Görüş Bildir

Bitlis'teki KCK davası

Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce terör örgütünün şehir yapılanması KCK/Türkiye meclisi yöneticisi ve üyesi olduğu iddia edilen 30 kişi hakkında Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.

Bitlis'teki KCK davası

Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce yürütülen soruşturma kapsamında terör örgütünün şehir yapılanması KCK/Türkiye meclisi yöneticisi ve üyesi olduğu iddia edilen 30 kişi hakkında Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.

Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin terör örgütünün şehir yapılanması KCK/Türkiye Meclisi (TM) Bitlis ve ilçelerdeki faaliyetleri hakkında 2009'da başlattığı soruşturmanın ardından 30 kişi hakkındaki iddianame tamamlandı.

Hazırlanan 253 sayfalık iddianameyle sanıklar hakkında Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ''terör örgütü yöneticisi olmak'' ve ''terör örgütü üyesi olmak'' suçlarından dava açıldı.

İddianamede terör örgütü elebaşının talimatı ile kurulan şehir yapılanmasının çatı örgütü KCK/TM'nin sözde sözleşmesine göre mahalle meclislerini kurarak burada topladıkları kişilerin katılımı ile kent meclisini oluşturdukları bildirildi.

KCK/TM'nin terör örgütünün örgütsel faaliyetlerini organize ettiği ifade edilen iddianamede, sanıkların sözde yetkilerini kullanarak yerel yönetimleri ve sivil toplum örgütlerini yönlendirdikleri ve denetledikleri belirtildi.

Kent meclisi bünyesinde örgütün ideolojik, siyasal, sosyal, ekonomik ve sözde halk savunma alanı merkezlerini kurulup, gençlik ve kadın örgütlenmelerinin devam ettirildiği kaydedilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

''Sanıklar katıldıkları toplantılarda güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmalarda öldürülen teröristlerin için saygı duruşunda bulundukları, PKK/KCK'dan söz ederken ''örgüt'' ve ''hareket'' ifadelerinin kullandıkları belirlenmiştir. Ortam dinlemelerinde terör örgütü şehir yapılanması olan ve gelecekte kurmayı planladıkları sözde özerk Kürdistan'ın alt yapılanmasını oluşturmak için Tatvan Belediye Başkan yardımcılarının terör örgütü KCK talimatıyla kurulan kent meclislerine katıldıkları, rapor sundukları ve sözde kent meclisinde terör örgütünün talimatı ile atamalar yaptıkları ortaya çıkarılmıştır.''

İddianamede, Tatvan Belediyesi'nin ihalelerinin terör örgütüne müzahir kesimlere verilmesi yönünde çalışmalar yapıldığı ifade edildi.

Çatışmalarda etkisiz hale getirilen teröristler için düzenlenen anma etkinliklerinin Tatvan ve Güroymak belediyelerinin imkanlarının, teröristlerin talimatları doğrultusunda kullanıldığı vurgulandı.

 

Yerel yönetimlere baskı

 

İddianamede, kent meclisinin üye kabul eden, yargılayan, silahlı mücadele yapan, mahalli ve merkezi teşkilatları olan özellikle yerel yönetimler üzerinde söz sahibi olmaya çalışan bir yapı olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''Yapılan teknik ve fiziki takip ile ortam dinlemelerinde kent meclisi toplantılarına Bitlis ve ilçelerinde faaliyet gösteren KESK ve ona bağlı olarak sendikal faaliyetlerden bulunan Eğitim-Sen ile SES'e üye olan devlet memurlarının, kentte faaliyet gösteren Meya-Der, Kürdi-Der ve İHD isimli dernekler ile Tatvan belediyesi başkan yardımcıları ile BDP Tatvan teşkilatı yöneticilerinin katıldıkları, rapor sundukları ve raporların burada oylandığı ortam dinlemeleriyle açığa çıkarılmıştır. Toplantıya katılanlar sivil toplum örgütü temsilcileri ve belediye başkan yardımcıları terör örgütünün talimatı ile alınan kararlar doğrultusunda örgütsel faaliyetlerden bulunmuşlardır.''

 

Şifreli konuşma

 

Sanıkların kendi aralarında yaptıkları telefon görüşmelerinde bazı şifreli kelimeler kullanıldığı belirtilerek, şunlar vurgulandı:

''Sanıkların terör örgütünün dağ kadrosundaki elemanlarıyla görüşmek için aralarındaki görüşmelerde 'balığa gitmek' veya 'balık tutmak' ibarelerini kullanırken, örgütsel amaçlı toplantılar içinse 'okey oynayalım' kelimelerini tercih ettikleri belirlenmiştir. Yine terör örgütü mensuplarının gerçekleştirdiği silahlı saldırı olaylarını 'yağmur yağmış, şimşek çakmış' kent meclislerinin alt yapısını oluşturmak için oluşturulmaya çalışılan mahalle meclisleri için toplantıya çağrılan kişilerin sayısının azlığı veya çokluğu için de 'bal çok var mı?' şeklinde haberleştikleri ortaya çıkarılmıştır.''

Sanıklardan bazılarının sık sık örgütün Bitlis ve Siirt arasındaki kırsal alandaki Şeyh Cuman Deresi'nin bulunduğu Sehi ormanları içerisinde teröristlerin bulunduğu bölgeye giderek örgüt mensuplarıyla görüştüklerinin belirlendiği kaydedildi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi