300 metreden yere çakılmış!

13 kahraman askerin şehit olduğu helikopter 300 metreden düştü, mühimmatı infilak etti

300 metreden yere çakılmış!

Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Şenoba Beldesi'nden havalandıktan kısa süre sonra yüksek gerilim hatlarına takılarak düşen aralarında 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın da bulunduğu 13 askerin şehit olduğu elim helikopter kazasının ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

Helikopterin yüksek gerilim hatlarına takıldıktan sonra 300 metre yükseklikten yere çakıldığı, çıkan yangında içerisinde bulunan mühimmatın da patladığı ifade edildi. Tümgeneral Aydın ve beraberindekilerin üs bölgelerini denetlemeye gittikleri, akşam Şenoba'da iftar açtıktan sonra birliğe dönüşe geçtikleri sırada kazanın meydana geldiği belirtildi.

Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Şenoba Beldesi'nden havalandıktan kısa süre sonra yüksek gerilim hatlarına takılarak düşen helikoptarda şehit olan 13 askerden 7'si için Şırnak'ta uğurlama töreni düzenlenirken, aralarında 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın da bulunduğu 6 askerin cenazesi ise otopsi için Ankara Adli Tıp kurumuna gönderildi.

Kuzey Irak sınırına yakın olan Şenoba Beldesi'ndeki üs bölgelerini denetlemek üzere dün sabah saatlerinde Şırnak 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'ndan ayrılan Tümen Komutanı ve Kato Dağı operasyonunu yöneten Tümgeneral Aydoğan Aydın ile birlikte 2 albay, 1 yarbay, 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 1 üsteğmen, 2 başçavuş ve 2 uzman çavuş olmak üzere 13 askeri personeli taşıyan helikopterin düşmesiyle ilgili detayları belli oldu. Önceki gün gün boyunca askeri üs bölgelerini denetleyen Tümgeneral Aydın ve beraberindeki askeri heyet, akşam saatlerinde Şenoba Beldesi'nde iftar açtıktan sonra tümene dönmek üzere havalandı.

Saat 20.55 sıralarında geçtiği vadinin her iki yamacında bulunan yüksek gerilim direklerine bağlı tellere takılan Couger tipi helikopter, ekseni etrafından dönerek yaklaşık 300 metre yükseklikten yere çakıldı. Alev alan helikopterde mühimmat infilak etti. Parçalanan helikopterdeki personelin tamamı şehit düştü.

VADİDEN GEÇEN NEHRİN DİĞER KIYISINA DÜŞTÜ

Düşen helikopter, anayoldan yaklaşık 3 kilometre vadi içerisine düştüğünü belirten yetkililer, helikopterin Şenoba Beldesi'nin içinden geçen nehrin diğer kıyısına düştüğünü, gece şartlarında bu yüzden enkaza geç ulaştığını söyledi.

GÜVENLİK KORUCULARI VE KÖYLÜLER YARDIMA KOŞTU

Helikopterin düşmesiyle birlikte çevre köylerde bulunan güvenlik korucuları ve çok sayıda köylü, enkaza ulaşmak için arama kurtarma birliklerine yardımcı olmak için olay bölgesine geldi. AFAD ve 112 ekipleri halen bölgede intikal etti. Helikopterin düştüğü bölgede geniş güvenlik önlemi alındı.

Olay yeri inceleme ekipleri şehitlerin cenazelerinin hastanelere taşınmasının ardından başladığı çalışmalarına  halen devam ediyor.  

13 ASKERDEN 7'SİNE UĞURLAMA TÖRENİ

Şırnak 23'üncü Jandarma Sınır Tümen komutanlığında helikopter kazasında şehit olan 13 askerden Albay Gökhan Peker, Yarbay Songül Yakut, Binbaşı Koray Onay, Yüzbaşı Nuri Şener, Pilot Yüzbaşı Serhat Sığınak, Astsubay Başçavuş Mehmet Erdoğan ve Uzman Çavuş Zeki Koç için uğurlama törene düzenlendi.

Törene Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, askeri erkan ve şehitlerin silah arkadaşları katıldı.

