Bize her hafta Roboski!

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının düzenlediği "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eylemi 171. haftasını geride bıraktı. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, bundan sonra yapacakları her eylemde Roboski katliamını hatırlatacaklarını söyledi.

Bize her hafta Roboski!

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin 171'incisi Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde devam etti. Eyleme, İHD yönetici ve üyeleri, MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi, KESK'e bağlı sendikaların temsilcileri ve çok sayıda kayıp yakını katıldı.

Her hafta bir kurumun kitlesel destek verdiği oturma eylemine bu hafta Sarmaşık Derneği yöneticileri katılarak destek verdi.

‘HER HAFTA ROBOSKÎ’Yİ HATIRLATACAĞIZ’

 Oturma eylemi öncesi ilk olarak konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, her hafta kayıpların bulunması ve faillerinin yargılanması için eylem yaptıklarını belirterek, “Nasıl ki burada her hafta kayıpların akıbetini soruyoruz ve katillerin ortaya çıkarılmasını istiyorsak, bundan sonra her hafta Roboskî katliamının da faillerinin ortaya çıkarılmasını isteyeceğiz. Her hafta buradan Roboskî’yi hatırlatacağız. Failleri bulunana kadar da onlardan bahsetmeye devam edeceğiz” dedi.

MIZRAKLI: YAŞANANLARA SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Sarmaşık Derneği Başkanı Selçuk Mızraklı ise, “Köyleri yakılan, talan edilen, zorla göç ettirilen insanların yaşadığı bu coğrafyada, öbür dünyada bile insanların rahat etmesine izin vermeyen bir ülkede yaşıyoruz, mezar yerleri açıklanmıyor" dedi. Mızraklı, demokrasi kavgasını onur mücadelesini bunların önüne set çekenlerden öğrendiklerini söyleyerek, “Bizler bu yaşananlara sessiz kalmayacağız. Kayıpların failleri ve Roboski’nin katilleri ortaya çıkana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

MEHMET YAŞAR’IN KAYBEDİLİŞ HİKAYESİ ANLATILDI

İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Necibe Güneş Perinçek, 28 Şubat 1994 tarihinde gözaltında kaybedilen Mehmet Yaşar'ın Kaybediliş hikayesini anlattı. Perinçek, "Şemdinli yolu üzerinde bulunan akrabasına iftar yemeğine davetli olarak giden Mehmet Yaşar'ın akrabasının evinin bulunduğu mahalle polisler ve askerler tarafından ablukaya alındı. Sivil giyimli dört kişi Yaşar'ın akrabasını evinde kimlik kontrolü yaptıktan sonra Yaşar'ı gözaltına aldılar. Gözaltından sonra bir kez daha haber alınamadı" dedi.

Perinçek, Mehmet Yaşar'ın gözaltına alındıktan 2-3 gün sonra ailesinin evine polisler tarafından baskın yapılıp nerde olduğunu sorulduğunu belirterek, Mehmet Yaşar'ın oğlunun, "Babamı siz götürdünüz" demesiyle aileyi rahat bıraktığını söyledi.

Kayıp yakınların konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

Kaynak: Diyarbakır Söz