Görüş Bildir

Anneye ziyarete boşanma tepkisi

Anne ziyaretinin "boşanma" nedeni sayılması, büyük tepki topladı. Vatandaşlar kararın "aile dinamiklerini" sarttığını ifade ederek, "bin bir zahmetle kurulan yuvalar bir çırpıda mahkeme kararı ile yıkılmaması" gerektiğini söyledi.

Anneye ziyarete boşanma tepkisi

Türkiye’de aile dinamikleri sarsılıyor, bin bir zahmetle kurulan yuvalar bir çırpıda mahkeme kararı ile yıkılabiliyor. Mahkeme, eşin sürekli akşamları iş çıkışından sonra annesinin evine gitmesini boşanma sebebi saydı. Mahkemenin vermiş olduğu karara tepki gösteren vatandaşlar, verilen kararın adalette, hakkaniyete uygun düşmediğini ve bunu yargıya hakaret olduğunu belirtiler.

​Bir boşanma davasının temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, eşin sürekli akşamları iş çıkışından sonra annesinin evine gitmesini boşanma sebebi saydı. Bir süredir geçimsizlik yaşayan çift Aile Mahkemesi'ne müracaat ederek karşılıklı boşanma davası açtı. Aile Mahkemesi; erkeği ağır, kadını hafif kusurlu kabul ederek her iki tarafın davasının kabulü ile boşanmalarına karar verdi.

EŞİN ANNESİNİ ZİYARETTEN ÖTÜRÜ BOŞANMA DAVASI AÇMASI AKIL ALMAZ BİR OLAY

Hâkimin böyle bir karar alması hem insani, vicdani hem de dini olarak yok hükmünde olduğunu ifade eden Hamza Kezer, bu kararın adaleti ayaklar altına aldığına dikkat çekti.

Kezer, “Anneler kutsal bir varlıktır, Peygamber Efendimiz buyuruyor ki 'Cennet annelerin ayakları altındadır.' Allahu Teâla da şöyle diyor; 'anne ve babanıza karşı öf bile demeyin' İslam dininin mensubu olmamızdan dolayı annenin kıymetini yerle gök arasına sığdırmaya çalışsak ta kıymetini veremeyiz. Çünkü anneler cennet kapımızın anahtarıdırlar. Bu bayanın bu sebepten ötürü eşine boşanma davası açmasını aklım almıyor. İnsanlıktan nasibini almamış böylesi eşler varsa vay bu gelecek neslin haline. Hakim çok absürt bir karar almıştır.” dedi.

MAHKEMENİN KARARI YANLIŞ VE AİLEYİ DAĞITMAYA YÖNELİKTİR

"Toplum olarak birada olmamızın ana nedeni ailedir, temel aileden başlar, aile anlayışı olmazsa millette olamayız." diyen Hacı Oğuz, tepkisini şu şekilde dile getirdi:

“Mahkemenin vermiş olduğu karar yanlış bir karardır, bir evlat annesinden asla koparılamaz. Kimse evlat ve anne arasına giremez, mahkemenin bunu suç sayıp boşanma sebebi olarak kabul etmesi çok abes bir karardır, akla sığacak bir şey değil, bana göre çok yanlış bir karar. Bu şekilde kararlar verilerek aileyi darmadağın ediyorlar, bunu mantıkta, insanlıkta kabul etmez. Bizim inancımızda, kültürümüzde aile çok kutsaldır. Bu şekilde bir anlayış başını alıp gider.”

HÂKİMİN VERDİĞİ KARAR BİR SAÇMALIK, NASIL BOŞARSIN?

"Eşine şiddet yok, vurmak, kırmak yok ama buna rağmen kocanın anne ziyareti suç sayılmış.” diyen Gurbet Seçen, kanunların bu topluma uymadığına dikkat çekti.

Seçen, “Anne babanı ziyaret et, eğer eşin buna karşı çıkıyorsa eşini evladını terk et ama anneni terk etme şeklinde Allah emrediyor. Anne baba razı olmadan cennete giremezsin, karar bir saçmalık, nasıl boşarsın? Ben kararın arkasında başka nedenler arıyorum, adam dostuna gitmemiş ki annesini ziyaret etmiş, bu durumda kadınlar her yerde halklı, öyle bir kanunumuz var ki kadını en ön plana yerleştirdiler. Kadına şiddet yok, sadece annesini ziyarete gitmiş, mahkemenin aldığı karar çok saçma boşamaması gerekirdi, tarafları bir araya getirip uzlaştırabilirdi, bir aile daha dağıldı.” ifadelerini kullandı.

"KİŞİ EVLENDİKTEN SONRADA ANNE VE BABASINI ZİYARET ETMEK ZORUNDADIR"

"Ben şahsen böyle bir düşüncede olan bir kadınla evlenemem" diyen Nuri Çoban da düşüncelerini şu şekilde paylaştı:

"Mahkemenin verdiği karar çok saçma, bir insan annesini ziyaret etmeyecekse kimseyi ziyaret etmesin kadın, erkek her birey annesini ziyarete gider, bu çok normal bir davranıştır. Çünkü evlenmeden önce bir aile hayatı vardır, kişi evlendikten sonrada anne ve babasını ziyaret etmek zorundadır. Bu kişiden kişiye değişen bir olay değil ki, yanlış bir karar ve bence bu şekilde aileler dağılıyor, ben bu şekilde düşünen biriyle evlenmem."

"Mahkeme bu yanlıştan dönmesi gerekir, zaten anne bizim her şeyimizdir, anne olmazsa hiçbirimiz olur muyduk?" şeklinde soru yönelten Necmettin Dayan ise “Bu bir hakaret değil mi? Bu kararı alan hâkim yargıya, adalete hakaret etmiştir.” dedi

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi