98 belediye başkanı yargılandı

Öcalan'ın cezaevi koşullarının düzeltilmesi amacıyla açıklama yapan 98 belediye başkanı ile 8 İl Genel Meclis Başkanı hakkında açılan davanın duruşmasında, Kürtçe krizi bir kez daha yaşandı.

98 belediye başkanı yargılandı

Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarının düzeltilmesi amacıyla açıklama yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 98 belediye başkanı ve 8 il genel meclis başkanı hakkında açılan davanın 5'nci duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

BELEDİYE BAŞKANLARI

Tutuksuz olarak yargılanan sanıklardan Kağızman Belediye Başkanı Mehmet Alkan, Halfedi Belediye Başkanı Ömer Aksu, Dargeçit Belediye Başkanı Süleyman Asan, Digor Belediye Başkanı Muzaffer Kutay, Ovaeymir Belediye Başkanı Muzaffer Yöndemli, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz, Gölyazı Belediye Başkanı Mulla Şimşek, Aligör Belediye Başkanı İbrahim Halil Parıldar, Silvan Belediye Başkanı Fadıl Erdede ve isim karışıklığı nedeniyle davada yargılanan Murat Yerli Kaya ile "KCK" davaları kapsamında tutuklu yargılanan Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş, Esendere Belediye Başkanı Hurşit Altekin, Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven ve Dağpınar Belediye Başkanı Ayhan Erkmen duruşmada hazır bulundu. Çok sayıda müdafi avukatın da katıldığı duruşma salonuna izleyici alınmadı.

Yapılan kimlik tespitine tutuksuz sanıklar Türkçe cevap verirken "KCK" davaları kapsamında tutuklu olarak yargılanan belediye başkanlarının ise, Kürtçe cevabı, tutanaklara "Kürtçe olduğu tahmin edilen bir dilde beyanda bulundu" şekilde kaydedildi.

KÜRTÇE KİRİZİ YAŞANDI

Kimlik tespitinin ardından sanıkların üzerlerine atılı olan iddialar, CMK 191. maddesi uyarınca salonda okundu. İddialara ilişkin Mahkeme Başkanı Hakan Dede, tüm sanıklara "Kaleme alınan basın metnine katkınız odlu mu?", "İçeriğine katılıyor musunuz?" ve "Hangi mahiyette gittiniz?-Örgüt çağrısı ile mi gittiniz?" şeklinde sorular yöneltti.

Sorulara karşın tüm belediye başkanları okunan basın metninin içeriğine katıldıklarını fakat hazırlanış aşamasında bulunmadıklarını dile getirdi. Ayrıca örgüt çağrısı iddialarını da kabul etmeyen belediye başkanları, Genel Merkezleri'nin çağrısı doğrultusunda düzenlenen her toplantıya katıldıklarını ve genel merkezleri aracılığı ile düzenlenen etkinliklerde bulunduklarına işaret etti. Belediye başkanları, "Örgüt çağrısı" iddialarını da kabul etmedi. "KCK" davaları kapsamında tutuklu yargılanan Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş, Esendere Belediye Başkanı Hurşit Altekin, Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven ve Dağpınar Belediye Başkanı Ayhan Erkmen'in iddialara ilişkin Kürtçe beyanı duruşma tutanağına bir kez daha "Kürtçe olduğu düşünülen dil" olarak kaydedildi.

İSİMLER KARIŞINCA

Yaşanan isim karışıklığına rağmen dosyanın sanıkları arasında yer alan Murat Yerli Kaya ile Mahkeme Başkanı Hakan Dede arasında esprili diyaloglar yaşandı. Sanığın "İsmim her ne kadar bu dava da geçmiş ise de karışıklık olmuş. Belediye başkanı değilim. Her hangi bir sıfatım yoktur. Vatandaşım. Aynı isimde ve soy isimde encümen üyesi olan bir akrabam vardır. Beni onunla karıştırmışlar. Ben basın açıklamasına katılmadım. İçeriği konusunda da bir bilgi sahibi değilim" diye savunmasına Mahkeme Başkanı Dede'nin "Senin için sıkıntı ama onun için güzel oldu" şeklinde sözleri gülüşmelere neden oldu.

İddia edilen suçlamalara ilişkin sanıkların beyanlarının ardından müdafi avukatlar, savunma için süre talebinde bulundu. Verilen aranın ardından duruşma diğer belediye başkanlarının ifadelerinin alınması için 21 Eylül tarihine ertelendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler