Bağış İstemi Tepki Çekti!

Diyarbakır'da AK Parti'de "aday adayı" başvuru rekoru beklenirken, sayı 121'i buldu. Başvuru bedelinin yansıra İl Yönetimi tarafından "bağış istenilmesi", tartışmalara yol açarken, sayının düşük olmasına da neden olduğu bildirildi.

Bağış İstemi Tepki Çekti!

24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri için, siyasi partilerde büyük bir hareketlilik yaşanırken, Diyarbakır'da gözlerin çevrili olduğu, AK Parti'de aday adayı başvuruları devam ediyor. Dün mesai bitimine kadar olan AK Parti'deki aday başvuruları 2 Mayıs'a kadar uzatılırken, temayül yoklaması da, 5 Mayıs cumartesi günü yapılacak. Ülke genelinde 6 bin 132 kişinin başvuru yaptığı belirtilirken, 6 bin lira olan başvuru ücretinin yansıra, "yüklü miktarda" zorla bağış istenilmesi Diyarbakır'a 400 civarında kişinin Milletvekili aday adaylığına başvuracağı yönündeki beklentiyi boşa çıkardı.

BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI

AK Parti'de 24 Haziran milletvekili genel seçimlerine yönelik, parti içi seçim takviminde değişikliğe gidildi. Seçim takvimine göre 2 Mayıs Çarşamba gününe kadar alınacak başvuru formları 3 Mayıs'ta Genel Merkeze getirilecek ve tasnif edilecek. Daha sonra 5 Mayıs'ta temayül yoklaması yapılacak.

Temayül yoklaması sonrasında 4 gün boyunca yapılacak alt komisyon çalışmalarının ardından ilgili komisyonlar 11 Mayıs'ta raporlarını teslim edecek. 2 gün sürecek ara komisyon çalışmalarının ardından hazırlanacak raporların tesliminin ardından 15 Mayıs'ta üst kurul çalışmaları başlayacak.

ÜST KURUL İNCELEMESİ OLACAK

Üst kurul çalışmaları 6 gün boyunca devam edecek. AK Parti'de milletvekili aday listeleri 21 Mayıs'ta Yüksek Seçim Kuruluna teslim edilecek, 22 Mayıs Salı günü aday tanıtım toplantısı yapılacak.   AK Parti'de Genel Merkez ve il başkanlıklarına şu ana kadar 491'i engelli olmak üzere 6 bin 132 kişinin aday adaylığı başvurusu yaptığı öğrenildi.

DİYARBAKIR'DAKİ SAYI 121'E YÜKSELDİ

HDP, CHP, SP ve Hüda-Par aday adaylarından çok Diyarbakırlıların dikkatle takip ettiği AK Parti Milletvekili aday adayı başvuruları devam ederken, dün saat 18.00 sularına kadar Diyarbakır'da ve Genel Merkez'de başvuranların sayısı 121'i buldu.

Ak Parti'de ülke genelinde 6 bin 132 kişinin başvuru yaptığı belirtilirken, 6 bin lira olan başvuru ücretinin yansıra, "yüklü miktarda" zorla bağış istenilmesi Diyarbakır'a 400 civarında kişinin Milletvekili aday adaylığına başvuracağı yönündeki beklentiyi bir anda boşa çıkardı.

BAĞIŞ İSTENİLMESİ TEPKİ ÇEKİYOR

Bağışın 20  bin liradan açıldığı ifade edilirken, ödeme yapmayan aday adayları ile kayıt personelleri arasında sıkça tartışmaların yaşandığı öne sürülürken, bir çok kişinin bağıştan dolayı aday adaylığından vazgeçtiği bildirildi. Bazı aday adaylarının ise bağış adı altında istenilen bu parayı vermemek için, Ankara'ya gidip, Ak Parti Genel Merkezin'de başvurusunu yaptığı öğrenildi.

41 KİŞİ ANKARA'DAN BAŞVURDU

Önceki seçimlere oranlarla Ankara'dan yapılan aday adayı başvurusunda rekor denilecek sayı oluştuğu bildirildi. Şuana kadar 41 kişinin Diyarbakır milletvekili için, aday adayı başvurusunda bulundu.

İsim vermekten çekinen aday adayları, yönetimin yeni Parti İl Binasının satın alınmasından dolayı borçlu olduklarını ve bu borçun ödenmesi için, bağış istenilmesinin doğru bir işlem olmadığını belirterek, "Bağıştan genel merkezinin haberinin, olup olmadığını" sordu.

BAŞVURU SÜRESİ VE TEMAYÜL

Diyarbakır'da aday adayları temayül yoklaması için ilçe teşkilatlarına yoğun ziyaretler gerçekleştirilirken, temayül takviminde değişiklik yapıldı. Buna göre, temayül yoklaması, 5 Mayıs cumartesi günü yapılacak.

BAŞVURANLARIN İSİM LİSTESİ

Öte yandan, AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı aday adayı başvurusuyla ilgili listenin 2 Mayıs tarihinde kamuoyuna açıklanabilineceği, şuan için isimlerin basına verilemeyeceğini bildirdi. Söz Haber ekibinin, Diyarbakır ve Ankara'dan başvurusunu aday adaylarından tespit ettiği isimler şunlar.

BAŞVURAN ADAYLAR

Prof. Dr. M. Emin Yılmaz,

Doç. Dr. Cenap Ekinci,

Muhammed Dara Akar,

Mehmet Fatih Kayhan,

Ercan Ezgi,

M. Sait Yaz,

Cuma İçten,

Hasan Çakar,

Dr. Ersanur Atiç,

Dr. Hayrullah Akyıldız,

M. Halis Bilgen,

Leyla Yalınkılıç

Yılmaz Uçar,

Mahmut Gürbüz,

Şükran Mermutlu,

Osman Aslan,

Ensari Erdem,

Ali Recap Nazlı,

Baki Aksoy,

Bayram Zilan,

Netice Arslan,

Hamit Canseven,

Hasan Doğan,

Ahmet Miktat Güneş,

Yahya Kamçı,

Mücahit Çimen,

Abdulaziz Aslan

İlyas İleri,

Nezihe Kent,

İrfan Rıza Yazıcıoğlu,

İbrahim Lale,

Ali İhsan Merdanoğlu,

Elif Toptancı,

Süleyman Börü,

Oya Eronat,

Suat Bora,

Abbas Barış,

Dr. Aziz Alper Biten,

Abdulaziz Aslan,

Şükrü Kınık,

Recep Kandemir,

Filiz Aküzüm,

Tahsin Arslan,

Ali Recep Nazlı,

Mustafa Elgörmüş,

Erbakan Tunç,

Süleyman Elhakan,

Mithat Şeker,

Murvettin Tosunlu,

Suna Kepoğlu,

Şerif Aydın,

Dr. Ümit Doğru,

Hayrettin Yıldırım,

Hasan Çakar,

Şükran Yılmaz,

Muharrem Kurt,

Hasan Kılınç,

Ahmet Çiçek,

Saki Kalander,

İsmail Zengin,

İbrahim Gökdemir,

Şeref Yontürk,

Sedat Ildiz,

Mukkades Evsen,

Selahaddin Umay,

M. Faysal Ensarioğlu,

Durdane Beyoğlu,

Atilla Kaymaz,

Vahit Güvensen,

Abdulkadir Yıldırım,

Mehmet İhsan Aytekin,

Şeyhmus Karakuş,

Şeyhmus Karamehmetoğlu,

Davut Arzu,

Aslan Değirmenci,

Muammer Polat..

Kaynak: Diyarbakır Söz