Ali Alkan: 'Yargıtay'da hiç kimse belli kişilerin temsilcisi değildir'

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Yargıtay'da hiç kimsenin belli bir grubun, belli bir düşüncenin ve belli bir inancın temsilcisi durumunda olmadığını ifade ederek, ''Yargıtay'daki bütün arkadaşlarımız hukukun ve hukukun üstünlüğünün temsilcisi durumundadırlar ve bu amaçla çalışmalarını sürdürmektedirler. Bu şekildeki düşünceleri kınıyorum'' dedi.

Ali Alkan: 'Yargıtay'da hiç kimse belli kişilerin temsilcisi değildir'

Alkan, Bu görevin büyük bir sorumluluğu da omuzlarına yüklediğinin farkında olduğunu belirten Alkan, seçimde ''Çok değerli iki sınıf arkadaşıyla'' yarıştığını söyledi.

Yargıtay Büyük Genel Kurulu'na teşekkür eden Alkan, ''Yargıtay Başkanı olarak yüksek mahkememizin ve yargının bütün sorunlarına sahip çıkarak el birliğiyle çözümü konusunda elimden gelen gayreti göstermeyi taahhüt ediyorum'' dedi.

 

''Sorunların farkındayız''

 

Çözüm için sorunların önceden tespit edilmesi gerektiğini ifade eden Alkan, sorunların farkında olduğunu, çözümü için önceki dönemlerde başlatılan hizmetleri sürdüreceklerini anlattı.

Alkan, ''Başkanlığım döneminde Yargıtay'ın misyonuna ve ilkelerine sahip çıkarak belirlenmiş olan vizyonuna ulaşma ve sorunları çözme yolunda daha etkin ve verimli çalışmasını sağlayacağım. Bu kapsamda kendisini yönetenlere göre misyon, vizyon, ilke, amaç, hedef ve strateji değiştiren değil, tüm bu hususları kurumsal kimliğinin parçası haline getirmiş, hizmette kalite, istikrar ve devamlılığı temel ilke haline getirmiş bir Yargıtay hedefliyoruz'' diye konuştu.

Bunu sağlamak adına en kısa zamanda 1 ve 3 yıllık eylem planlarını oluşturacaklarını kaydeden Alkan, daha önceki eylem planında yer alan hedeflere ulaşmak adına başlatılan çalışmalara da devam edeceklerini bildirdi.

 

''İş yükü önceliklerimiz arasında''

 

Yargının hızlandırılması ve iş yükünün azaltılmasının öncelikleri arasında olduğunu vurgulayan Alkan, bu alandaki çalışmaların hız kesmeden sürdürüleceğini kaydetti.

Alkan, ''Yargıtay'ın halkın adil yargılanma hakkı beklentilerini gerçekleştirebilmek için bahane üretmeden olumsuzluklara aldırmadan, bütün arkadaşlarımla el ele, gönül gönüle çalışmaya devam edeceğime, ve bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağıma huzurunuzda söz veriyorum'' diye konuştu.

İnsan hakları ihlallerinin önlenmesi ve insana verilen değerin Yargıtay kararlarının ruhuna nakşedilmesinin sağlanması için gayret sarf edeceğini dile getiren Alkan, Yargıtay'ın bu dönemde de Cumhuriyet ve demokrasinin teminatı olacağını söyledi. Alkan, Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ü bu vesileyle saygı ve şükranla andığını belirtti.

Alkan, demokratik hukuk devletine ve hukukun üstünlüğüne olan inançları gereği sivil ve demokratik bir anayasa için TBMM'ye her türlü desteği vereceklerini de bildirdi.

 

Sorular

 

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Alkan, ''Yargıtay kulislerinde bazı adayların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kastederek, 'Beyefendinin de desteği var' dediği, bunun karşısında yeni üyelerin başka bir grubu temsilen kulis çalışmaları yaptığı şeklinde iddialar var. Bu iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Yargıtay'da hiç kimse belli bir grubun, belli bir düşüncenin ve belli bir inancın temsilcisi durumunda değildir. Yargıtay'daki bütün arkadaşlarımız hukukun ve hukukun üstünlüğünün temsilcisi durumundadırlar ve bu amaçla çalışmalarını sürdürmektedirler. Bu şekildeki düşünceleri kınıyorum.''

''Yeni seçilen 160 üyenin sürekli blok oy kullandığı ve onlar kime oy verirse onun başkan seçildiği şeklinde bir algı oluştu. Blok oy iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Alkan, seçimlerin gizli oyla yapıldığını, kimin hangi yönde oy kullandığını söylemenin mümkün olamayacağını belirtti. Alkan, ''Bunların yakıştırma olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Alkan, ''Yeni üyeler seçilmeden önce Daire Başkanı seçilmiştiniz. O seçimde kaç oy almıştınız? Bu dönemle o dönem ki performansınızı nasıl kıyaslarsınız?'' sorusuna, ''Performansımın aynı şekilde devam ettiğini düşünüyorum. Geçen dönemde de 200 küsur oyla seçildiğimi hatırlıyorum. Geçmiş dönemle yeni dönem kıyaslaması yapılması doğru değil. Yargıtay Yüksek Genel Kurulu'nun teveccühü eskiden olduğu gibi şimdi de devam ediyor'' yanıtını verdi.

Yargıtay üyelerinin en önemli taleplerinin maaş konusu olduğu belirtilerek, bu konudaki çalışmaların sorulması üzerine Alkan, Yargının özlük haklarıyla ilgili önemli adımlar atıldığını ancak nihai kararın yürütme tarafından verileceğini söyledi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz