Bakan Tunç açıkladı: "Ara buluculuk başvuruları 25 bine dayandı"

Ara bulucuya başvuru sayısı kira davalarında 25 bine yaklaştı

Bakan Tunç açıkladı:

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira anlaşmazlığında 1 Eylül'den itibaren ara bulucuya başvuranların sayısının 24 bin 925 olduğunu belirtti.

Bakan Tunç, 2018'den bu yana bazı davalarda zorunlu uygulanan arabuluculuk sisteminin, 1 Eylül'den itibaren de kira için de sorunlu hale getirildiğini anımsattı.

Kira uyuşmazlıklarıyla ilgili hususların gündemi son zamanlarda çok işgal ettiğini belirten Bakan Tunç,

"Özellikle kira uyuşmazlıklarıyla ilgili 1 Eylül'den itibaren artık dava açmadan önce taraflar arabulucuya başvurmak zorunda. Arabulucuda uzlaşamazlarsa, anlaşamazlarsa dava açabiliyorlar. Eğer arabulucuya başvurmadan dava açarlarsa davaları reddedilir. Bu kapsamda 1 Eylül'den itibaren arabulucuya başvuru sayısı kira davalarında 24 bin 925. Sonuçlanan anlaşma sayısı 1903. Açılan dava sayısı yani anlaşamadıkları için dava açan sayısı 1682. Şu anda süreç devam ediyor. Bu 24 bin 925'in ne kadarı anlaşmayla sonuçlanacak onu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ama anlaşma sayısının, anlaşmama sayısından fazla olduğunu görüyoruz. Bu rakamlar, kiracı ve kiralayanın arabulucuda çoğunlukla anlaşabileceğini gösteriyor. 1903 kişi mahkemeye gitmeden, kiracı ve kiralayan belki uzun süren yargılamalarda yıpranmadan uzlaşarak, dostane şekilde, barışçıl yöntemle haklarına kavuşmuş oluyorlar."

ifadelerini kullandı.

Haber merkezi 

Kaynak: Diyarbakır Söz