Alman heyet Dürümlü de!

Alman heyet, PKK saldırısında ölenlerin köyünü ziyaret ederek, aile fertleriyle görüştü. Heyet başkanı Zingal, bölgeye siyasi gezi düzenlediklerini, amaclarının "objektif bilgilere sahip olmak" dedi.

Alman heyet Dürümlü de!

Diyabrakır'ın Merkez Sur İlçesi Sarıkamış Köyü Dürümlü Mezrası'nda, PKK'lı teröristlerin bomba yüklü kamyoneti patlaması sonucu ölen 16 kişinin köyüanü Almanya'dan bir heyet ziyaret etti. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin çağrısı ile düzenlenen gezide, Alman gazeteciler Dürümlü Mezrası olayını tanıklarından dinledi.

TARİHİ MEKANLARI GEZDİLER

Merkezi Almanya'da bulunan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) organizasyonu kapsamında kente gelen UETD Genel Başkan Yardımcısı Fatih Zingal'in de bulunduğu heyet ilk olarak, rehberler eşliğinde tarihi İçkale, Hazreti Süleyman Camisi, Hasanpaşa Hanı ve Ongözlü Köprü ve Dört Ayaklı Minare'yi ziyaret etti.

Zingal ve beraberindekiler tarihi yapılar ile terör saldırılarında hasar gören Dört Ayaklı Minare hakkında bilgi aldı. Burada heyet adına açıklama yapan basın mensuplarından Boris Barschow, Diyarbakır'ı daha önce hiç görmediğini ancak ismini Alman medyasında duyduğunu söyledi.

Kenti gördüklerinde akıllarından geçen ilk kelimenin, "mükemmel" olduğunu ifade eden Barschow, "24 saattir ayaktayız, uyumadık. Sürekli farklı şeyler görüyoruz. Duyduğumuz hissiyat tam anlamıyla muhteşem. Daha önce bu şehri bilmiyorduk, çünkü tanımıyorduk. Sadece Türkiye'nin doğusunda olduğunu biliyorduk." dedi.

TARİHE OLAN HAYRANLIK

Barschow, Diyarbakır'a duyduğu hayranlığı dile getirerek, şöyle konuştu: "En çok hoşuma giden camiler ve tarihi yerlerdi. Rehberin bize anlattığı, çeşitli dinlere mensup kişilerin yan yana ibadet ettikleri. Çeşitli dine mensup olan kişilerin barış içerisinde yaşayabileceklerini buradan anladım. Kısa sürede bu şehri tam anlamıyla anlatmak zor olacak. Özellikle tarihi eserlerin mevcut olduğu bir şehir olduğunu anladım. Aynı zamanda şehrin gelişmesini de görebildim. Çok kapsamlı bir şehir olduğuna inanıyorum"

TERÖRDEN ZARAR GÖREN

Terör saldırılarında zarar gören tarihi yapılar hakkında konuşan Barschow, çatışmaların genel anlamda kötü bir şey olduğunu, insanları etkileyen bir durum olduğunu aktardı. Barschow, Dört Ayaklı Minare'nin terör saldırılarında zarar görmesine değinerek, "Bu tür tarihi eserlerin hasar görmesini biz de kendi ülkemizde yansıtmak isterdik, haber halinde vermek isterdik. Fakat burada bir çekimin uygun olmadığı belirtildi." ifadesini kullandı.

DÜRÜMLÜ KÖYÜNE GİTTİLER

Heyet daha sonra 12 Mayıs günü PKK'lıların bomba yüklü kamyoneti patlaması sonucu yaşamını yitiren 16 kişinin köyü olan Tanışık Köyü'nü ziyaret etti. Köy Muhtarı Bayram Yaman'dan olayla ilgili bilgiler alan Almanya heyeti, daha sonra yüksek bir yerden olay yerini izledi. Heyet köyde saldırının tanıklarını dinledikten sonra, patlamada yaşamını yitiren 16 kişinin mezarını ziyaret etti.

'OBJEKTİF BİLGİ AKTARMAK'

Gezi ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Fatih Zingal, 3 günlük siyasi gezi düzenlediklerini belirterek şöyle dedi: "Birliğimiz 18 ülkede ve 32 bölgede 250 şubesi olan etkin bir sivil toplum örgütüdür. Tüm Avrupa'da temsil ediliyoruz. Siyasi gezimize çeşitli siyasetçiler, kanaat önderleri, vakıfların sözcüleri ve gazetecileri davet ettik. Gezi ile amacımız heyete Türkiye hakkında daha objektif bilgi aktarmaktır. Bu heyetin burada olması Türkiye'nin dış politikası için çok önemli. Gezinin amacı Avrupa basını ve kanaat öncülerinin Türkiye hakkında objektif haber yapılmasını sağlamaktır. Burada olan hadiselerin bire bir yansıtılmasını istiyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler