Bölgeden tepki sesleri yükseldi

TÜGVA üyesi Parlak, “Almanya'nın başını çektiği Avrupalı devletlerin, bakanlarımızı ve beraberindeki heyetlerini istenmeyen kişiler ilan eden ikiyüzlü tutumunu kınıyoruz” dedi.

Bölgeden tepki  sesleri yükseldi

Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yönelik skandal tavrına Diyarbakır, Batman ve Mardin'deki sivil toplum kuruluşları büyük tepki gösterin, lanetledi.

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami önünde bir araya gelen TÜGVA üyeleri ile bir grup vatandaş, "Fatma Betül Sayan Kaya yalnız değildir", "Tankın önüne yatan milleti itle atla mı durduracaksınız? Durduramayacaksınız" yazılı dövizler taşıdı, sloganlar attı. Grup adına konuşan TÜGVA üyesi Alaattin Parlak, halk oylaması sürecine girildiğinden bu yana, "hayır" cephesinde yer aldığını aleni bir şekilde ifade eden Avrupalı ülkelerin söylemden öteye geçerek diplomasiye aykırı tutumlar sergilediğini belirtti.

Avrupa hayır cephesinde yer alıyor

Parlak, milyonlarca Türkiyeli vatandaşın yaşadığı Avrupa ülkelerinde bakanlar ve milletvekillerinin ziyaretlerinin engellendiğine işaret ederek, "Almanya'nın başını çektiği Avrupalı devletlerin, bakanlarımızı ve beraberindeki heyetlerini, 'istenmeyen kişi' ilan eden ikiyüzlü tutumunu kınıyoruz. 11 Mart'ta Hollanda hükumetinin kriz amaçlı, diplomasi karşıtı tavırları Avrupa'nın düşünce özgürlüğüne verdiği önemi gözler önüne sermiştir." ifadelerini kullandı.

"Özgürlük ve insan hakları gibi kavramları sıkça kullanan Avrupalı devletlerin, başkalarının seyahat, düşünce ve düşünceyi ifade özgürlüğünü kısıtlayan, diplomatik teamüllere aykırı olan tutumlarını kınıyoruz. Avrupa'nın bilinçaltı ortaya çıkmıştır." diyen Parlak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yapılanlara tepki gösteren Türkiyeli vatandaşlara orantısız güç kullanılarak saldırıda bulunulmasının tabloyu daha da çirkinleştirdiğini dile getirdi.

"Avrupalı ülkelerin tutumlarını kınıyoruz"

Parlak, bu türden siyasi tavırların devletler arası ilişkileri zedelemekten ve ülkelerin halklarına zarar vermekten başka bir işe yaramayacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Bunlar siyasi zemine zarar verecektir. Siyasi feraset ve aklı selimle hareket edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu tür nahoş tavırlar bir daha tekrarlanmamalıdır. Avrupa'da yaşananlar çöküşün emaresidir. Hukuku, demokrasileri, insan hakları ve diplomasileri çökmüştür. 15 Temmuz'da piyonları ile gelenler şimdi kendileri teker teker gelmeye başladı. 16 Nisan'da tam bağımsız olacağız, hedef güçlü Türkiye."

Batman'da 88 STK temsilcisi

Batman'da 88 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu "Batman Evet Platformu"nun üyeleri, Turgut Özal Bulvarında bir araya geldi.

Platform sözcüsü Adile Gürbüz yaptığı açıklamada, Hollanda'nın tavrının kabul edilebilir olmadığını söyledi. "Avrupa ülkelerinde özellikle Türk, Kürt ve İslam düşmanlığı son yıllarda arttı. Türkiye'nin Avrupa Birliği temasları boyunca ülkemize, insan hakları, kadın-erkek eşitliği, demokrasi, düşünce özgürlüğü kavramlarıyla ilgili aleyhte raporlar yazan, demeçler veren Batı, hafta sonu bir Müslüman kadın Bakanımız karşısında tek gerçek yüzünü göstermiştir." diyen Gürbüz, bakanların programlarının engellenmesine tepki gösteren Türk vatandaşlara engel olmak için Hollanda'nın aynı gece sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini belirtti.

Gürbüz, "Avrupa medeniyetinin bir başörtülü kadın karşısında nasıl tir tir titrediğine şahit olduk. Bakanımız ve ona sahip çıkanlardan korkan Hollanda OHAL ilan etti. Bakanımıza, gurbetteki vatandaşlarımıza, basınımıza ve AK Partili siyasetçilere takındığı tavırla Hollanda ve onu sessizlikle destekleyen Avrupa, evrensel ve devletler arası hukuku da ayaklar altına almıştır." dedi.

Konsoloslukların temsil ettiği devletin toprağı sayılacağını ifade eden Gürbüz, savaş halinde bile bunun gözetilmesi gerektiğini dile getirdi. Gürbüz, Hollanda'nın ise Türkiye'nin iç siyasetine etki etmek adına konsolos ile konsoloslukta çalışanların giriş çıkışlarını yasaklayarak gözaltı uyguladığına işaret ederek platform olarak her zaman devletin ve seçilmiş hükümetin yanında milli iradeyi korumaya devam edeceklerini bildirdi.

Mardin'de 57 STK temsilcisi

Mardin'de 57 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Mardin STK Platformu, Hollanda'nın skandal tavrına tepki gösterdi.

Mardin'de faaliyet gösteren ve aralarında Memur-Sen, MÜSİAD, Ensar Vakfı, Cihannüma, İlim Yayma ile Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyetinin olduğu platformdan yapılan açıklamada, Türkiye'nin çok önemli ve tarihi bir dönemden geçtiği aktarıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz