Bingöl’deki deprem yedisuyu tetikledi

Dün Bingöl’de meydana gelen Depremle ilgili Uzman Jeoloji Mühendisi İmamoğlu, ‘Bingöl’de yaşanan deprem beklenen büyük Yedisu depremini öne çekmiş olabilir’ yorumunu yaptı.

Bingöl’deki deprem yedisuyu tetikledi

Bingöl'de meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki depremin Yedisu bölgesindeki büyük depremi tetikleyebileceği bildirildi. Emekli Öğretim Üyesi Jeolog Dr. Şefik İmamoğlu, bugün Bingöl’de meydana gelen depremin Bingöl’ün  Yedisu ilçesinde beklenen ve büyüklüğünun 7 ve üzerinde olacağı tahmin edilen olası depremi tetikleyerek öne çekmiş olabileceğini söyledi.

Şefik İmamoğlu, Bingöl’de meydana gelen depremin 1 Mayıs 2003 yılında Bingöl’de yaşanan depemle aynı fay hattında meydana geldiğini söyledi.

İmamoğlu, “Kuzey Anadolu Fay hattına paralel bir fay üzerinde gerçekleşti. Deprem sağ tarafa uzanan bir kırıkta yaşandı. 1 Mayıs 2003’teki deprem 6.4 büyüklüğündeydi. Özellikle Çeltiksuyu’nda çok ağır etkileri olmuştu. Oradaki okul yıkılmış, 85'e yakın çocuk hayatını kaybetmişti. Fakat o depremde Bingöl merkezde de bazı binalar yıkılmıştı” diye konuştu.

TETİKLEYEBİLİR

Bingöl/Yedisu depreminin 7 ve üzerinde büyüklükte oacağı yönünde hemfikir olduğunu ifade eden Dr. Şefik İmamoğlu, “Bu son deprem geniş bir bölgeye etki etmedi, fakat beklenen Yedisu depremini tetiklemiş olabilir, biraz öne çekmiş olabilir” dedi.

İmamoğlu “Beklediğiniz Bingöl depremi kaç büyüklüğünde  olur ve hangi bölgeleri etkiler? Komşu illerde, özellikle de Diyarbakır’da kaç büyüklüğünde hissedilir” sorusuna da şu cevabı verdi:

“Deprem üzerinde çalışan hocalar olarak hepimizin ortak görüşü 7’nin üzerinde büyüklükte bir deprem olacağı yönünde. Orada 7 büyüklüğünde yaşanırsa Diyarbakır'da 6 büyüklüğünde etkisi hissedilecektir. Yani Diyarbakır, Maraş depreminin etkilerine benzer şekilde etkilenecektir. Diyarbakır, Maraş’a 250 km uzakta, Yedisu ise Diyarbakır'a 150 kilometre mesafede. Dolayısıyla Diyarbakır Maraş depremine kıyasla daha çok etkilenecektir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz