Aday Adayı Enflasyonu

Ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır'da da Ak Parti cephesinde, aday adayı enflasyonu yaşanıyor. 29 Nisan'da son başvuru günü olarak açıklanırken, başvuran aday sayısının 30'u aştığı bildirildi.

Aday Adayı Enflasyonu

24 Haziran seçimlerinde milletvekili aday adayı olmak isteyen kamu görevlilerinin başvuru yapması için süre dün sona ererken, Diyarbakır'da özellikle AK Parti'ye başvurularda aday adayı enflasyonu yaşandı. Dün İl Başkanlığı ve Genel Merkeze Diyarbakır için başvuran aday adayı sayısı 30'ü bulurken, Diyarbakır'da istifa eden bürokratlar arasında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Eryılmaz Muğla için, Merkez Sur ilçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Bilal Özkan'da Mersin'dey aday adayı olmak için istifa etti. AK Parti MYK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Yılmaz'ın da aday adaylığı için istifa ettiği öne sürülürken, akademisyen Doç. Dr. Cenap Ekinci'de istifa ettiğini açıkladı.

İSTİFA EDEN BÜROKRATLAR

24 Haziran'da yapılacak olan Milletvekilleri seçimi için aday adayı başvuruları için geri sayım başlarken, AK Parti'nin aday adayı başvuruları 29 nisan'da son buluyor.

Sabah saatlerinde Burdur Valisi Şerif Yılmaz ile Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı'nın istifalarının ardından, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da milletvekili aday adaylığı için belediye başkanlığından istifa ettiklerini açıkladı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de, öğlen saatlerinde istifa etti ve milletvekili aday adaylığı için başvuruda bulunma karar aldı. Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, DİSK Başkanı Kani Beko, SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey de istifasını açıkladı.

GENEL SEKRETER İSTİFA ETTİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığına İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılmasının ardından 15 Ocak 2017’de Genel Sekreter olarak atanan Muhsin Eryılmaz, 24 Haziran'da Cumhurbaşkanı Seçimi ile birlikte yapılacak milletvekilli seçiminde Muğla AK Parti milletvekili aday adayı olmak için başvuracak. Eryılmaz, yaptığı açıklamada, 29 yıllık kamu görevini ülkenin bütün bölgelerinde yürüttüğünü belirtti.

Bölgedeki tarihi önemdeki gelişmeler ve Türkiye'nin bir an önce belirsizlikleri aşması zorunluluğuyla seçim kararı alındığını hatırlatan Eryılmaz, görevi sırasında edindiği tecrübeleri millete hizmete dönüştürmek üzere milletvekili aday adaylığı için istifa ettiğini kaydetti.   Sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yapan Eryılmaz, bazı Avrupa ve Güney Amerika ülkelerinde mahalli idareler uygulamalarına ilişkin incelemelerde de bulundu. İngilizce bilen Eryılmaz, evli ve 3 çocuk babasıdır.

SUR KAYYUMU ÖZKAN İSTİFA ETTİ

Öte yandan, Merkez Sur ilçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili olarak 2 yıldan bu yana görev yapan Bilal Özkan, memleketi Mersin'den Ak Parti milletvekili aday adayı olmak için, her iki görevinden de istifa etti. Bugün istifasını sunan Özkan'ın önümüzdeki günlerde milletvekili aday adaylığı için başvuru yapacağı öğrenildi. 2017 yılında önce yılın ilçe belediye başkanı, daha sonra da yılın idarecisi seçilen Özkan, 10 Ocak 2018 günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden ödülünü almıştı. Bilal Özkan, 2014 yerel seçimlerinde de Ak Parti'den Silifke Belediye Başkan adayı olmuştu.

MERSİN'DEN ADAY ADAYI OLACAK

Sur Kaymakamlığı ve Belediye Başkan vekilliğinden istifa eden Bilal Özkan yaptığı açıklamada, "2 yıla yakın süre, büyük bir mesuliyet ve onurla sürdürdüğüm Sur Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı görevlerimden, güzel memleketimiz Mersin'e ve Mersinli hemşerilerimize hizmet etmek duygusuyla Ak Partimizden Mersin Milletvekili aday adayı olmak üzere istifa ettim "dedi.

AK PARTİ'YE BAŞVU SAYISI

Buarada, 24 Haziran yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde AK Parti'den milletvekili aday adayı olmak için müracaat süreci devam ediyor. Aday adayları, parti genel merkezinin yanı sıra 81 ilde bulunan il başkanlıklarına başvurularını yapıyor.

Milletvekili aday adaylığı başvurusu için evraklarını tamamlayarak parti genel merkezine gelen milletvekillerinin yanı sıra partililer de aday adaylığı müracaatında bulundu. AK Parti'ye, milletvekili aday adaylığı için şu ana kadar 1873 kişi müracaat etti. Parti yetkilileri bu sayının 29 Nisan'a kadar daha da artacağını ifade etti. AK Parti'de, milletvekili aday adaylığı için 24 Nisan'da başlayan başvuru süresi 29 Nisan Pazar günü son bulacak.

DİYARBAKIR'DAKİ BAŞVURULAR

Milletvekili sayısı 11'den 12'ye çıkan Diyarbakır'da aday adayı enflasyonu yaşanıyor. Son iki günde AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı ve Genel merkeze aday adaylığı için başvuran sayısının 30'u aştığı bildirilirken, bu sayının 100'ü aşması bekleniyor. Buarada, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve Dicle Üniversitesinde akademisyon olan Prof. Dr. Mehmet Emin Yılmaz'da, istifa edip Diyarbakır'dan aday olacağı belirtildi.

CENAP EKİNCİ ADAY ADAYI

Aday adaylığı için başvuran isimler arasında Akademisyon Doçent Doktor Cenap Ekinci'de bulunuyor. Dicle Üniversitesindeki görevinden istifa eden Ekinci'nin cumartesi günü kalabalık bir seçmen grubuyla, aday adaylığı için başvuruda bulunacak. Adaylığına kesin gözüyle bakılan Ekinci, Ortaakıl Platformunun kurucuları arasında yer alıyor.

ADAY ADAYI İSİMLER

Ak Parti'nin milletvekili aday adayları arasında, Alattin Parlak, İrfan Rıza Yazıcıoğlu, Av. Ercan Ezgi, Şerif Aydın, Erdal Atik, Abdullah Atik, Osman Aslan, Suat Bora, Ali İhsan Merdanoğlu, Cuma İçten, Elif Toptancı, Abas Barış, İlyas İler ve Mervettin Tosunlu gibi isimler yer alıyor.

LALE "BENDE ADAY ADAYIM"

 Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı Kuyular Beldesinde 1994 ve 2004 yılları arasında Refah Partisi, Fazilet Partisi ve AK Parti’den 2 dönem Belediye Başkanlığını yapmış olan İbrahim Lale, bir basın açıklaması yaparak AK Parti’den milletvekili aday adayı olduğunu açıkladı. Bir sosyal tesiste yapılan basın açıklamasına İbrahim Lale’ye destek olarak Hani bölgesinin kanaat önderleri ve Lale ailesinin fertleri katıldı. Açıklamaların ardından Lale, resmi olarak bugün adaylık başvurusunu gerçekleştireceğini söyledi.

 HAMA AĞA'NIN OĞLU DA

Diyarbakır ve bölgenin kanaat önderlerinden olan 56 çocuklu 300 torunlu Hamo Ağa lakaplı Mehmet Arslan’ın oğlu Tahsin Arslan, 24 Haziran seçimlerinde AK Parti’den milletvekili aday adaylığı için başvurusunu yaptı.

YARGITAYDAKİ İSTİFALAR

Danıştay Başsavcısı Halil Yılmaz seçimlerde milletvekili aday adayı olmak üzere emekliye ayrılırken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi Salih Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Yusuf Özhan, Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç ve Bakan Danışmanı Fettah Çetinkaya da istifa etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz