Görüş Bildir

Belediyelerden Gazze boykotu

İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırıların ardından bazı belediyelere ait sosyal tesislerde, Coca Cola ve İsrail ürünlerinin satışı yasaklandı.

Belediyelerden Gazze boykotu

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Gazze katliamından dolayı tesislerinde İsrail mallarını satmama kararı aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, İsrail ve arkasındaki küresel sermayeyi boykot etme kararı aldıklarını belirterek, herkesi bu eyleme katılmaya davet etti.


Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz yaptığı açıklamada, “İsrail dünyanın gözü önünde Gazze'ye saldırıyor ve çocukları, kadınları katlediyor. Plajda oynayan masum yavruları öldürüyor. Adeta gözleri dönmüş. Şu ana kadar aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce Filistinli kardeşimizi katlettiler. Bu zulme sessiz kalamayız. Gerçekten bir insanlık trajedisi ile karşı karşıyayız. İsrail Gazze'ye ölüm yağdırıyor, bazı İsrailliler de seyir terasına çıkıyor, film izler gibi bombaları izleyip, alkış tutuyor. Bu vahşete tepkimizi koymalıyız diye düşündük. Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak katil İsrail'i ve arkasındaki küresel sermayeyi boykot ediyor, ürünlerini kullanmıyor, herkesi boykota davet ediyoruz. Bizler bu zulme karşı İsrail terörünü eleştirmeye, Filistin davasını savunmaya devam edeceğiz” dedi.


Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, belediyeye ait sosyal tesislerde İsrail mallarına karşı boykot kararı aldıklarını açıkladı.


İsrail’in Filistin’de yaşattığı acılara tepki devam ediyor. Son olarak Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Gazze'de yaşanan olayları şiddetle kınadıklarını söyledi.Sadece kınamakla kalmadıklarını kaydeden Başkan Zolan, "Bundan böyle belediyemizin Çamlık, Servergazi, Yunus Emre Koruluk Parkı gibi çok sosyal tesislerinde İsrail ürünleri satılmayacak. Vatandaşlarımız da bu konuda hassasiyet gösterirse sevinirim" dedi.


Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraklerinden biri olan ERTANSA da boykot kararına uydu. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, kuruma bağlı sosyal tesislerde Coca Cola ve Pepsi satışlarının durdurulduğu belirtildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "İsrail'in Filistinli Müslüman kardeşlerimize yaptığı zulme tepki göstermek amacıyla ERTANSA şirketi bünyesindeki sosyal tesislerde yer alan Pepsi ve Coca Cola ürünlerinin satışları durdurulmuştur. Kârının bir kısmı İsrail ordusuna aktarılan bu ürünlerin satışı sonrası elde edilen gelirler Müslüman kardeşlerimizin üzerine bomba ve mermi olarak yağmaktadır. Bir sosyal sorumluluk vazifesi olarak almış olduğumuz bu kararı müşterilerimizin anlayışla karşılamasını bekliyoruz".

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıyı kınayan Elazığ Belediye Başkan Mücahit Yanılmaz, İsrail firmalarıyla tek kuruşluk alışveriş yapmayacaklarını duyurdu. Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Elazığ Belediyesi’nin bundan sonraki süreçte belediye ihtiyaçlarında İsrail mallarını kesinlikle kullanmayıp, İsrail firmalarıyla ile tek kuruşluk alışveriş yapmayacaklarını dile getirdi. Başkan Yanılmaz, "Bundan sonra Elazığ Belediyesi ile bağlı kurum ve kuruluşları, bebek katili terörist İsrail ile 1 kuruşluk alışveriş yapmayacaktır. Kamuoyuna saygılarımla duyurulur" dedi.


Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar sonrasında İsrail menşeli ürünleri belediye sosyal tesisleri ve diğer organizasyonlarda boykot kararı aldıklarını açıkladı.

Başkan Yazgı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İsrail ve arkasındaki küresel ve işbirlikçi sermayeyi boykot ve ürünlerini kullanmama kararı aldık. Herkesi bu eyleme katılmaları noktasında davet ediyoruz. Zulmün yanında duramayız. Halkımıza göstereceği duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.


İsrail’in Gazze'deki saldırılarının ardından sosyal medyada yapılan İsrail ürünlerini satın almama çağrısına Nevşehir Belediyesi’de katıldı.


Boykota destek veren Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Coca Cola ürünlerinin Nevşehir Belediyesi’ne bağlı sosyal tesislerde satışının yapılmasını yasakladı.Ünver alınan kararı attığı tweet ile vatandaşlarla ve takipçileriyle paylaştı.


Ünver yaptığı açıklamada, “Çünkü mesele Filistin meselesi değil, mesele insanlık meselesi, orada insanlığı bombalıyorlar. İnsanları yok ediyorlar. Suçsuz günahsız insanları, çocukları yok ediyorlar. Allah bu mübarek günde herkesin yardımcısı olsun. Allah zulümlerini başlarına geçirerek yok etsin. O dilsiz yavruların intikamını Allah alsın inşallah” dedi.


Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzonlular'dan İsrail mallarını boykot çağrısında bulundu.


İsrail’in Gazze’de insanlık suçu işlediğini ve tüm tepkilere karşı soykırım işlemeye devam ettiğini kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Trabzon olarak tepkimizi ortaya koyalım ve İsrail mallarını boykot edelim” dedi.

Türkiye’de huzur içinde Ramazan ayını geçirdiklerini buna karşılık İslam dünyasında acının ve gözyaşının hakim olduğunu dile getiren Gümrükçüoğlu, “Bugün Filistin'de Gazze'de acımasız bir şekilde katliam yapan İsrail'in bütün dünyanın ayağa kalkarak durdurulmasını istiyoruz. Çocukları, kadınları, yaşlıları, sivilleri öldüren katleden anlayışın dünyadan silinmesini istiyoruz. İnşallah bu mübarek Ramazan ayında dualarımız kabul olur, dünya kamuoyunun birlik ve beraberliği temin olurda insanların katliamının önüne geçilmiş olur. Bu Allah Teala'dan duamızdır. Bizde elimizden geleni yaparak Müslüman kardeşlerimizin yanında yer almak için İsrail mallarını ve İsrail sermayesinin ürünlerini almama kararı aldık. Trabzon halkının da bu anlamda gerekli olan hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz” diye konuştu.


Üsküdar Belediyesi, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarından dolayı, İsrail ürünlerini boykot etme kararı aldı. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, belediyenin işlettiği sosyal tesis, gençlik merkezleri gibi kamuya açık veya kapalı tüm birim ve tesislerde İsrail ürünlerini satmayacaklarını söyledi. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Belediyesi olarak İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları protesto ettiklerini belirterek, İsrail ürünlerini satmama kararı aldıklarını açıkladı.


Başkan Türkmen özellikle belediyenin işlettiği sosyal tesis, gençlik merkezleri gibi kamuya açık veya kapalı tüm birim ve tesislerde İsrail ürünlerinin satılamayacağını belirterek, “Umarız İsrail aklını başına alır ve bir an evvel işlediği bu vahşeti durdurur. Bizler farkına varıyoruz ancak İslam âlemi uyuyor, dünya uyuyor. Gazze’de bizim kardeşlerimiz ölüyor, İslam âleminin gıkı çıkmıyor. Orada bizim insanlarımız hayatlarını kaybediyor. Bizim çocuklarımız, bizim yavrularımız ölüyor. Bizim özbeöz kardeşlerimiz şehit oluyor. Müslüman ülkeler sessizliğe gömülüyor. En azından tarafımızı belli etmeliyiz” dedi.


Gazze ile kardeş belediye olan Esenler Belediyesi, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına sert tepki gösterdi. Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, belediye olarak İsrail’e ait hiçbir ürünü almayacaklarını ifade etti.

Gazze’de katliamlarını İsrail’e karşı çeşitli sivil toplum kuruluşlarından sonra kamu kurumları da sert tepki göstermeye başladı. Gazze ile kardeş belediye olan Esenler Belediyesi, bebek, çocuk ve kadın demeden günlerdir ölüm kusan İsrail’e karşı bir dizi uygulama başlattı. Belediye ilk olarak, kendi tesislerinde İsrail menşeli hiçbir ürünü bulundurmama kararı aldı. Esenler Belediyesi ayrıca, bundan sonra belediye satın alımlarında da hiç bir İsrail menşeli ürün ve malzemeyi almayacak.


Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, boykotun sadece belediye tesisleri ile sınırlı kalmayacağını, kalbi Gazze halkı ile birlikte attığına inandığı Esenler halkının da bu boykota destek vereceğini belirtti. Esenler esnafı ve halkından boykota en etkili biçimde destek isteyen Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Biz Gazze halkı ile iki kere kardeşiz. Birincisi din kardeşiyiz. İkincisi Gazze Belediyesi ile Esenler Belediyesi kardeş belediye. Bu sebeple kardeşliğimizi herkesten daha fazla göstermeliyiz. Kardeşliğimizi bugün göstermezsek başka ne gün göstereceğiz? Esnafımızdan İsrail menşeli ürünleri satmamalarını, vatandaşlarımızın da kullanmamalarını istiyoruz. Aynı zamanda Aynı zamanda bu bir insanlık meselesidir, vebaldir. İnsanlığın öldüğü bir çağda dünyaya insanlığı yine biz göstereceğiz” dedi.


Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da, twitterdan attığı mesajda, "Şahinbey Belediyemizin sosyal tesislerine ve sosyal marketimize İsrail mallarının girişi kesinlikle yasaktır" dedi.


Antalya'nın AK Partili merkez Kepez İlçe Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, İsrail ürünlerinin belediyesinin sosyal tesislerine girmesini yasakladığını açıkladı.


Kararı Twitter hesabından duyuran Hakan Tüttüncü, "Katil İsrail'in Filistin'deki katliamı sebebiyle Belediyemiz sosyal tesislerine Coca-Cola ve diğer Yahudi ürünlerinin alımını iptal ettik" diye yazdı. Tütüncü'ye sosyal medyada tebrik ve destek mesajları yağdı.


Tütüncü, İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başladığı anda belediye binasının her iki tarafına dev Türk ve Filistin bayrakları asarak tepkisini ortaya koymuştu.


Ayrıca Konya’nın Selçuklu ve Meram ilçe belediyeleri sosyal tesislerinde İsrail ürünlerinin satışını yasakladı.

İHA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi