Ahmet Türk: ''Kanayan yara''

Mardin bağımsız milletvekili Ahmet Türk, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat ile İmralı'da Abdullah Öcalan ile gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin, ''Bu sürecin barışa evrilmesi konusunda kim ne katkı sunarsa gerçekten memnun kalırız'' dedi.

Ahmet Türk: ''Kanayan yara''

Bağımsız milletvekili Türk, “Barışa katkı sağlayan herkesi takdir ediyorum” diyerek Ankara’ya gitmeden havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türk, konunun kanayan bir yara olduğunu ifade ederek, ''Bu sürecin barışa evrilmesi konusunda kim ne katkı sunarsa gerçekten memnun kalırız. Kanayan bir yara var. Bu yarayı deşmekten, kaşımaktan ziyade ben hep söylüyorum, aynı zamanda basına da söylüyorum hassas süreçlerden geçiyoruz. İnşallah olumlu bir noktaya varılır.'' dedi.

“TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNİN KATKI SAĞLAMASI GEREKİR”

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Genel Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, yaşanan son süreci önemli bulduklarını belirterek, ''Toplumun tüm kesimlerinin bu sürecin olumlu tamamlanması noktasında katkı sağlaması gerekiyor'' dedi.

Adalet Bakanı ile daha önce planlanmış bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Bedirhanoğlu, ''Son gelişmeler ışığında Adalet Bakanı ile görüş alış verişinde bulunduk. Adalet Bakanlığı, bu tür görüşmeleri ve girişimleri önemsediğini belirtti'' dedi.

Görüşmede, terör sorununun çözümüne yönelik son gelişmeleri de önemsediklerini dile getirdiklerini anlatan Bedirhanoğlu, şöyle devam etti.

''Görüşmede, bu sürece başlangıcından itibaren destek sunma gayreti içinde olduğumuzu ilettik. Görüşme bu seyir içerisinde gerçekleşti. Önümüzdeki dönemlerde de bu türden girişimlerin, heyetlerin katkılarını sayın Bakan beklediğini ifade etti. Bu sürecin olumlu bir mecrada ilerlemesi konusunda herkesin çaba göstermesi gerektiği ifade edildi. Bu konuda özellikle son süreci önemli buluyoruz. Toplumun tüm kesimlerinin bu sürecin olumlu tamamlanması noktasında katkı sağlaması gerekiyor.''

Bir gazetecinin, ''Somut talepleriniz oldu mu? Örneğin, İmralı'ya gitmek gibi'' sorusu üzerine Bedirhanoğlu, böyle bir taleplerinin olmadığını söyledi.

Bu görüşmelerin devam edip etmeyeceği sorusuna karşılık Bedirhanoğlu, farklı kesimlerle bu tür görüşmelerin olacağını belirtti.

Silahların bırakılması konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine ise Bedirhanoğlu, bu tip konuların çok keskin şekilde konuşulduğunu ifade etmenin zor olduğunu kaydetti.

''Doğası itibarıyla kırılgan bir süreç''

Aynı soruya heyette yer alan Gazeteci-Yazar Cengiz Çandar da şu yanıtı verdi:

''Görüşmenin en somut tarafı şu; bu çok olumlu bir gelişme. Sürecin sabote edilmesi tehlikesi var. Doğası itibarıyla kırılgan bir süreç. Bizim gibi faaliyetlerin, birinci derecede yapacağı iş, kamuoyunu ve bütün ilgili tarafları sabote girişimlerine karşı uyarmak ve sürecin devamına ilişkin kamuoyunu yüreklendirmek.'' 

Heyette yer alan Prof. Dr. Mithat Sancar ise ''Adalet Bakanlığı'nın sizden bu yönde bir talebi oldu mu?'' yönündeki soru üzerine, sürece katkı sağlamak istediklerini açıkça ifade ettiklerini bildirdi.

Sancar, Bakan Ergin'in bu tür girişimlere önem verdiğini söylediğini kaydetti.

Sancar, ''Bu başlamış olan müzakere süreci dirençli ve istikrarlı hale gelmeli. Bu konuda herkes elinden geleni yapmalı. Bizim varlık amacımız zaten budur. Müzakere sürecinin dirençli ve istikrarlı sürmesine katkı sağlamaktır'' dedi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz