Ahmet El Cezeri Anıldı

Kürt Edebiyatının önde gelen isimlerinden Ahmet El Cezeri (Melaye Ciziri), düzenlenen etkinlikte anıldı.

Ahmet El Cezeri Anıldı

Şırnak Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi ile Cizre Ticaret Sanayi Odası'nın birlikte düzenlediği "Cizre Sempozyumu" kapsamında ünlü edebiyatçı Ahmet El Cezeri, tarihi Kırmızı Medresede düzenlenen törende anıldı.

Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, üniversitelerin bölgedeki potansiyelleri ayağa kaldırmakla görevli olduğunu belirterek, bölgede çağlara ışık tutacak çok büyük alimlerin yetiştiğini söyledi.

KÜRT EDEBİYATÇI

 

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ise etkinlikte muhteşem bir ilim ve irfan ziyafeti yaşandığını belirterek, "Melaye Ciziri ile duygusal bir bağımız var. Kürt edebiyatının büyük şairi ve büyük bir tasavvufu olan o damar hala bu bölgede devam ediyor. Ne mutlu ki onun talebe yetiştirdiği onun divanını telif ettiği yerde o beyitleri hem bir taraftan teşrife tabi tuttuk, hem musiki ile dinledik" dedi.

KÜRT MEDRESESELERİ

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma ise Ahmet El Cezeri'nin Kürt medreselerinde özel bir yeri olduğunu ifade ederek, "Nasıl ki Türkler Mehmet Akif'ten bir şeyler biliyorsa Kürt uleması da mutlaka Mela Ahmet El Cezeri'den birkaç tane beyit bilir. Ceziri'ye ait olan o divanı incelediğiniz de sadece dini motifler değil, aynı zamanda dünya düşünce sistemini nasıl bildiğini hayretler içerisinde öğreniyorsunuz" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz