Ankara Başsavcılığının 395 akademisyen hakkındaki soruşturmaya Adalet Bakanlığı ne cevap verecek?

Akademisyenler bildirisi olan “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı,i Adalet Bakanlığından onaylı soruşturma talebi arz etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiriyi imzalayan 395 akademisyene soruşturma açmak için harekete geçti

Ankara Başsavcılığının 395 akademisyen hakkındaki soruşturmaya Adalet Bakanlığı ne cevap verecek?

Akademisyenler bildirisi olan  “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı,i Adalet Bakanlığından onaylı soruşturma talebi arz etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiriyi imzalayan 395 akademisyene soruşturma açmak için harekete geçti

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiriyi imzalayan akademisyenlerden, "Ankara yargı çevresinde olanlar" hakkında TCK'nın "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" başlıklı 301. maddesi kapsamında soruşturma yapmak üzere Adalet Bakanlığından izin istedi.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Taştan, bin 128 imzacıdan, 164'ü Ankara'da, 231'i yurt dışında olmak üzere toplam 395'i hakkında soruşturma izni talep etti.

"Ergenekon" davası sanıklarından Mahir Akkar, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiriyi imzalayan akademisyenlerden, "Ankara yargı çevresinde olanlar" hakkında "terör örgütü propagandası yaptıkları" ve "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağıladıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

TCK'nın "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" başlıklı 301. maddesinin ilk fıkrasında, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini

ve devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişinin, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı" belirtiliyor. Maddenin son fıkrasında ise " Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır" ifadesine yer veriliyor.

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi adıyla bin 128 akademisyenin imzaladığı bildiride, güvenlik güçlerinin terörle mücadele çalışmaları ve sokağa çıkma yasakları bahane edilerek "kasıtlı ve planlı kıyım yapıldığı" öne sürülmüştü.

Ankara Üniversitesi, 1946 yılında Başkent Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Daha eski tarihlere dayanan köklü fakülteler Ankara Üniversitesi çatısı altında bir araya getirilmiştir. Ankara Üniversitesi, Üniversite Kanunuyla birlikte kurulan ve Türkiye Cumhuriyetinin ilk üniversitesi niteliğini taşıyan bir eğitim kurumudur. Türkiye'nin en önemli ve saygın üniversitelerinden biri olan Ankara Üniversitesi'nin en eski ve köklü fakülteleri 1842 yılında kurulan Veteriner Fakültesi ve 1859 yılında kurulan Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mekteb-i Mülkiye)'dir.

Kaynak: Diyarbakır Söz