AİHM'den 'Kürdistan' kararı: Osman Baydemir’in ifade özgürlüğü ihlal edildi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Osman Baydemir'e HDP Urfa milletvekili olduğu dönemde TBMM'de 'Kürdistan' ifadesini kullandığı gerekçesiyle verilen disiplin cezasını haksız buldu. Baydemir'e 16 bin 957 euro tazminat ödenecek.

AİHM'den 'Kürdistan' kararı: Osman Baydemir’in ifade özgürlüğü ihlal edildi

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve eski HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir'e Meclis'te "Kürdistan" ifadesini kullanması gerekçesiyle 2017'de verilen ceza, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından ifade özgürlüğü sayıldı. AİHM, Baydemir'e bu dönemde verilen disiplin cezasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü güvence altına alınan 10'uncu maddesini ihlal ettiği yönünde karar açıkladı.

Baydemir'in başvurusunu görüşen mahkeme, Türkiye devletini 9 bin 750 euroluk kısmı manevi tazminat olmak üzere toplam 16 bin 957 Euro ödemeye mahkum etti.

Söz konusu olay, Baydemir'in HDP Urfa milletvekili olduğu 2017’deki bir TBMM oturumunda "Ben Kürt halkının bir evladı olarak, Kürdistan’dan gelen bir temsilci olarak kendime şöyle bir rol biçiyorum: Bu çatı, Kürt’ün ve Türk’ün ortak çatısı olsun” ifadelerini kullanması üzerine yaşanmıştı. Baydemir'e bu gerekçeyle, "iki parlamento oturumuna katılmamayı" ve maaşının üçte ikisinin kesilmesini içeren disiplin cezası verilmişti.

Baydemir ise "yasama faaliyeti sırasında sarf ettiği sözler nedeniyle cezalandırılmasının ifade özgürlüğünü ihlal ettiği" gerekçesiyle cezayı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşımıştı. Ancak AYM, "disiplin cezasının Anayasanın yargısal denetimini mümkün kıldığı parlamento kararlarından olmadığı” gerekçesiyle yetkisizlik kararı verince Baydemir AİHM’e başvurmuştu. 

Kaynak: Diyarbakır Söz