Görüş Bildir

Ala: Gazze konusunda sessiz kalamayız

İçişleri Bakanı Efkan Ala, İsrailin Gazzeye yönelik saldırılarıyla ilgili, Bu konuda sessiz kalamayız, dünya da kalmamalıdır ve derhal bu saldırılar durdurulmalıdır. İki taraflı, iki devletli bir çözüm herkes tarafından dillendiriliyor. O zaman gündeme iki devletli bir çözüm getirilmelidir ve bu mesele çözülmelidir dedi.

Ala: Gazze konusunda sessiz kalamayız

Havayoluyla Erzincana gelen Alayı, Erzincan Havalimanında Vali Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, İl Genel Meclisi Başkanı Ünal Tuygun, vatandaşlar ve partililer karşıladı.

AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle de Bakan Ala ile birlikte Erzincana geldi.

Erzincan Valiliğine geçen Ala, Vali Akdemirden brifing aldı.

İslam dünyasının buruk bir ramazan geçirdiğini belirten Ala, Sabahleyin yine Gazzede çocukların nasıl şehit edildiğini, nasıl bombalandığını gördük, yüreğimiz parçalandı. O bakımdan bir an önce bu saldırıların durdurulması temennisiyle bütün İslam dünyasının, sonra Türkiyenin ve Erzincanlı kardeşlerimizin ramazanını tebrik ediyorum diye konuştu.

Biz üzerimize düşen sorumlulukları, hem yerelde, hem Türkiye genelinde, hem küresel platformlarda yapmayı taahhüt etmiş, misyon edinmiş bir hareketiz diyen Ala, O bakımdan, dünyanın neresinde bir mazlumun sıkıntısı varsa o bizim derdimizdir. O, Erzincanlının, Erzurumlunun derdidir. O, 76 milyonun derdidir. Biz böyle bir kültürün mirasçılarıyız ifadesini kullandı.

Ala, Bir milyon 150 bine yakın Suriyeli kardeşimiz Türkiyede ve Türkiyemizin, inancımızın köklerinde olan ensar-muhacir yardımlaşmasının en güzel örneğini göstererek bir inanmış insana, inanmış topluma yakışır vaziyette yardımlaşıyor ve birbirinin derdiyle hemdert oluyor dedi.

Vali Akdemir, Alaya işlemeli bakır tabak sundu.

- Erzincan Belediyesini ziyaret

Bakan Ala daha sonra Erzincan Belediyesine geçerek Başkan Başsoyu ziyaret etti. Ziyaret basına kapalı gerçekleşti.

Ala, belediye binasından çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun sentetik uyuşturucu bonzai ile ilgili ne tür çalışmalar yürüttüklerini sorması üzerine Bakan Ala, güvenlik birimlerine ikramiyeleri arttırdıklarını ifade ederek, Vatandaşlarımıza çağrım da şudur; biz  bu konuyu son derece ciddiye aldık. Birkaç hafta önce bütün emniyet teşkilatına konuyla ilgili son derece ciddi bir talimat gönderdim. Bundan sonra da diğer bakanlıklarımızla, ilgilendiren hususlarla ilgili olarak tekrar bir arada çalışma yapmamız gerektiğini düşünerek toplantı yaptık. Bazı ciddi kararlar aldık. Bu kararları uygulamaya koyacağız ve bu konuda son derece kararlıyız. Bu konuda vatandaşımızın, çocuklarımızın geleceğiyle oynayanlara göz açtırmayacağız ve gereğini son derece ciddi ve katı bir biçimde yapacağız yanıtını verdi.

- Çözüm iki devletli bir sistemde aranmalıdır

Bakan Ala, Filistinde yaşananlarla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, hadisenin dünyanın gözü önünde yaşandığını dile getirerek, şöyle konuştu:

İnsanlık için bir dramdır, bu saldırılar kabul edilemez. Orada çocuklar öldürülüyor. Ramazan ayında ve bütün İslam dünyasının ortasında olan hadise, insanlığın gözü önünde olan hadise. Bu konuda sessiz kalamayız, dünya da kalmamalıdır ve derhal bu saldırılar durdurulmalıdır. İki taraflı, iki devletli bir çözüm herkes tarafından dillendiriliyor. O zaman gündeme iki devletli bir çözüm getirilmelidir ve bu mesele çözülmelidir.

Her ramazanda ya da İslam dünyasının biraz kendisini toparlamaya başladığı dönemde bu saldırıların insanlığın vicdanını yaraladığını vurgulayan Ala, Buradan çağrımız, derhal durdurulmalıdır. Çözüm masada, çözüm iki devletli bir sistemde aranmalıdır dedi.

- Bir milyon 150 bini aşkın misafire, milyarlarca liralık yardım yapıyoruz

Bir basın mensubunun Valilikteki konuşması sırasında Suriyeli sığınmacılarla ilgili ensar-muhacir yardımlaşması ifadesiyle ne demek istediğini sorması üzerine Ala, Türkiyenin ensar-muhacir yardımlaşması konusunda en güzel örneği sergilendiğini ifade ederek, şu yanıtı verdi:

Biz inancımızın gereği zor durumda olan komşumuzsa komşumuza, misafirimizse misafirimize yardımların en güzeliyle davranırız. O bakımdan Türkiyede şu anda misafirlerimiz vardır. Evet bazı sorunlar oluyor, o sorunları biz devlet olarak takip ediyoruz. Gerekli çözümleri üretiyoruz ama komşumuza, misafirimize misafir gibi davranma geleneğimizi hep sürdüreceğiz, sürdürmeliyiz. Bu konuda provokasyonlara, bir takım odakların Türkiyede büyük bir problem varmış gibi gösterme arayışlarına zinhar katkıda bulunacak davranış içerisinde bulunmamalıyız. Suriyeden bizim bir milyon 150 bini aşkın misafirimiz var. Biz bunlara milyarlarca liralık yardım yapıyoruz. Suriyedeki sorunun çözümüne ilişkin tavrımız da Türkiye olarak bellidir.

- Bayrağımız, milletimizin her şeyidir

Bir gazetecinin önceki gün Antalyada yaşanan polis merkezindeki bayrağı indirme girişimiyle ilgili görüşlerini sorması üzerine Ala, şunları kaydetti:

Bizim bayrak konusunda hiçbir müsahamamız olamaz, 77 milyonun ortak sembolüdür. Bayrağımız bizim milletimizin her şeyidir. O bakımdan, gerekçeden bağımsız olarak, kimse o bayrağa el uzatamaz. Uzattığı zaman neler olduğunu görüyoruz. Onun için biz devlet olarak, güvenlik birimleri olarak gereğini yaparız.

Ala, Antalyada polis merkezindeki bayrağı indirmek amacıyla direğe tırmandığı sırada polis memurunca silahla vurulan kişinin savcılıkça serbest bırakıldığı belirtilerek görüşleri sorulunca, Hangi gerekçeyle serbest bırakıldığını bilmiyorum ama serbest bırakılmamalı. Bu tür suçların cezası anında adli yargımız tarafından da verilmelidir diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi