Görüş Bildir

Anketler güvensiz!

Seçim'de geri sayım başlarken, kamuoyu araştırmlaları da arttı. Partilerin oy oranlarını tahmin etme noktasındaki araştarmalar, vatandaş nezdinde "güvenirliliği yok."

Anketler güvensiz!

24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 27. dönem Milletvekili Genel Seçimine kısa bir süre kala kamuoyunun nabzını ölçen ve seçimler öncesi yaptırılan anketler her gün birer birer yayınlanıyor. Peki vatandaş, kamuoyu araştırma şirketlerince yaptırılan bu anketler için neler düşünüyor? Diyarbakır Söz Gazetesi haber ekibi anketlerin güvenilirliğini vatandaşa sordu.

“ANKETLERE GÜVENMİYORUM”

Arif Ordu, “ben tam anlamıyla bu konuda bir cevap veremeyeceğim ama galiba anketlere güvenmiyorum. Benimle daha önce her hangi bir anket yapılmadı. Ben anketlerin kamuoyunu yönlendirdiğine inanmıyorum. Öyle bir şey olamaz.”

“ANKETLERDE ALDATMACA VE OYUN VAR”

Ahmet Arslan, “Seçim anketlerini neye göre değerlendirelim? halka mı soruyorlar, internet üzerinde mi yapıyorlar? bunun açıklayıcı bir bilgisi olmadığı için şüpheci davranıyorum. Bana anket çalışmasıyla gelen olmadı, hiçbir şekilde güvenmiyorum. Halka sorulsa ya da kamera önünde yapılırsa inandırıcı olabilir. Anketlerde aldatmaca ve oyun var, insanları yönlendiriyor. Kaldı ki bizim toplum duyumlara inanan bir toplum olduğu için etkisi çok.”

“GÜVENİLİR DEĞİL”

Fahrettin Nehir, “Seçim anketlerine inanmak güvenmek elde değil, yani herkese sormak da mümkün değil. A partisine veriyorum denilir ama sandıkta B partisine verilir. dolayısıyla güvenilir değil.”

“SEÇMENİ YANILTMAK AMACIYLA KENDİLERİNE GÖRE UYARLIYORLAR”

Çetin Bey, “Anket sonuçlarına güvenmiyorum. Her siyasi partinin kendine göre düzenlediği anketler var ve bunlar seçmeni yanıltmak amacıyla kendilerine göre uyarlıyorlar. Bu konuda güvenmiyorum. Anketlerin kamuoyunu yönlendirmesi oluyor. Ona göre belirli bir kesimin neye karar verdiğini ve nasıl düşündüğünü aynı zamanda anketler sonucunda insanlarda ona yönlendiriliyor.”

“HER SİYASİ PARTİNİN KENDİ ANKETÖRLERİ VAR”

Murat Aşan, “Anket çalışmalarına hiç inanmıyorum hiç güvenmiyorum. Her siyasi partinin kendi anketörleri var. Kendi şirketleri var onlara düzenletiyorlar. Birinde yüzde elli görünen diğerinde yüzde kırık görünüyor. bu da demek oluyor ki bir yalan. Anket sonuçlarının halkı etkilediğini düşünmüyorum, herkesin kendi görüşü var, seçim sandığına gittiğinde kendi partisine oy veriyor anket artı veya eksi hiçbir şey katmıyor.”

“HER ŞEY SANDIKTA BELLİ OLUR”

Burhan Sevinç, “Anketlere güvenmiyorum. her şey sandıklarda belli olur ama sandıklarda da hileler ve her türlü oyunlar var tabi. Anketleri hiçbir şekilde dikkate almıyoruz, anketlerle insanların gözlerini boyuyorlar diğer partilere de bir nevi gözdağı vermek amacıyla yapıyorlar.”

“ANKETLERLE OYLARI ŞİŞİRİYORLAR”

Kemal Bey, “AK Partinin yaptığı anket çalışmalarına kesinlikle güvenmiyorum. Bizim bölgede AK Partinin oyları düşük. Anketlerle bu oyları şişirdiklerini düşünüyorum. Milleti yönlendirmeye çalışıyorlar. Tarafsız olan anketler de var tabi.”

“YAPANLARIN YANDAŞ OLDUKLARINI DÜŞÜNÜYORUM”

Remzi Arı, “Anketleri yapanların yandaş olduklarını düşünüyorum neye göre kime göre kaç kişiyle katılmış önce bunlardan emin olmamız lazım. Anketlerin vatandaşın psikoloji üzerinde bir etki yarattığını düşünüyorum. Mesele anket sonuçlarında AK Parti oy oranı yüksek çıkınca vatandaş bunun etkisinde kalıp bende oyumu ona vereyim diyebiliyor. Ya da bir başka parti”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi