Atatürk'ü anıyoruz!

Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 79. yılında Güneydoğu’da törenlerle anıldı.

Atatürk'ü anıyoruz!

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 79. yılında tüm yurtta olduğu gibi Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak’ta da törenlerle anıldı. Törenlerde, gözyaşları sel olurken, yolda yürüyen ve iş yerlerinde bulunan vatandaşlar sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşuna geçti.

Dilyarbakır Atatürk'ü andı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 79'uncu yıl dönümü nedeniyle Diyarbakır'da anma törenleri düzenlendi. İlk tören, valilik karşısındaki Anıt Park'ta gerçekleşti. Törende, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, 7'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Sinan Yayla ile Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cuma Atilla, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Çelenk sunumunun ardından Atatürk'ün hayatını kaybettiği saat 09.05'te 2 dakikalık siren eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Buradaki anma programı, göndere çekilen Türk bayraklarının İstiklal Marşı eşliğinde yarıya indirilmesiyle son buldu.

Anıt Park'taki törenin ardından, protokolün katılımıyla Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde anma programı düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının sonra, 7'nci Kolordu Komutanlığı'nda görevli 2 subay tarafından 'Atatürk’ün Asker Kişiliği' konulu oratoryo sunuldu. Anma programı, Diyarbakır Güzel Sanatlar Lisesi korosunun seslendirdiği eserlerle sona erdi.

Üniversitede anma

Atatürk, ebediyete intikalinin 79. yılında Dicle Üniversitesi’nde (DÜ) düzenlenen törenle anıldı. DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu’nun Atatürk Anıtı’na çelenk koymasıyla başlayan anma programına Rektör Yardımcısı ve DÜ Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, DÜ Genel Sekreteri Dr. Kenan Yakuboğlu, akademik ve idari personelimiz katıldı.

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk’ün hayatını anlatan kısa bir belgesel izlendi.

Adalet Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Yar. Doç. Dr. Bedrettin Kolaç, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Egemenlik” adlı bir sunum yaptı.

  

Ergani'de Anma etkinliği

Ergani ilçesinde de anma töreni düzenledi.

Törende, Vali Yardımcısı Mesut Gazi Ambarcı, Garnizon Komutanı Binbaşı Yaşar Atacan, Belediye Başkanı Vekili Esveri Malçok tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Süleyman Nazif Anadolu Lisesi Konferans Salonunda devam eden tören, günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılması, öğrenciler tarafından şiirlerin okunmasının ardından sona erdi.

Mardin

Mardin’de tören, valilik yerleşkesinde bulunan Atatürk Anıtı önünde düzenlendi. Törene, Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Yaman, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Altan Er, Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kenan Topçu, Emniyet Müdürü Hasan Onar, kurum müdürleri, gaziler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Tören, burada Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde devam etti. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Atatürk’ün hayatı ile ilgili sinevizyon gösterimi yapılıp, Atatürk’ün sevdiği şiirler okunup, şarkılar söylendi.

Siirt

Siirt’te Atatürk’ü anma törenleri 08.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda başladı. Vali Ali Fuat Atik, 3'üncü Komando Tugay Komutan Vekili Albay Aydoğan Bilgiç, Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla başlayan törende Atatürk Anıtı’na çelenkler sunuldu. Buradaki tören 09.05 sirenlerin çalıp, saygı duruşunda bulunulmasıyla sona erdi. Daha sonra ise, Kültür Merkezinde düzenlenen programa geçildi. Programda, Garnizon Komutanlığı adına Üsteğmen Osman Uludağ günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Program, öğrencilerin şiir okumaları, dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce hazırlanan "Atatürk Oratoryosu” ile sona erdi.

Batman

Batman’da Atatürk’ü anma programları, valilik bahçesindeki anıtın önünde başladı. Törene, Vali Ahmet Deniz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Dede, Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy ve kamu kurum yöneticileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Tören, 09.05’te sirenlerin çalmasının ardından saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okunmasıyla sona erdi. Ardından Kültür Merkezi’nde anma programı düzelendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Batman Piri Reis Anadolu Lisesi öğrencilerinin günün anlam ve önemini belirten şiirler okudu. Programda, 10 Kasım Atatürk’ü anma programı kapsamında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri de verildi.

Şırnak

Şırnak’ta da anma programları valilik bahçesinde bulunan Atatürk Anıtı önünde başladı. Törene, Vali Mehmet Aktaş, 23. Sınır Jandarma Tümen Komutanı Tümgeneral Veli Tarakçı, İl Jandarma Komutanı Albay Selçuk Yıldırım, Belediye Başkanvekili Turan Bedirhanoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Mehmet Patlak, Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla başlayan buradaki tören, saygı duruşunda bulunulmasıyla sona erdi. Kentte Atatürk’ü anma programları, Şehit Ahmet Kara İmam Hatip Lisesinde devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılmasının ardından çeşitli okullarda öğrenim gören öğrenciler tarafından şiirler okundu. Programda Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgi bir slayt gösterimi de yapıldı. Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencilerinden oluşan müzik grubu tarafından müzik dinletisinin de yapıldığı programda, okullar arasında yapılan resim, kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz