Ape Musa anıldı

1992 yılında silahlı saldırı sonucu öldürülen Musa Anter ölümünün 24. yılında anıldı. Anma etkinliğine Büyükşehir Belediyesi eş başkanları da katıldı.

Ape Musa anıldı

20 Eylül 1992 yılında, Yenişehir ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesinde silahlı saldırı sonucu öldürülen gazeteci Ape Musa lakaplı Musa Anter, ölümünün 24 yıl dönümünde anıldı. Anma etkinliğine Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı da katıldı.

Ape Musa’nın 20 Eylül 1992’de katledildiği Yenişehir ilçesi Cumhuriyet Mahallesi 442. Sokak’ta düzenlenen anma törenine, Kışanak ile Anlı’nın yanı sıra Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Birsen Kaya Akad, DTK, HDP ve DBP yöneticileri ile çok sayıda gazeteci katıldı. Anmada konuşan ÖGC Eş Başkanı Hakkı Boltan, Anter’i katledilişinin 24. yılında andıklarını belirterek, gözaltına alınan ve tutuklu bulunan gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

Anma etkinliği

Eş Başkan Gültan Kışanak ise Apê Musa ile birlikte çalışma şansına sahip olduğunu belirterek, Apê Musa’nın kalemin gücüne inanan bir insan olduğunu kaydetti. Kışanak, “Apê Musa, ‘Bizim kalemlerimiz onların tanklarından, toplarından, bombalarından, katliamlarından daha güçlüdür. Yazmalıyız, konuşmalıyız, taleplerimizi, isteklerimizi, gerçekleri, hakikati her zaman ifade etmeliyiz’ diyordu ve bunu korkusuzca da yaptı. Bu bizim gurur duyacağımız bir ulu çınarımızdır. Kürtlerin iyi ki tarihinde böyle bir örnek alabilecekleri cesur köklü bir çınarı var.” dedi.

Kışanak, gazetecilerin tutuklanmasının Türkiye demokrasisi açısından utanç kaynağı olduğunu, tüm gazetecilerin serbest bırakılması, basın ve ifade özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.

Karanfil bırakıldı

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter de, Ape Musa’nın yazdığı ve seslendirdiği, Grup Kızılırmak’ın da albümünde yer verdiği şiiri anımsatarak, “Onlar öldürdükçe biz çoğalıyoruz.” dedi.  Anter, özgür basın çalışanlarının her geçen gün çığ gibi büyüdüğünü ifade ederek, “20 Eylül babamın anması ve 20 Eylül Musa Anter’in gazetesine destek veren gazetecilerin yargılanma günü olarak tarihe geçecektir.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz