Adıyaman Kent Konseyi: Ölüm solumak istemiyoruz

6 Şubat 2023'te meydana gelen depremin ardından devam eden yıkım işleminin ardından çok ciddi sağlık sorunlarının yaşanmaması için tedbir alınması gerektiğini dile getirdi.

Adıyaman Kent Konseyi: Ölüm solumak istemiyoruz

İl genelinde devam eden 20 bin ağır hasarlı binanın yıkımı esnasında meydana gelen tozun sulanması için çağrıda bulunan Kent Konseyi mutlaka tedbirlerin alınması gerektiği kaydetti

Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada, "Bilindiği üzere 6 Şubat günü yaşanan büyük felaket neticesinde şehrimizde binlerce bina yıkılmış veya ağır hasar almıştı. Daha sonra başlatılan çalışmalarla yıkılan bina ve enkazı temizleme sürecine girilmişti. Uzun zaman alacağı düşünülen enkaz kaldırma ve taşıma çalışmalarında yayılan tozun çok ciddi hastalıklara sebep olacağı ve mutlaka tedbirlerin alınması gerektiği defalarca uzmanlarca dile getirilmiş ve birçok kez medyada da yer almıştı. Yıkım, enkaz kaldırma ve taşıma esnasında başta asbest olmak üzere birçok mineral veya maddenin havaya karışması ve bu havanın da solunması ortaya çıkabilecek tehlikeli durumlar, havaların ısınması ve ortamın kuruması ile daha da artırmıştır. Uzmanların ısrarla vurguladığı tedbir ve önerilere mutlaka dikkat edilmeli. Tozların solunmaması insan sağlığı için çok önemlidir. Bu yüzden şehirde ve çalışma yapılan alanlarda oluşan tozlu havanın, enkazın sürekli sulanması gibi alınacak tedbirlerle en aza indirilmesi ve enkaz kaldırma işlemlerinin yapıldığı bölge sakinlerinin mutlaka bilgilendirilmesi ve uyarılması gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.

"BİRÇOK HASTALIĞA MARUZ KALMA RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Vatandaşların dışarıda maske takmak zorunda olduğunun dile getirildiği açıklamada, "Dışarı çıkmamak ve tozlu havayı solumak zorunda kalan vatandaşların maske takması gibi tedbirler vatandaşların sağlığı açısından önemlidir. Birçok hastalığa maruz kalma riski ile karşı karşıya olan vatandaşların korunması için yetkililerin ve ilgililerin bu konuda etkin ve kalıcı tedbirler alması insan ve toplum sağlığı açısından çok önemlidir. Bunun da vakit geçirilmeden yapılması gerekmektedir. Zira tozların solunmasından kaynaklı akciğer hastalığı belirtilerinin baş gösterdiği haberleri kamuoyunda konuşulmaktadır.  Diğer bir husus da önceden de dile getirildiği gibi enkazın bırakıldığı yerin de uzmanların gözetiminde iyi yönetilmesi lazım geldiğini bir kez daha ifade edelim. Buraların gelecekte de insan sağlığını tehdit edecek ve çevre kirliliğine sebep olmayacak şekilde kontrollü bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Enkaz kaldırma ve taşınma işlerinin olabilecek en kısa zamanda bitirilmesi için tüm imkanların seferber edilmesini istiyoruz. Bunu şehir düzenini ve insan sağlığını doğrudan ilgilendirmesi bakımından önemsiyor, yetkililerin ve kamuoyunun dikkatine sunuyoruz." denildi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz