Barışa yakışan Newroz olsun!

Diyarbakır’da organize edilen tarihi Newroz için hazırlıklar tamamlanırken, Vali Toprak hassasiyet çağrısında bulundu; “Çözüm ve barış sürecine uygun, halaylarla kutlanacak bir Nevruz olsun.?”

Barışa yakışan Newroz olsun!

DİYARBAKIR-Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, 21 Mart'ta Diyarbakır'da kutlanacak Nevruz'a ilişkin uyarıda bulunarak, "Bu, çözüm ve barış sürecine uygun, halaylarla kutlanacak bir Nevruz olsun, ideolojik ve farklı provokatif yaklaşımlarla uygulanabilecek bir Nevruz olmasın" dedi.

Vali Toprak, tertip komitesince Diyarbakır'da Nevruz kutlamaları için valiliğe yapılan başvurunun değerlendirildiğini belirterek, vatandaşların Nevruz'u Bayram tadında kutlamaları için her türlü altyapıyı hazırlamaya çalıştıklarını, bu kapsamda hem güvenlik hem de trafik düzenlemesi için bir dizi tedbir aldıklarını söyledi.

NEVRUZ HAZIRLIKLARINI DEĞERLENDİRDİ

Nevruz öncesi vatandaşlara dikkatli olmaları yönünde birtakım telkinlerde bulunduklarını ifade eden Toprak, şöyle dedi:

"Çünkü geçmiş yıllarda Nevruz'u vesile bilerek ortamı olumsuz noktalara götürmek isteyenler de oldu. Bunların acı hatıralarını hafızalarımızda yaşıyoruz. Ortadoğu, Orta Asya ve tüm coğrafyamızda güzellikler içinde kutlanan Nevruz'un Diyarbakır'da da güzellikler içinde kutlanmasını ümit ediyoruz. Bu konuda herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır.

ÇÖZÜME VE BARIŞA KATKI SUNSUN

Geçmiş yıllarda yaşadığımız olumsuzların içerisine de hiç kimse girmesin istiyoruz. Bu, çözüm ve barış sürecine uygun, halaylarla kutlanacak bir Nevruz olsun, ideolojik ve farklı provokatif yaklaşımlarla uygulanabilecek bir Nevruz olmasın. Patlamalarla sarsılmayalım ve güzellikleri gerçek manada yaşatalım. Diyarbakır'daki vatandaşlarımızın Nevruz'u Nevruz tadında kutlamak için güçlü bir iradelerinin olduğunu biliyorum."

Vali Toprak, Nevruz'un çözüm ve barış sürecinin seslendirildiği bir ortamda, hiçbir anne ve babanın gözünden yaş akmamasına vesile olmasını diledi.

"Ülkemiz önemli bir aşamadan geçiyor" diyen Toprak, başlatılan çözüm sürecinde 30-40 yıllık terörün ve kardeşçe yaşayan insanlar arasına sokulan birtakım nifak tohumlarının sona erdirilmeye çalışıldığını belirtti.

KISITLAMA VE SINIRLAMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Vali Mustafa Toprak, Nevruz'un insanları manevi atmosferde buluşturan milli ve dini bayramların bir parçası olduğunu ifade ederek, yanlışlardan uzak durulduğu sürece, sınırlama ve engellerin olmayacağını kaydetti.

Nevruz'un Bayram tadında kutlanmasını arzu ettiklerini vurgulayan Toprak,

"Bizim açımızdan kısıtlama ve sınırlandırma söz konusu değil. Yeter ki, her şey kanuni boyutlarda gerçekleşsin. Nevruz'u Bayram tadında coşku ve heyecanla ama her türlü şiddet gösterisinden, kötü ve kem sözlerden uzak kutlayalım" diye konuştu.

İNSANLARIMIZ BARIŞA VE HUZURA SUSAMIŞ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Diyarbakır ziyaretini de değerlendiren Toprak, gerçekleştirilen temaslarda vatandaşların çözüm sürecine ilişkin büyük bir beklenti içinde olduklarını gözlemlediklerini söyledi.

Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın bakanın programında sivil toplum kuruluşları ve belediye başkanının da katılımıyla güzel mesajlar verildi. İnsanlarımız barışa ve huzura susamış. Birliği, beraberliği, kardeşliği ve sevgiyi herkes yaşamak istiyor. Belediye başkanımızın da insani değerin dışında görevi gereği havaalanına gelip bakanımıza, 'hoş geldiniz' demesi güzel. İlk değil ama insanlarımız bunların daha fazla yaşanmasını istiyor. Güzel görüntüler ortaya çıktı. Başta ben ve Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere, her bir siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve mesleki teşekküller olarak bunu seslendirmeliyiz."

TERÖRÜN YARATTIĞI TAHRİBATLAR

Terörle gelen birtakım tahribatlar ve olumsuzlukların toplumu her yönde etkilediğine değinen Vali Toprak, yıllardan beri terörün getirdiği birtakım problemlerin, sıkıntıların ve travmaların rehabilite edilmesi gerektiğini söyledi.

Vali Toprak şöyle dedi: "Şu anda insanlarımız hissetmeyebilir ama ciddi bir restorasyon, onarım ve tedavi sürecindeyiz. Ancak gücümüzü, heyecanımızı ve enerjimizi olaylara bakmak için kullandığımızdan eksik kalan kısımlar olabiliyor. Terör bittiği an, terörün yıllar içerisinde getirdiği problemlerin ve travmaların ortadan kaldırılması için rehabilitasyon döneminin çok daha güçlü yapılmasına herkes katkı sağlayacak, heyecanımızı daha fazla bu konu üzerine vereceğiz. Terör beraberinde, kapkaç, hırsızlık ve uyuşturucu gibi birtakım suç ve suçlulukları da getirmiştir ki terörün kendi ekonomisini oluşturma, toplumsal yaralar açma gibi olumsuzlukları da olabiliyor. Bir yandan göç ve göçün getirdiği sıkıntılar nedeniyle topluma uyum süreci sürüyor ama bunun çok daha ivedilikle desteklenmesi gerekiyor. Eğitim altyapısı iyi olmalı ki sokaklar gençlerimizi, çocukları yetiştirmesin. Aile otoritesini güçlendirecek çalışmalarımız sürüyor, daha fazla çalışma yapmamız gerektiği de açık. Terör bittikten sonra terörün getirdiği travma ve olumsuzlukların ortadan kaldırılması noktasında rehabilitasyona başlanacak."

HERKES SORUMLULUĞUNU BİLMELİ

Vali Toprak, bölgede kamu hizmetlerini yürütecek kişilerin seçilerek geldiğini, bundan sonra da böyle olacağını kaydederek, devletin tüm organlarının bu konuda ciddi bir yaklaşımı olduğunu, yanlış ve eksikliklere karşı denetim mekanizmalarınca çözüm arandığını aktardı.

"İster atanmış, ister seçilmiş olsun sorumluluk ve yükümlülüklerini bilerek görev yapmalıdır" ifadesini kullanan Vali Toprak, son yıllarda atanan kamu görevlilerinin milletin sıkıntı ve problemlerini bildiğini, sevgi, muhabbet ve barış dilini daha fazla kullandığını belirtti.

Vali Toprak, bakanlıkların da bu konuda titiz bir çalışma içinde olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Devlet merhamet, sevgi ve aklını en iyi şekilde kullanan, vatandaşlara hizmeti en iyi şekilde koordine eden kişileri buraya göndermeye bundan böyle de dikkat edecektir. Burada görev yapan kamu görevlilerinin yüzde 95'i bu bölgeden. Demek ki ayrı gayrı yok. Kamu hizmetini layıkıyla yapabilecek kişileri bulmak gerekiyor. Bu manada hizmet içi eğitim, yaklaşımların kontrol altında tutulması, devletimizin imkanlarının vatandaşların problemlerine ilaç olacak şekilde yansıtılması da temeldir."

Kaynak: Diyarbakır Söz