Şehit cenazelerinin katafalka konulmasından sonra şehitlerin özgeçmişleri okundu. Dini vecibelerin yerine getirilmesinden sonra 7 şehidin cenazesi omuzlara alınarak helikoptere taşındı. Şehit cenazeleri helikopter ile Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'na gönderildi. Cenazeler buradan iki uçak ile son yolculuklarına uğurlanmak üzere memleketlerine gönderilecek.

7 ŞEHİT NERELERDE SON YOLCULUKLARINA UĞURLANACAK

Piyade Kurmay Albay Gökhan Peker İstanbul Çatalca Nakkaş Mahallesi Mezarlığı'nda, Şehit Yarbay Songül Yakut Malatya merkez Garnizon Şehitliği'nde, İstihbarat Binbaşı Koray Onay Çanakkale Gelibolu Şehitliği'nde, Kurmay Pilot Yüzbaşı Serhat Sığnak Adana merkez Asri Mezarlığı'nda, Piyade Yüzbaşı Nuri Şener İstanbul Şişli Feriköy Mezarlığı'nda, Piyade Astsubay Kıdemli Başcavuş Mehmet Erdoğan Kayseri merkez Garnizon Şehitliği'nde ve Piyade Uzman Çavuş Zeki Koç Osmaniye Düziçi Bostanlar Köyü'nde son yolculuğuna uğurlanacak.

Tümgeneral Aydoğan Aydın, Albay Oğuzhan Küçükdemir, Yüzbaşı ilker Acar, Pilot Üsteğmen Abdülmütalip Kesikbaş, Astsubay Teknik Başçavuş Fevzi Kıral ve Piyade Uzman Çavuş Hakan İncekal'in cenazeleri ise sabah kimlik tespiti için Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

KOMUTANLAR, HELİKOPTERİN KIRIMA UĞRADIĞI NOKTADA

Helikopterle kaza bölgesine gelen Orgeneral Akar ve kuvvet komutanlarının bulunduğu helikopterleri, havadan taaruz tipi Atak helikopterleri korudu. Daha sonra kazanın olduğu bölgeye iniş yapan Orgeneral Akar ve komutanlar, helikopter enkazının bulunduğu bölgede incelemelerde bulundu. Orgeneral Akar ve beraberindekiler, daha sonra helikopterle bölgeden ayrıldı.

Şırnak'ta 13 askerin şehit olduğu helikopter kazasında düşen Cougar tipi helikopterin, kalkış yaptığı Şenoba 48'inci Hudut Tugay Komutanlığı ile düştüğü bölge arasında yaklaşık kuş uçuşu 2 kilometrelik mesafe olduğu belirtildi. Helikopterin Tugaydan kalktıktan sonra yükselmeye devam ederken, bir tepenin üzerinde bulunan yüksek gerilim hattının 2 teline çarptığı belirtildi. Yüksek gerilim hattına çarpan helikopterin kendi ekseni etrafında dönerek Hezil çayı kenarında bulunan ağaçlık alana düştüğü belirtildi. Düşen helikopterin parçalarının geniş bir alana yayılırken, bölgedeki askeri birlikler enkaz bölgesindeki çalışmalarını sürdürüyor.

KAZA KIRIM EKİPİNDEN İNCELEME

Bu arada Ankara'dan gönderilen kaza kırım ekibi de, helikopterle bölgeye ulaşarak çalışmalara başladı. Bölgede jandarma ve özel harekat timleri tarafından geniş güvenilk önlemleri alınırken, yüksek gerilim hattının ise henüz onarılmadığı ve elektrik akımının sağlanmadığı öğrenildi.

TRABZON'DAN GELİP KAZA YERİNDE BAYRAK AÇTI

Trabzon'da nakliyatçılık işi yaptığını söyleyen Abdullah Özer adlı bir kişi, bugün büyük bir Türk Bayrağı ile kaza bölgesine gelerek, bayrak açtı. Ramazan ayı nedeniyle buradaki askerlerle iftar yapmak için Şırnak'a gelmeyi planladığını belirten Özer, "Ancak, bu elim helikopter kazası olduğu için dün akşam saatlerinde hemen Şırnak'a geldik. Bu bayrağı, Trabzon'daki bir dostumuzdan alıp buraya getirdik. Bunu götürüp Kato Dağı'na asacağız. Oradakiler her başını kaldırdıkları zaman bu bayrağı görsünler diye" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz