Askere asgari ücret müjdesi

CHP askerlik görevini yerine getiren er ve erbaşlar için asgari ücret kanununun getirilmesi için harekete geçti. Kanun taslağını TBMM’ye sundu.

Askere asgari ücret müjdesi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, er ve erbaşlara verilen harçlığın asgari ücret düzeyinde verilmesini öngören kanun teklifini Meclis'e sundu. Özel, bedelli askerlikten elde edilen gelir ile er ve erbaşlara verilecek asgari ücretin karşılanabileceğini söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile birlikte hazırladıkları teklifi TBMM'ye sunan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, er ve erbaşlara verilecek asgari ücret ile Mehmetçiğin moralinin yükseltilebileceğini belirtti. Mehmetçik ve ailelerinin yaşadığı zorluklardan bahseden Özel, “Türkiye’de bedelli askerlik uygulamaları oluyor. CHP, mevcut hükümetin çıkarttığı bedelli uygulamalarındaki eşitsizliklere de hep dikkat çekti. Bizim önerilerimizde düşük gelir seviyesinde olanların da belli bir yaştan sonra bedelsiz bedelli yapması dahi vardı. Türkiye’de bedelli askerlik uygulaması sadece ekonomik durumları iyi olanları kapsayan bir uygulama. Ekonomik gücü olmayanlar, halkın tabiri ile gariban çocukları 12 ay askerlik yapıyorlar. Bu insanların zaten ekonomik durumları kötü, 12 ay boyunca herhangi bir ücret almadan, sembolik bir ücret alarak askerlik yapıyorlar. Aileleri de, kendileri de zor durumda kalıyorlar. Zaten mevcut işlerinden çıkmış olarak gidiyorlar, dönüşte işe dönemiyorlar. Buradaki önerimiz, aslında halihazırda kanunlarımızda olan asker harçlığının gerçekten bir yardayla merhem olacak şekilde olmasıdır. Bugünkü uygulama ile askerdeki erler ve erbaşlar 35 lira 45 lira arasında ücret alıyorlar. Bizim teklifimiz geçerli olursa bunlara asgari ücret vereceğiz, en az 900 lira, bin lira ücret alacaklar. Böylelikle yalnız bırakıp geldikleri ailelerinin geçim zorluğuna düşmemesi mümkün olacak hem de 12 ay boyunca hiçbir ücret almadan ve daha da yoksullaşarak askerden çıkmamış olacaklar. Türkçe'de ‘asgari’ ile ‘asker’ kelimeleri arasında bir karmaşa her zaman oluyordu, şimdi en düşük askeri personelin bir asgari ücrete sahip olmasını da sağlayacağız” dedi.

Kanun teklifine göre Doğu ve Güneydoğu’da görev yapan Mehmetçiğin yaklaşık 2 bin lira civarında bir harçlık almasının öngörüldüğünü açıklayan Özel, “Verdiğimiz kanun teklifinin Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan askerlere ve ailelerine önemli bir moral olacağını, içinde bulundukları sıkıntıları aşmalarını sağlayacağını, görevleri başında biraz olsun yüzlerinin gülmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Doğu ve Güneydoğu’da görev yapan personel de mevcut uygulama gereği bunun çok üzerinde bir ücret olacak, herhalde onlarınki de 2 bin liraya yaklaşacak” diye konuştu.

Teklifin Suriye tezkeresi için olağanüstü toplanacak Meclis'te görüşülerek hemen bir karara bağlanabileceğinin altını çizen Özel, “Buna hiçbir partinin hayır dememesini bekleriz. Önümüzde bir olağanüstü toplantı gündemi var. Bu önerimiz terörle mücadele açısından herkesin morali bozukken personele, Mehmetçiğimize bir moral olacağı düşünülüyorsa buna tüm partiler evet derse, olağanüstü toplantı gündemine bir madde daha eklenir, Suriye tezkeresi yapılırken bu düzenleme de yapılır. Bundan sonra herkesin yüzünü güldürür. Demokrasiler ve siyasetçiler çare üretmek için var. Eğer bu zor günlerde Mehmetçiğe moral verme konusunda herkes mutabıksa önümüzdeki Suriye tezkeresi görüşmelerinde 4 parti birlikte adımını atar ve hızlı bir şekilde bu sorunu çözeriz, Mehmetçiğimizin ve ailesinin yüzünü güldürmüş oluruz” şeklinde konuştu.

Mehmetçiğe verilecek asgari ücretin bedelli askerlik uygulamasından elde edilen gelir ile karşılanabileceğinin de altını çizen Özel, “Biz CHP olarak bunu ortaya koyuyoruz. Bunun aslında düşünüldüğü kadar ciddi bir yükü yok. Hatta bundan sonra şöyle yapılmalı, bedelli uygulaması çıkartılırken bedelliden gelen ücretlerin burada kullanılması düşünülmeli. Buradaki ihtiyaca göre bedellinin bedeli de saptanabilir. Bedelliye başvuranların sayısı ile burada maaş alacak askerin sayısı arasında kurulacak oran orantı hesabı ile gelen para ayarlanır, böylelikle kariyerini bırakıp da askerde zaman kaybetmek istemeyenler bunu öderler, bu da zaten bir yöntem, CHP bu yöntemi de her zaman destekledi ama eksikliklerini vurguladı. Oradan gelen para da Mehmetçiğe hiç olmazsa bir katkı olur” açıklamasında bulundu.

Kaynak: DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz