Ahali, sağlıkta zafiyetler çok!

Diyarbakırlı Vatandaşlar, eksileri ve artılarıyla şehrin sağlık hizmetlerini değerlendirirken, HİV’li hamile kadının tedavisinin aksamasına da sert tepki göstererek; "sağlıkta zafiyetler çok!" dedi.

Ahali, sağlıkta zafiyetler çok!

Sağlık Bakanlığının da soruşturma başlattığı HİV’li hamile kadının doğum skandalı olayından sonra şehrin sağlık hizmetleri gündeme gelirken, Diyarbakırlılar da skandal üzerine tepkilerini gösterdiler.

Yaşanan olayda, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Kliniğinde, HIV virüsü taşıyan hamile bir kadının sezaryen ameliyatına doktorların girmek istememesine büyük tepki doğmuştu.

Diyarbakır’da birçok hastanenin başından savdığı hamile hasta en son gittiği Dicle Üniversitesi Hastanelerinde ise doktorun tedaviye yanaşmaması üzerine tedavisi gecikmişti.

Diyarbakır’ın sağlık hizmetleri hakkında Diyarbakır Söz Gazetesine konuşan vatandaşlar, eksileri ve artılarıyla şehrin sağlık hizmetlerini değerlendirirken, HİV’li hamile kadının tedavisinin aksamasına da sert tepki gösterdi.

“Özel hastaneler soygun gibi”

Şehrin sağlık hizmetlerinin eskiye göre daha iyi durumda olduğunu belirten Mehmet Turhan, “Aile doktorlarımız var. Hekimlerimiz var. Özel hastaneye de gitme imkânımız var. Ama devlet hastanelerini daha çok tercih ediyoruz. Özel hastaneler soygun gibi.” dedi.

“Hekimlerin müdahale etmesi gerekiyordu”

Turhan, “Bir insana insan gözüyle bakmak gerekiyor. Hekimse hekimliğini yapacak. HİV skandalı ile ilgili bakanlık da soruşturma açtı. Gerekeni yapacaktır. Hekimlerin kadına müdahale etmesi gerekiyordu. Çünkü sonuçta bir insan o da.” şeklinde konuştu.

“Kendini yüksek tepelerde görüyorlar”

Diyarbakır’ın sağlık hizmetlerinin ihtiyacı karşılamadığını belirten Mehmet Yıldırım, “Sağlık hizmetinin ulaşım sorunları var. Aynı koşullarda yaşadığımız kişiler hastanede kendini yüksek tepelerde gördükleri için sorunlar çıkıyor. Başhekim ve diğer yöneticiler olumlu bir iş yapamıyorlar. Fiş sıralarında büyüklere saygı çiğneniyor. Babaları yaşındaki insanları azarlıyorlar. Şikâyet dilekçelerinden de olumlu bir sonuç alamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Devlet hastanesini tercih ederim”

HİV’li kadın doğum skandalı hakkında da konuşan Yıldırım, “Doktorlara karşı şiddete karşıyız. Eğer adalet olsaydı bu sorunlarla karşılaşmazdık. Bir doktora karşı yapılan şiddete karşıyım.” diye konuştu.

Diyarbakır’ın sağlık hizmetlerini yeterli bulduğunu ifade eden Mesut Diyar, “Hastane sayılarımız iyi. Devlet Hastanelerini özel hastanelere tercih ederim. Özel hastanelerde kafadan işlemler yapılıyor. Fatura için testler yapılıyor. HİV’li hamile kadınının doğumuna girmeyen görevliyi bulup hakkında işlem yapılmalıdır.” dedi.

“HİV’li hasta da neticede insandır”

Şehrin sağlık hizmetlerinde olumlu ve olumsuz gelişmeler olduğunu dile getiren Mustafa Aydın, “Randevu sistemi iyi bir sistem ancak fiş sıraları halen kötü bir durumda. Sağlıkta olumlu yönde gelişmeler de var olumsuz yönde gelişmeler de. Hasta HİV’li de olsa doktorların bakması gerekiyor. Bu onun görevdir, HİV’li hasta da neticede insandır.” şeklinde konuştu.

“Doktor almıyorsa, yöneticilerinde sıkıntı”

Sağlık hizmetlerinin eksikliklerinden yakınan Berivan H. ise “Diyarbakır’daki sağlık hizmetlerini yeterli bulmuyorum. Uzman ve doçent eksikleri var. Ama özel hastanedense devleti tercih ederim. Özel hastanelerde genellikle ihraç edilenler ya da belgeleri eksik olanlar çalışabiliyor. HİV’li hamile kadına bakılmamasını kesinlikle kınıyorum. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Artık bunlara üst yöneticilerin bir şey söylemesi gerekiyor. Üst yöneticiler bir şey diyemiyorsa, bu olayı kınıyoruz. Bu tür hastaları mutlaka doğuma alınmalıdır. Bu şartlar altında eğer doktorlar tedavi etmiyorsa, yöneticilerinde bir sıkıntı vardır.” ifadelerini kullandı.

“Kınıyorum”

İsmail Yerli ise “Doktor az, hizmet yok. Hocalar çok eksik. HİV’li hastanın tedavisinin geciktirilmesini kınıyorum.” dedi.

“Herkes görevini yapsa iyi olur”

Ayhan Özen de “Doktorların HİV’li hastaya bakmamasına çok üzüldüm. Herkes görevini yapmasa iyi olur.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz