5 Haziran İkili Miydi?

ŞUNLIURFA'nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezinin bahçesinde gerçekleştirilen ve 32 kişinin yaşamını yitirmesi 104 kişinin yaralanmasına yol açan intihar eylemcisinin Adıyaman nüfusuna kayıtlı Şeyh Abdurahman Alagöz olması, gözleri Diyarbakır'da HDP mitinginde bomba patlatan Adıyamanlı Orhan Gönder soruşturmasına çevirdi.

5 Haziran İkili Miydi?

Diyarbakır'da 4 kişinin ölümü 404 kişinin yaralanması ile sonuçlanan bombalar ile ilgili soruşturma sürerken, soruşturma kapsamında 1 kişinin daha arandığı ortaya çıktı. Soruşturmadaki gizlilik nedeniyle güvenlik birimleri aranan kişi ile ilgili detay vermezken, bu kişinin Şeyh Abdurahman Alagöz olabileceğini akıllara getirdi. Yetkililer, Diyarbakır'da patlatılan bomba ile ilgili soruşturma kapsamında telefon kayıtlarının incelendiğini ve iddianamenin kısa sürede tamamlanacağını belirti.

DİYARBAKIR'DAKİ PATLAMADAN SONRA BİR KİŞİ ARANIYORDU

Suruç'ta gerçekleştirilen intihar saldırısından sonra eylemcinin Adıyamanlı Şeyh Abdurahman Alagöz olduğunun ortaya çıkması ve 5 Haziran'da Diyarbakır HDP mitinginde bombaları patlatan Orhan Gönder ile hemşeri olmaları ve birbirlerini tanıdıklarının ortaya çıkması, gözler Diyarbakır'da yürütülen soruşturmaya çevirdi. Diyarbakır'da gizlilik kararı ile sürdürülen soruşturma kapsamında, bombaları patlatan Orhan Gönder ile ilişkisi bulunan ve olay günü yanında bulunan bir kişinin daha arandığı ortaya çıktı.

Bu kişinin Suruç'ta intihar saldırısı gerçekleştiren Şeyh Abdurahman Alagöz mü olup olmadığı konusunda soruşturmadaki gizlilik kararı nedeniyle açıklama yapılmazken, yetkililer soruşturma kapsamında telefon kayıtlarının incelendiğini ve iddianamenin kısa sürede tamamlanacağını belirtiler.

YANINDAKİ KİŞİLERDE ARAŞTIRILIYOR

Diyarbakır'da, 4 kişinin ölümü 404 kişinin yaralanması ile sonuçlanan bombalı saldırılardan sonra, bombaları patlatmak için ikinci kez miting alanına girdiği ortaya çıkan Orhan Gönder ile ilgili görüntüler inceleniyor. Polis kontrol noktasından geçerken sabit polis kamarası tarafından görüntülenen Orhan Gönder'in yanında bulunan, birlikte, önünde ve arkasında miting alanına giren kişilerin de araştırıldığı belirtildi. Olayda ihmal olup olmadığının tespiti için Ankara'dan Diyarbakır'da gönderilen İçişleri Bakanlığı müfettişleri Diyarbakır'da yaklaşık 90 polis ve amirin ifadesini almış, görüntüleri incelemiş ve 40 gün sonra kentten ayrılmıştı.

ORHAN GÖNDER KİMDİR, BOMBALARI ALANA NASIL KOYDU?

Diyarbakır'da, HDP mitingine 2 ayrı bomba koyarak patlatan Adıyamanlı Orhan Gönder, 2014 Ekim ayında ortadan kayboldu ve ailesi polise kayıp başvurusunda bulundu. Ağabeyinin adı ile Emniyet sisteminde arandığı daha sonra ortaya çıkan Gönder, Suriye'ye geçerek Atmeh bölgesinde IŞİD'in askeri eğitim kampına katıldı. Burada 6 ay kalan, bomba ve askeri eğitim alan Orhan Gönder, 26 Mayıs'ta Türkiye'ye giriş yaptı. Kilis'ten Türkiye'ye giriş yapan Orhan Gönder, 2 Haziran tarihinde Gaziantep'den Diyarbakır'a geçti. Burada bir otele yerleşen Gönder, 3 Haziran sabahı yoklama kaçağı olduğu gerekçesiyle polis tarafından kaldığı otelde hakkında işlem yapıldı, ancak serbest bırakıldı. 5 Haziran'da İstasyon meydanındaki HDP mitinginde bombaları patlatmadan önce saat 11.30'da bir kişi ile birlikte giriş yapan Gönder, bombaları çöp kutusuna ve çay tezgahına bıraktıktan sonra alandan ayrıldı. Saat 14.35 sıralarında bombaları cep telefonu düzeneği ile patlatmak için tekrar miting alanına Ofis tarafından giriş yapan Orhan Gönder, burada polis kamerası görüntülerinde tesbit edildi. Diyarbakır'da 2 telefon hattı aldığı, bu hatlardan birisinin bombanın telefon düzeneğinde kullandığı tespit edilen Gönder, bombaları patlattıktan sonra Gaziantep'e gitti. Gaziantep'de IŞİD ilişkili nedeniyle dinlemeye alınan bir kişi ile görüşüp, "Acil geçiş yapmam gerek" diyen Orhan Gönder yakalandı.

Her iki bombacı da aynı gün Diyarbakır'daydı

 Suruç'ta 31 kişinin ölümüne yol açan canlı bomba saldırısını gerçekleştiren Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün, HDP'nin Diyarbakır mitingine yönelik bombalı saldırıdan 3 gün önce Diyarbakır'dan ailesini arayıp 9 dakika boyunca görüştüğü tespit edildi. Alagöz'ün ailesini aradığı tarihin, Diyarbakır'daki çifte bombalı saldırıyı gerçekleştiren mahalleden arkadaşı Orhan Gönder'in kente gelip bir otele yerleştiği tarihle aynı olması, Alagöz'ün de bu saldırıda yer aldığı sonucunu doğurdu.

Kobanê'ye geçmek üzere Suruç'a gelen sosyalist gençlere yönelik canlı bomba saldırısını gerçekleştirdiği netleşen Adıyaman nüfusuna kayıtlı Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün, HDP'nin 5 Haziran günü Diyarbakır'da düzenlenen mitinginde patlatılan çifte bombalı saldırıda da yer almış olabileceğini gösteren güçlü bir ayrıntıya ulaşıldı. Emniyet kaynaklarından alındığı anlaşılan bilgilerle hazırlanan bir gazetenin haberine göre, Suruç'taki katliam sonrası canlı bomba Alagöz ile ilgili tahkikat yapan emniyet ve istihbarat kaynakları, Alagöz'ün gerçekleştirdiği saldırıdan 3 gün öce iki kişiyle birlikte ilçeye geldiğini ve Suruç Belediyesi ile Amara Kültür Merkezi etrafında keşif çalışması yaptığını belirledi.

Tek başına hareket etmediği tespit edilen Alagöz'ün saldırının olduğu gün de yine kültür merkezine gidişi, ilçedeki üç Mobese kamerası tarafından kaydedildi. Görüntülerde Alagöz'ün, tedirgin ve çevresine dikkatli bakışlarla kültür merkezine ilerlediği ve gençlerin arasına karıştığı kaydedildi.

Elde edilen verilere göre, polisin uzun süredir Alagöz'ün ilişkilerine hâkim olduğu anlaşıldı. Polisin verilerine göre, Alagöz 1.5 yıl önce DAİŞ'e katıldı ve 21 Haziran'dan bu yana da Suruç-Akçakale arasında mekik dokuyordu.

Suruç bombacısı Diyarbakır'dan annesini aradı

Alagöz'ün kullandığı cep telefonunun IMEI numarası da tespit edildi. Aynı telefon cihazı üzerinden 5 GSM hattı kullandığı belirlenen Alagöz'ün, bu numaralarla kimlerle iletişim kurduğu noktasına yapılan teknik inceleme sonucunda önemli bir ayrıntıya ulaşıldı. Buna göre, Alagöz 2 Haziran günü Diyarbakır'dan annesini arayıp 9 dakika boyunca görüştü.

Alagöz'ün annesiyle yaptığı bu görüşmeyi önemli kılan nokta ise görüşmenin tarihi. Söz konusu görüşmenin yapıldığı tarih olan 2 Haziran, HDP'nin Diyarbakır mitingine dönük bombalı saldırıdan 3 gün önce.

Orhan Gönder de aynı tarihte kente geldi!

Bu tarih, Diyarbakır'daki mitingde patlatılan bombaların tek faili olarak yakalanmış ve Suruç bombacısı Abdurrahman Alagöz'ün de Adıyaman'dan yakın ilişkide olduğu daha önce ortaya çıkan Orhan Gönder'in, emniyet raporlarına göre, planladığı saldırı öncesi kente geldiği tarihle aynı.

Emniyetin istihbarat raporlarına göre,2 Haziran akşamı kente gelen Gönder, bir otele yerleşti. Ailesinin DAİŞ'e katıldığını Adıyaman Emniyeti'ne bildirmesine rağmen, 3 Haziran günü Gönder'in, kaldığı otele gelen polislerce "yoklama kaçağı" olduğu, hakkında tutanak tutulup serbest bırakıldığının anlaşılması üzerine İçişleri ve Adalet Bakanlıkları'nca başlatılan soruşturmada, UYAP sistemine Gönder yerine kardeşinin kaydedildiği skandalı ortaya çıkmıştı.

5 Haziran günü gerçekleştirdiği bombalı saldırının ardından Orhan Gönder, Antep'te polislerce yakalanırken, bu nitelikte bir saldırıyı yardım almadan gerçekleştiremeyeceği yönündeki kuşkulara rağmen saldırı ile ilgili başka failler, "gizlilik" kararı ile yürütülen soruşturma kapsamında bu zamana kadar ortaya çıkarılmadı.

Saldırıyı birlikte mi gerçekleştirdiler?

2 Haziran tarihinde annesiyle Diyarbakır'dan yaptığı tespit edilen telefon görüşmesi, Suruç bombacısı Abdurrahman Alagöz'ün de ilişkili olduğu Orhan Gönder ile birlikte Diyarbakır saldırısında yer aldığı sonucunu doğurdu.

Adıyaman'da birbirleriyle ilişkide olan ve DAİŞ'e katıldıkları bilgisi istihbarat ve emniyet kaynaklarında bulunan Alagöz ve Gönder'in, örgüte katıldıktan sonra geçtiğimiz Nisan ayında "Türkiye hücrelenmesi"ne birlikte gönderildikleri emniyet ve istihbarat kaynaklarınca biliniyor. Öyle ki her ikisinin 3 gün ara ile Girê Spî (Tel Ebyad) üzerinden Türkiye'ye giriş yaptıkları bilgisi bile mevcut. Ancak elde bulunan bu bilgilerin yanı sıra yapılan teknik ve fiziki takibe rağmen hem Diyarbakır, hem de Suruç'taki bombalı saldırıların önü alınmadı.

Deşifre edilseydi, Suruç önlenebilinirdi!

Her ikisi hakkında da ailelerinin DAİŞ'e katıldıkları yönünde şikayetleri bulunan ve haklarında bu yönde istihbari bilgiler tutulan Gönder ve Alagöz'ün, birlikte hareket ettikleri anlaşılsa da bu yönde yapılmış resmi bir açıklama henüz yok. Ancak Diyarbakır saldırısında rol aldığı yönünde güçlü kuşkular doğan Alagöz, bu saldırıdan dolayı deşifre edilmediği ya da edilmek istenmediği için Suruç'taki katliam yaşandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz