Bakan Eroğlu'nun müteahhitle baraj pazarlığı

DSİ ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ortak projesiyle yapılan Çeşme Karareis Barajı'nın temel atma törenini katılan Orman Su İşleri Bakanı, Ak Parti İzmir milletvekili adayı Veysel Eroğlu, sözleşme süresi 3 yıl olan barajın 23 ayda bitirilmesi için katılan vatandaşların desteğiyle firma müteahhitiyle pazarlık yaptı. Yapılan pazarlığın ardından müteahhit 12 Nisan 2017 saat 10.59'da açılışının yapılacağını sözünü verdi.

Bakan Eroğlu'nun müteahhitle baraj pazarlığı

Orman Su İşleri Bakanı, Ak Parti İzmir milletvekili adayı Veysel Eroğlu Devlet Su İşleri (DSİ) ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ortak projesi kapsamında yapılacak Çeşme Karareis Barajı'nın Cumhuriyet Meydan'ındaki temel atma törenine katıldı. Temel atma töreni meydanda inşaat alanından 3G ile canlı bağlantı yapılarak yayınladı. Bakan Eroğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilen törene, İzmir Valisi Mustafa Toprak, DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, DSİ 2'nci Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Orman ve Bölge Şahin Aybal, Ak Parti İzmir milletvekilleri Ali Aşlık, İlknur Denizli, milletvekili adayları, ilçe başkanları ve çok sayıda Çeşmeli katıldı.
İzmir'de Başbakanlık Ofisi kurulacağını hatırlatan Bakan Eroğlu, İzmir'in şaha kalkacağını söyledi. Bakan Eroğlu, "İzmir'de Başbakanlık Ofisi kurulacak. İzmir şaha kalkacak. Çok önemli tesisin temellerini atacağız. Dünyanın en güzel turizm merkezlerinden olmaya adaydır. Kısa dönemde deniz turizmin yanında 12 ay turizmin merkezini oluşturacağız. Deniz turizmin merkezi olacak. Hükümetimiz İzmir'e çok büyük önem veriyor. Cumhurbaşakanımız Recep Tayyip Erdoğan İzmir'e büyük yatırımlar yapılmasına vesile oldu. Ne zaman İzmir'de bir sıkıntı olsa, Başbakan olduğu dönemde giderdi. İzmir'de arsenikli su problemi vardı. Bu meseleyi çöz dediği zaman çok duygulandım. Gördes Barajı'ndan suyu İzmir'e getirdim. Su meselesini kökünden çözdük. Rahmanlar Barajı'ndan su getiriyoruz. Turizm merkezinin susuz olması düşünülebilir mi? Kesin talimat verdim, bugün su meselesini kökünden çözüyoruz. Çeşme'de Çeşmelerden membaa suyu akacak" dedi.
ESKİ TÜRKİYE'DE TEMEL ATILIR UNUTULURDU
Muhalefete yüklenen Bakan Eroğlu, barajın 3 yıllık sözleşmesinin bulunduğunu ancak daha hızlı bir şekilde bitirilmesi için çalışacaklarının altını çizerek, "Bunu da ancak biz yaparız. Dağları delip çeşmeye ulaşmak bizim işimiz. Ferhat'ın Şirin'e ulaşması gibi dağları delmek. Biz yapıyoruz onlar konuşuyor fark bu. 30 milyar liralık yatırım yapıldı. Küçük Menderes Havzası'nda hiçbir sulama tesisi yoktu, ama Beydağ eski Türkiye'de temel atılır unutulurdu. Biz temel atılırken açılış tarihini veriyoruz. Temel atarken sözleşme tarihindeki sırada 2 sene de biter diyorum. 3 yıllık bir süresi var sizler de destek verin süreyi kısaltalım. İzmir'de barajların sayısını 45'e tamamlıyoruz. 675 bin dekar toprağı sulayacağız. Çifçinin cebine 397 TL para girecek. Bu refah, zenginlik demek. Lafla peynir gemisi yürür mü? Yürümez. Onlar konuşur biz yaparız. Asıl Atatürkçülük Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine çıkartmaktır" ifadelerini kullandı.
Sözleşme süresi 3 yıl olan Karareis Barajı'nın 23 ayda bitirilmesi için katılan vatandaşların desteğiyle firma müteahhiti ile pazarlık yaptı. Müteahhit 12 Nisan 2017 saat 10.59'da açılışının yapılacağını sözünü verdi. Bakan Eroğlu da bu tarihe kadar baraj tamamlanmazsa 12 derslik yapacaklarını söyledi.
2040 YILINA KADAR İÇME SUYU SAĞLAYACAK
Proje hakkında bilgiler veren DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, "İçme suyu meselesini çözüme kavuşturarak adına çalışmalarımıza hızla devam etmekteyiz sizden aldığımız talimatla geçmişle yaşanan içme suyu sıkıntılarını milletimize bir daha yaşatmamaktır. Son derece önemli tesislerden Gördes Barajını tamamlayarak işletmeye aldık. 36 gölet projesi bulunmaktadır. Dere ıslahları konusunda da ciddi çalışmalar yapılmıştır. 66 yerleşim yeri baskınlardan korunmuştur. Karareis Barajı ülkemizin turizm cenneti olan Çeşmemizin su ihtiyacını karşılayacak son derece önemli bir barajdır" dedi.
'Çeşme’de artık çeşmelerden memba suyu akacak' sloganıyla hayata geçirilen proje Çeşme Yarımadası’na 2040 yılına kadar içme suyu sağlayacak. 35 milyon liraya mal olan yatırımın gövde tipi silindirle sıkıştırılmış beton şeklinde olacak. Karareis Barajı’nın depolama hacmi 10 milyon metreküp, temelden yüksekliği ise 50 metre olacak. Baraj yılda 2.84 milyon metreküp içme suyu üretecek.

Kaynak: DHA