38 şehit!

Terörün kalleşce gerçekleştirdiği saldırıda şehit sayısı, 38'e yükseldi. Yaralı sayısı 155 olurken, saldırıyı PKK'nın taşeronu TAK üstlendi.

38 şehit!

Beşiktaş-Bursaspor maçının ardından saat 22.29'da, 45 saniye arayla Vodafone Arena yakınlarında iki ayrı terör saldırısı meydana geldi. Saldırılarda 30'ü polis 38 kişi şehit olurken, 155 kişi de yaralandı. Türkiye'yi kalbinden vuran teröre bir kez daha lanet yağdırılırken, saldırıyı PKK'nın taşeron örgütü TAK üstlendi.

Beşiktaş Vodafone Arena'da, Süper Toto Süper Lig'de Beşiktaş ile Bursaspor arasında oynanan maçın bitiminde, taraftar stadı terk ettikten sonra saat 22.29'da bölgedeki çevik kuvvet polislerini hedef alan iki ayrı terör saldırısı düzenlendi. İlk saldırı "Beleştepe" olarak isimlendirilen yerde, seyir halindeki bomba yüklü bir aracın patlaması şeklinde gerçekleşti. İkinci saldırı ise 45 saniye sonra Maçka Parkı'nda yine polislerin bulunduğu bölgede durdurulmak istenen bir teröristin kendisini patlatması sonucu meydana geldi.

Anadolu yakasından bile duyulan patlamaların ardından olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi. Yaralılar, çevredeki hastanelere kaldırıldı. Terör saldırısının ardından Meclis-i Mebusan ile Dolmabahçe caddeleri bir süre trafiğe kapatıldı. Çevrede şüphelenilen paketler, olay yerine çağrılan bomba imha uzmanları tarafından kontrollü şekilde imha edildi.

- Yayın yasağı

RTÜK, Başbakanlık tarafından patlamaya ilişkin geçici yayın yasağı getirildiğini bildirdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, terör saldırılarına ilişkin haberi TBMM Genel Kurulunda İçişleri Bakanlığının 2017 yılı bütçesinin görüşmeleri sırasında aldı.  Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İstanbul Valisi Vasip Şahin'i telefonla arayarak, konuya ilişkin bilgi aldı.

Çalışmalarını İstanbul'da sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da terör saldırılarının hemen akabinde Başbakan Yıldırım, İçişleri Bakanı Soylu, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ile ayrı ayrı telefonla görüştü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, Terör ve Örgütlü Suçlardan Sorumlu Başsavcıvekili İsmail Uçar ile aynı büroda görevli 3 savcı, olay yerine giderek inceleme yaptı. Başsavcılık, terör saldırısına ilişkin soruşturma başlattı. Sağlık Bakanlığı, İstanbul'daki patlama sonrasında hastanelerde kan ihtiyacının bulunmadığını duyurdu.

- Bakanlar İstanbul'a geldi

Ankara'daki çalışmalarını yarıda kesen Soylu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç İstanbul'a geldi.

Soylu, Atatürk Havalimanında yaptığı açıklamada, "İki patlama olduğu arkadaşlarımız tarafından değerlendirildi. Birisi tam stadın hemen üzerinde Süzer Plaza ile yan yana olan, daha önce 'Beleştepe' denilen yerde, diğeri ise Maçka Parkı'nda. Maçka Parkı'ndakinin canlı bomba olduğu değerlendiriliyor." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Soylu, Akdağ, Kaya ve Kılıç, terör saldırılarının meydana geldiği yerde inceleme yaptı, İstanbul Valisi Şahin ve Emniyet Müdürü Çalışkan'dan bilgi aldı. Kurtulmuş ve beraberindeki bakanlar, saldırıda yaralananları tedavi gördükleri Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ziyaret etti.

Soylu, saldırıda şehit olan polis memurları için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Basın mensuplarına açıklama yapan Soylu, yeni bilgileri kamuoyuyla paylaşmak için burada olduklarını belirterek, 5 şehit polis için cenaze töreni düzenlendiğini söyledi.

Bakan Soylu, şunları kaydetti:

"En son aldığımız bilgiler çerçevesinde dün akşamki menfur saldırıda şehadete erişmiş vatan evlatlarımız 38 oldu. Bunların 30'u polis memuru ve emniyet görevlisi, 7'si sivil vatandaşımız, birinin ise kimliği henüz tespit edilemedi. Hastanelerde 136 müşahede altında vatandaşımız var, 14'ü yoğun bakımda, 5'i ameliyatta.. 155 toplam hastanelerde şu anda tedavi gören, bu olayla karşı karşıya kalmış, sağlıkları için dua ettiğimiz vatandaşlarımız var."

- 13 kişi gözaltında

Şu ana kadar 13 kişinin gözaltına alındığını aktaran Soylu, "Sabah Başbakan Yardımcımız da basınla bir vesileyle paylaştı. Arkadaşlarımızın yaptığı değerlendirmeler çerçevesinde fail olarak PKK'yı işaret ediyor. Olayın nasıl planlandığı, ne zaman planlandığı konusunda ve nasıl yürütüldüğü konusundaki çerçeve arkadaşlarımızda var ancak hem soruşturmanın yürütülmesi hem de operasyonun devamı açısından, bu konuda çok fazla değerlendirmede bulunmayacağız." diye konuştu.

Soylu, tekrar millete başsağlığı dileyerek, "Bu menfur ve alçak saldırılar muhakkak bizleri derinden yaralamaktadır. Ailelere ve milletimize acı vermekte ve ateş düşürmektedir ancak bizim sorumluluğumuz kenetlenmek, birlik ve beraberlik içeresinde olmak ve aynı zamanda karşı karşıya kaldığımız bu alçaklığı, bu coğrafyada bir daha yüze çıkamayacak şekilde bertaraf etmektir. Bu alçak saldırılar bizi yıldırmıyor. Tam tersi millet olarak kenetliyor ve bu konudaki yapmamız gerekenleri bir daha tek tek tembih ediyor. Tekrar milletimizin başı sağolsun." ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu, şehitlerin yakınlarına ve millete de sabır diledi.

Bir soru üzerine Soylu, PKK, DEAŞ ve FETÖ'nün hedef alanı olarak Türkiye'yi kullandığına işaret ederek, bu konuda güvenlik kuvvetleri dahil olmak üzere herkesin, 24 saat bu konuda tedbir almak, vatandaşın huzur ve güveni için çalışmak, gelen istihbaratları en üst seviyede değerlendirip milletin ve ülkenin bundan olumsuz etkilenmemesi sağlamak için çaba sarf ettiğini vurguladı.

Soylu, "Bu konuda elbetteki gerek DEAŞ, gerek PKK gerekse FETÖ'nün özellikle içinde bulunduğumuz süreç zarfında Türkiye'nin bu huzurunu ve istikametini bozmak için yoğun bir çabası var. Buna ait istihbarat her gün değerlendirilmekte ve her gün buna ait onlarca, yüzlerce tedbir alınmaktadır. Bu gördükleriniz bu tedbirlerin bir parçasıdır. Şu anda bu konuda verebileceğim bilgi bu kadar." değerlendirmesinde bulundu.

- "Sağlık çalışanlarımız üstün gayret gösterdi"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da olayın başından beri gerek yaralıların olay mahallinden alınıp hastanelere nakli, gerekse hastanelerdeki tedavi konusunda üstün gayret gösteren sağlık camiasının tümüne teşekkür etti.

Akdağ, sağlık camiasının üzerine düşeni mükemmel bir biçimde yaptığının altını çizerek, "Bakanımızın da ifade ettiğini tekrarlayabilirim. Hastanelerimizde 155 yaralımız var, bunların 14'ü yoğun bakımda, 5'i ameliyatta. Zaman zaman ameliyattan çıkan yoğun bakıma geçen, yoğun bakımdan ya da servislerden ameliyata alınan kardeşlerimiz var." diye konuştu.

Bakan Akdağ, şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa, yakınlarına ve millete sabır dileyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz