8 Mart Kadınların Günü

DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ Resmi ismi ile her yıl 8 Mart’ta kutlanan Kadınlar Günü’nün hikayesi nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?

8 Mart Kadınların Günü

Dünya Kadınlar Günü dünyanın birçok ülkesinde kutlanıyor. Bugün, kadınların ulusal, kültürel, etnik, dilsel, siyasi ya da ekonomik ayrım gözetmeksizin başarılarının anıldığı bir gün olarak çoğu ülkede kutlanıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların başarılarını kutlamaya ve cinsiyet eşitliği arayışına adanmıştır. Kısaca 8 Mart Kadınların Günü olarak bazı ülkelerde resmi tatil olarak tanımlanıyor.

8 Mart Kadınların Günü 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, her sene 8 Mart’ta kutlanan kadınların ortak olan taleplerini haykırabildikleri bir mücadele günü olarak da anılmaktadır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde dünyanın her yerindeki kadınların eşitlik taleplerinin haykırıldığı ve kadınların aslında her gün süren direnişlerinin eş zamanlı olarak duyurulduğu bir gündür.

8 Mart Dünya Kadınlar günü ne zaman ve nasıl ortaya çıktı?

8 Mart 1857…Amerika Birleşik Devletleri’nin New York eyaletinde, tekstil fabrikasında yükselen alevler ve haklarını aradıkları için alevlerin içinde bırakılan kadınların acı dolu çığlıkları, aslında bugünün direniş ateşini de yakmıştır.
Amerika'nın New York kentinde, bir tekstil fabrikasında 40 bine yakın kadın işçi, iyi koşullarda çalışmak için greve başladılar. Polisin işçilere saldırmasının ardından, kadın işçilerin fabrikada kilitli kalması 8 Mart’ı anma gününe dönüştüren olayların zeminini hazırlamıştır.

Söz konusu fabrikada, kadınlar içeriye kilitlenmiş haldeyken o sırada çıkan yangın tam bir katliam yaşanmasına sebep oldu ve kadın işçiler fabrikanın önünde kurulan barikatlardan dolayı yangından kaçamadılar. Tüm bu olayların ardından haklarını arayan 120 kadın işçi orada can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10 bini aşkın kişi katıldı.

Moskova’da gerçekleşen 3’üncü Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda, 8 Mart’ın tarihi kesinleşti ve adı da, “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. 1’inci Dünya Savaşı ve 2’inci Dünya Savaşı yılları arasında sosyalizmin yayılmasından çekinilen bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 1960’lı yıllarının sonunda ABD’de gerçekleşen çeşitli etkinlik ve gösterilerle anılmasıyla birlikte batı ülkelerinde de daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. BM Genel Kurulu,16 Aralık 1977’de 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti. Ve ülkemizde de her yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü farklı etkinliklerle kutlanıyor.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz