Bakan Eroğlu İstanbul- İzmir Otoyolu'nu inceledi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yapımı devam eden İstanbul- İzmir Otoyolu'nda incelemelerde bulundu.

Bakan Eroğlu İstanbul- İzmir Otoyolu'nu inceledi

Otoyolun Kemalpaşa Kavşağı'ndaki çalışmaları yerinde inceledikten sonra Belkahve Tüneli'ne geçen Bakan Eroğlu, buradaki personele teşekkür etti. Bakan Eroğlu çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ilk incelemesini, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometreden oluşan İstanbul- İzmir Otoyolu Projesi'nin Kemalpaşa Bağlantı Yolu'nda yaptı. Burada, çalışmalarla ilgili bilgi alan Bakan Eroğlu daha sonra toplamda 3 bin 210 metre uzunluğundaki Belkahve Tüneli'ne geçti. Tünelin İzmir için hayati bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Eroğlu, “Belkahve'nin eğimi yüzde 9 ve geçmiş yıllarda freni patlayan araçlar birçok kazaya yol açtı. Bu tünelin eğimi ise yüzde 2, kazaları ciddi oranda engelleyecek" dedi. Ardından Karayolları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürlüğü İzmir Hizmet Binası'na geçen Bakan Eroğlu, burada Karayolları 1. Bölge Müdürü İsmail Kartal'dan bilgi aldı. Otoyol projesinin tamamlanmasıyla yıllık 650 milyon dolar tasarruf sağlanacağını dile getiren Kartal, “Bugün 8-10 saat sürüyor İstanbul -İzmir arası, bu projenin faaliyete geçmesinin ardından İstanbul- İzmir arası 3.5 saate düşecek. Proje kapsamında, 2 bin 682 metrelik asma köprü, 26 kavşak, 3 tünel bulunuyor. 2016 yılının ilk 6 ayında Bursa'ya kadar olan kısım hizmete açılacak. Proje kapsamında 28 bin 611 kişiyle birebir görüşülerek toplam 1 milyar 900 milyon TL değerinde kamulaştırma yapıldı. Projenin tamamının yüzde 40'ı tamamlandı" diye konuştu.
“30 AĞUSTOS'A YETİŞTİRİN" TALİMATI
Projenin sunu için Kartal'a teşekkür eden Bakan Eroğlu,"Muhteşem bir proje, ortalama 8 milyar dolarlık, dünyanın ikinci, Avrupa'nın da 1'inci büyük otoyol projesi. Genel anlamda projenin yüzde 40'ı tamamlandı. Kamulaştırma çok zordur ve yüzde 90'ı tamamlanmış durumda. Anlaşmak suretiyle büyük bölümü tamamlanmış. Viyadükler büyük ölçüde bitmiş, bu kısım çok hızlı ilerliyor, çok kısa zamanda da tamamlanacaktır. Kemalpaşa ile Armutlu arasındaki yaklaşık 5 bin 500 metrelik kısım inşallah 30 Ağustos'a yetiştirilmeye çalışılıyor, ben de gerekli talimatı verdim. Eğer Zafer Bayramı'na yetiştirilirse biz de iki bayramı bir arada kutlamış oluruz. Belkahve Tüneli'nin de büyük kısmı bitti, sağ tüpteki tünel Ağustos sonu gibi bitirilir, sol tüp de Eylül ayı gibi bitecektir. Burada büyük rahatlama olacaktır. Bornova Viyadüğü yerine dolgu yapılsaydı Çin Seddi gibi olacaktı. Maliyeti çok olmasına rağmen viyadük yapmayı tercih ettiler ve Bornova'yı da kurtardılar. 2 bin 300 metre ile Türkiye'nin en uzun viyadüğü olma özelliğini taşıyor" dedi.
“İZMİR'İ DÜNYANIN İNCİSİ HALİNE GETİRECEĞİZ"
İzmir'in trafiğinde ciddi anlamda rahatlama yaşanacağına belirten Bakan Eroğlu, “Projenin tamamında günde 4 milyon dolar, İzmir kısmında ise 1 milyon TL harcanıyor. Bu gerçekten muhteşem. İzmir'in trafiğinin ciddi anlamda rahatlatması söz konusu. Firma yetkililerine, karayollarına ve bu projede görev alan herkese teşekkür ediyoruz. Hava atanlar değil İzmir'e hizmet edenler var. Onlar konuşur bizler gümbür gümbür yaparız" diye konuştu.

Kaynak: DHA