Görüş Bildir

AİHM’den Fatma Babatlı kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2008 yılında Diyarbakır’da kocası Süleyman Babatlı tarafından öldürülen Fatma Babatlı'nın yeteri kadar korunmadığı gerekçesiyle Türkiye'yi tazminata mahkum etti.

AİHM’den Fatma Babatlı kararı

AİHM'den yapılan açıklamaya göre yargıçlar, Babatlı’nın yeteri kadar korunmadığına hükmederken, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) yaşam hakkını düzenleyen 2. maddesi ve ayrımcılığı yasaklayan 14. maddesinin ihlal edildiğine karar verdi.

Kararda, Babatlı’nın kocasının şiddet ve tehditleri karşısında korumasız kaldığı, tekrarlanan saldırı ve ölüm tehditlerine karşı göz yumulduğu ifade edildi.

7 çocuk annesi Fatma Babatlı’nın kocası tarafından öldürülmesi ile sonuçlanan olayda kadının annesi Halime Kılıç, iç hukuk yollarının tükenmesi sonrası AİHM’e başvurmuştu.

17 yaşındayken Süleyman Babatlı ile evlenen Fatma Babatlı, eşinden şiddet gördüğü iddiasıyla 18 yıl sonra boşanma davası açmıştı.

Fatma Babatlı için 4 kez koruma başvurusunda bulunulmasına rağmen gerekli adımlar atılmamış ve Fatma Babatlı, Kasım 2008’de kocası Süleyman Babatlı tarafından sokak ortasında öldürülmüştü. Süleyman Babatlı daha sonra intihar etmişti.

Mahkeme ayrıca, Halime Kılıç’a 65 bin avro manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi