Atalay: 'Başkanlık sistemini tartışabilmeliyiz'

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Başkanlık sistemi, parlamenter sistem veya anayasa ile ilgili görüşler toplumun her yerinde konuşulacak. Bunları tartışmaktan korkmamak gerekir'' dedi.

Atalay: 'Başkanlık sistemini tartışabilmeliyiz'

Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde AK Parti binasının açılışına katılan Başbakan Yardımcısı Atalay, burada yaptığı konuşmasında, İlçe Başkanı Ömer Tuna'ya binanın sürekli açık kalmasını tavsiye etti.

AK Parti'nin milletin partisi olduğunu ifade eden Atalay, şöyle konuştu:

''Biz millet kelimesini çok severiz, birilerinin partisi değil, sizin partiniziz, milletin partisi, bütün Türk milletinin partisi, bütün vatandaşlarımızın partisi. Bu partiyi vatandaşlarımız kurdu. Eskisi gibi Ankara'da birilerinin parti kurup toplum mühendisliği yaptığı dönemler bitti. AK Parti bir millet hareketidir. Bugün biz toplum mühendisliği yapmıyoruz, aksine biz milletin rehberliğinde siyaset yapıyoruz. Bizim rehberimiz millettir. Millet bize reyleriyle yol gösteriyor. Biz önce Allah'a sonra milletimize güveniriz. Hesabımızı da onlara veririz. Hiç kimse kendisini siyasetin denetleyicisi veya üzerindeki vesayet makamı olarak görmeyecektir. Asla artık bunlar olmayacaktır, bunlar tarihe karıştı.''

Türkiye'nin büyük demokrasi sınavları vererek bugünlere geldiğini, olağanüstü dönemler yaşadığını hatırlatan Atalay, şöyle devam etti:

''Sizin iradenize, sizin oyunuzla seçtiğiniz iktidarlara, değişik dönemlerde birileri müdahalelerde bulundu. Türkiye'de o müdahaleler dönemi kapandı. Onu kim kapattı. Onu biz kapattık. Onu bu dönem kapattı. Onu Tayip Erdoğan kapattı. Tayip Erdoğan hükümeti kapattı. Bugün devlet geçmişiyle hesaplaşıyor, geçmişiyle yüzleşiyor. Geçmişte demokrasiye karşı tutum içinde olanlar, bugün bunlarla ilgili hesap veriyor. Bizim dileğimiz, bütün çabamız Türkiye normalleşsin.

AK Parti'nin bir özelliği de biz milletin içindeyiz, biz halkın içindeyiz. Biz vatandaşımızla her zaman baş başayız, yan yanayız. Hiç kopmadık, kopmuyoruz. Daima vatandaşımızın nabzını iyi tutarız. Biz öyle seçim dönemlerinde gelip bir yerlerde konuşup ondan sonra gidip Ankara'ya kapanan siyasetçiler değiliz. Milletin değerleriyle barışık, milletin değerlerini baş tacı eden bir partiyiz. Millete tepeden bakan bir parti değiliz. Asla öyle olmadık, olmayacağız. O tür partilerin zaten durumlarını görüyorsunuz, ne hallere düşüyorlar?''

 

''Millet ve Meclis buna karar verecek''

 

Başbakan Yardımcısı Atalay, şu anda anayasa çalışmalarının da devam ettiğini belirterek, ''Bu süreçte toplum her şeyi tartışır, konuşur. Esasen, konuşmuyorsa ve tartışmıyorsa eksiklik var demektir. Bizim dediğimiz de bunlar daha rahat tartışılsın. Yani başkanlık sistemi, parlamenterlik sistemi veya anayasa ile ilgili görüşler toplumun her yerinde konuşulacak. Bunları tartışmaktan korkmamak gerekir'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda görüşlerini açıkladığını ifade eden Atalay, ''Biz bunlara olmazsa olmaz olarak bakmıyoruz. Anayasada da, illaki bunlar olacak diye bakmıyoruz. Bütün bunlar tartışılsın, millet ve meclis buna karar verecek. Ön yargılarla yaklaşılıyor. Ön yargılardan biraz kurtularak makul bir şekilde olumlu olumsuz, demokrasi açısından getireceği ve vatandaşında anlayacağı bir şekilde tartışmak gerekir'' dedi.

Atalay, konuşmasının ardından AK Parti Kırıkkale milletvekilleri Oğuz Kağan Köksal, Ramazan Can ve AK Parti Keskin İlçe Başkanı Ömer Tuna ile ilçe hizmet binasının açılışını yaptı.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz