Ahmet Türk'ten çözüm süreci açıklaması, yeni bir çözüm süreci bekliyor mu?

"Kürt meselesini Kılıçdaroğlu çözemez, Erdoğan çözer" sözlerine açıklık getiren Ahmet Türk, Erdoğan'ın devletteki gücünü kast ettiğini, Erdoğan'ı övmediğini söyledi.

Ahmet Türk'ten çözüm süreci açıklaması, yeni bir çözüm süreci bekliyor mu?

Siyaset tarihinin önemli isimlerinden, DEM Parti Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Ahmet Türk, DEM Parti’nin AK Parti ile yerel seçim için pazarlık yaptığı iddialarıyla ilgili, açıklamalarda bulundu.

Erdoğan ile ilgili söylediği sözlerin yanlış anlaşıldığını belirten Türk, "O, Kürtlere en fazla acı çektiren lider" dedi. Ahmet Türk, çözüm süreciyle ilgili soruya ise “Kısa zamanda yeni bir çözüm süreci beklemiyorum” yanıtı verdi.

'ERDOĞAN'I ÖVMEDİM'

Açıklamalarda bulunan Ahmet Türk, “Kürt meselesini Kılıçdaroğlu çözemez, Erdoğan çözer” sözlerine açıklık getirdi. Sadece bir tespit yaptığını, CHP'nin devlet içinde Kürt sorununu çözecek bir altyapısı olmadığını söyleyen Türk, “Şimdi devletin bütün kurumlarını ele geçirmiş bir lider var.

O bir şey dile getirdiği zaman herkes yapıyor, ama CHP bugün böyle bir şeye kalkışırsa bu projeyi paramparça ederler. Bunu anlatmaya çalıştım, yani ‘Devlet içinde bir gücü var, isterse çözebilir’ dedim. Erdoğan, bugün Kürtlere en fazla acı çektiren liderdir, bunu da ifade ettim, kendisini öven bir şey değil” dedi.

'KILIÇDAROĞLU VE ÖZEL'İN ŞAHSIYLA İLGİLİ DEĞİL'

Erdoğan’ın devlet gücüne dikkat çeken Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi başka bir lider geçmişte Kürt sorununun çözümü ile ilgili bir adım atmış olsaydı kıyametler kopardı, ama biliyorsunuz o dönemde (Çözüm Süreci) hiçbir itiraz olmadı.

Yani arkasında bir güç ve destek var, onu ifade etmeye çalıştım. Yoksa ne Kılıçdaroğlu ne de Özgür Özel’in şahsı ile ilgiliydi söylediğim şeyler. Burada bir tespit yaptım, tespitimi hâlâ savunuyorum, bu noktadayım.

Dünyadaki güçlü liderler önemli sorunları çözebilir, arkasında gücü olmayan liderlerin bu sorunları çözme kabiliyeti olamaz. Çünkü onu durdurmaya çalışırlar, engellemeye çalışırlar. Bunu ifade etmeye çalıştım.”

'KISA ZAMANDA BİR ÇÖZÜM SÜRECİ BEKLEMİYORUM' 

Ahmet Türk, “Yerel seçimden sonra yeni bir çözüm süreci olabilir mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“İnanıyorum ki bu işin böyle gitmeyeceğini görmeye başlayacaklar. Türkiye’deki akil insanlar, Türkiye’yi yönetecek mantık, bazı şeyleri görmeye başladı diye düşünüyorum. Artık Kürt’ü Türk yapmak, Alevi’yi Sünni yapmak, politikalarının bir şey getirmediğini görmeye başladılar. Ama kısa zamanda böyle bir şey olacağını düşünmüyorum.

Bunun altyapısının doğru bir şekilde hazırlanması, halka doğru mesajlar vererek, ortamı hazırlamak gerekiyor. İşte birden bire yeniden başlıyorum dediğiniz zaman yine akamete uğrar.”

'AK PARTİ İLE ASLA PAZARLIK YAPILMADI'

AK Parti ile yerel seçim pazarlığı yapıldığı yönündeki eleştiri ve söylemlere ise Ahmet Türk, “Asla böyle bir pazarlık yapılmadı" diyerek yanıt verdi. Türk'ün açıklamaları şöyle:

"Siyasi partiler kendi adaylarıyla seçime katılmak ve iktidar olmak için mücadele eder, amacı budur. Bizler de farklı ve demokrasiyle özgürlükleri savunan bir partiyiz. Sonuçta kendi adaylarımızla seçimlere girme kararı aldık.

Şunu ifade etmem gerekir ki biz hiçbir partinin arka bahçesi değiliz. Kendimize güveniyoruz, seçmenimize güveniyoruz, gerçekten demokratik bir geleceği oluşturmak için çaba gösteren bir parti olarak Türkiye tarihinde yer alan bir partiyiz.”

“İktidardan ve muhalefetten elbette beklentilerimiz var”

İktidardan da muhalefetten de bazı beklentileri olduğunu söyleyen Ahmet Türk, Kürt siyasetçilerin tutuklu olduğunu, Abdullah Öcalan’a tecrit uygulandığını hatırlatarak “Bütün dünya ve hukukçular bunun hukuksuz bir durum olduğunu söylüyor. Avukatları ve ailesi ile görüştürülmeme durumu söz konusu. İster hükümlü, ister tutuklu olsun herkesin bazı hakları var, şimdi bunlar gasp edilmiş durumda.

Elbette bunları dile getiriyoruz, bu konuda adım atılması konusunda çağrılarımızı yapıyoruz. Bu konuda uyarılarımızı yapıyoruz. Bunları pazarlık konusu yapmadık. Yapılması gerekenleri ifade ediyoruz, bir pazarlık konusu değil” diye konuştu.

'KILIÇDAROĞLU’NU DESTEKLEDİK, OYUMUZ DÜŞTÜ'

Ahmet Türk, 14-28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu’na çok açık destek verdiklerini ancak oylarının yüzde 13 ve 11’lerden yüzde 8’lere düştüğünü söyledi. Seçimlere kendi başlarına girmedikleri için oylarının düşmesi tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını aktaran Türk, “Bu konuda tabanımızda zaman zaman tepkiler oluştu.

Halkımızdan gelen talepler doğrultusunda partimiz bu seçimde kendi adaylarıyla girme kararı aldı. Asla bir pazarlık söz konusu değil, asla bir kimseye verilmiş taviz olarak da kararımız değerlendirilmemelidir” dedi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler