Avukatlar'a PKK operasyonu

Şanlıurfa merkezli yürütülen "terör soruşturması" kapsamında Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 9 avukat gözaltına alındı. Diyarbakır Barosu gözaltıları "hukuksuzluk" olarak değerlendirmesi dikkat çekti.

Avukatlar'a PKK operasyonu

Şanlıurfa merkezli Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da haklarında gözaltı kararı çıkarılan avukatlardan 9'ü gözaltına alındı.

DİYARBAKIR'DAKİ OPERASYON

Alınan bilgiye göre, Şanlıurfa Cumhuriyet başsavcılığının yürüttüğü PKK terör örgütü soruşturması kapsamında, dün sabah Diyarbakır ve Şanlıurfa'da haklarında gözaltı kararı çıkarılan avukatların ikametgahına operasyon yapıldı. Diyarbakır'da 4 avukatın ev ve burasında arama yapıldı. Burda iki avukat gözaltına alındı.

ŞANLIURFA'DA GÖZALTI İŞLEMİ

Şanlıurfa'da yapılan gözaltı operasyonunda ise, aralarında HDP PM üyesi avukat Metin Özbadem, HDP eski İl Eşbaşkanı avukat Sevda Çelik Özbingol, HDP'nin eski yöneticilerinden Sedat Çelik, HDP Siverek Belediye Meclis üyesi İbrahim Ayyıldız, KHK ile kapatılan Radyo Karacadağ çalışanı Salih Erbekler ile avukatlar Cemo Tüysüz, Emin Baran, Hüseyin İzol, Şeyhmus İnal ve Hidayet Enmek gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin PKK terör örgütüne "yardım ve yataklık" ettikleri kapsamında haklarında yürütülen soruşturmadan dolayı alındıkları öğrenildi. Gözaltı sayısının artabileceği ifade edildi.

BARO'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Diyarbakır Barosu, avukatların gözaltına alınması işlemiyle ilgili yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada, baroya bağlı 4 avukatın sabah saatlerinde evlerine baskın yapıldığı ve 2 avukatın gözaltına alındığını hatırlatıldı. Açıklamada, ayrıca büro aramalarında avukatların takip ettikleri dava dosyalarına incelenmek üzere el konulduğunu ifade edildi.

‘HUKUKSUZ BİR SORUŞTURMA’

Soruşturmanın hukuksuz bir şekilde yürütüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Dosyaya getirilen gizlilik kararı hukuksuz bir soruşturma yapıldığının göstergesidir. Kısıtlanan ve gizlenen soruşturmanın selameti değil;  adalettir, hukuktur ve silahların eşitliğidir. Her gün adliye koridorlarında duruşma bekleyen ve vakitlerinin nerdeyse tamamını adliyede geçiren avukatların ifadeye çağrılmadan sadece kriminal bir operasyon havası vermek için sabah baskınlarıyla gözaltına alınmalarını kabul edilemez buluyoruz. Unutulmamalıdır ki bağımsız savunmanın teminatı olan avukatlar; tüm yurttaşların adalete erişiminin, adil yargılamanın, hakkın ve adaletin teminatıdır. Avukatlara saldırı, demokratik değerlere saldırı anlamına gelmektedir. Bu sebeple gözaltına alınan meslektaşlarımız derhal salıverilmelidirler."

CİZRE ESKİ BAŞKAN YARDIMCISI

Öte yandan,  Şırnak’ın Cizre ilçesinde sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında yerine kayyım atanan Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Kutlu gözaltına alındı. Kutlu'nun Urfa'da başlatılan bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı belirtildi. Kutlu’nun Şanlıurfa'ya götürülmek üzere yola çıkarıldığı öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz