu rahatsız oldu. Bu rahatsızlık nedeniyle ÖYM'ler konusunda bir düzenleme yapılıyor. Böyle olduğu halde görülmekte olan davaları kapsam dışında bırakmak büyük bir çelişkidir. Öyle anlaşılıyor ki Hükümet sadece kendi mensuplarını ve bazı bürokratları kurtarmaya yönelik bir düzenleme yapmayı düşünmektedir. Yanılmayı arzu ederim. Yanılmaktan mutlu olurum, keşke yanılsam.''

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi