Bombacı kayıp ağabey mi?

Katliamı iki erkek canlı bombanın yaptığı kesinleşti. Diyarbakır, Suruç ve Ankara'daki katliamın şekli ve kullanılan patlayıcının benzerliği dikkat çekerken, polis Suruç bombacısı Alagöz'ün kayıp ağabeyinden şüpheleniyor.

Bombacı kayıp ağabey mi?

Recep KAYA/Tahir KARAKEÇİ/Mehmet TUNÇ

DİYARBAKIR-Ankara’daki katliamı iki canlı bombanın gerçekleştirdiği ihtimali dün kesinlik kazandı. Patlayıcının türü ve seçilen hedef emniyet birimlerini ‘Adıyamanlılar’ olarak da bilinen IŞİD grubuna yönlendirilirken, dikkatler Suruç katliamını gerçemleştiren Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün kayıp ağabeyi Yunus Emre Alagöz’ün üzerine çevrildi. Alagöz kardeşlerin, 5 Haziran'da Diyarbakır'ı kana bulayan bombalı saldırının faili olarak yakalanan Orhan Gönder'le arkadaş oldukları ve akrabalıklarının bulunduğu öğrenildi.

BOMBACI KAYIP AĞABEY Mİ?                        

95 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Tren Garı önündeki kanlı vahşetin soruşturması çok yönlü devam ederken, saldırının 5 Haziran'daki Diyarbakır ve 20 Temmuz'daki Suruç katliamlarıyla benzerlik taşıması dikkat çekiyor. Her üç saldırıda da kullanılan bombaların etkisinin artması için demir bilye ve demir parçalarla güçlendirilmesi ve TNT kalıplarının kullanılması soruşturmayı bir merkeze yönlendirirken, Uzmanlar bombaların, yakın mesafede çelik zırh delme ve beton duvarları imha etme özelliğine sahip olduğunu belirtiyor.

Emniyet'in yürüttüğü soruşturma şuan ağırlıklı olarak DAİŞ terör örgütüne yoğunlaştırılmış vaziyette bulunuyor. Emniyet bünyesinde 100 kişilik bir ekip kuruldu. Ekip öncelikle olarak canlı bombaların kimliklerini tespit etmeye çalışıyor. Canlı bomba olduğu tespit edilen cesetlerin DNA’ları alınarak, daha önce herhangi bir olaya karışıp karışmadıkları araştırılıyor.

DİYARBAKIR, SURUÇ VE ANKARA

Canlı bombaların iki erkek olduğu kesinleşirken, Polis, canlı bombalardan birinin Suruç katliamını yapan Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün kayıp ağabeyi Yunus Emre Alagöz olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Suruç saldırısıyla benzerlik taşıyan olayın ardından gözler Adıyamanlı Mustafa Dokumacı grubuna çevrildi. Suruç’taki patlayıcının bilyelerle güçlendirilip hücüm yeleği içine yerleştirilmiş olması, Ankara’daki eylemde kullanılan patlayıcının da benzer bir düzenekle hazırlanmış olması dikkatleri bu yöne çekiyor. Soruşturmayı yürüten birimler, Suruç eylemini gerçekleştiren ve DAEŞ içinde faaliyet gösteren Adıyaman Grubu’nu mercek altına aldı.

GÖZLER ADIYAMAN GRUBUNDA

Kardeşiyle 2014’te Adıyaman’dan önce Gaziantep, ardından Kilis’e giden Yunus Emre Alagöz, Suriye’ye geçerek DAEŞ'e katılmış. Suriye’de bomba eğitimi alan iki kardeş, ‘terör nitelikli kayıp şahıs’ olarak arama listesine girmişti. Yunus Emre Alagöz Suruç saldırısını gerçekleştirirken, ağabey Yunus Emre Alagöz de bu saldırı öncesi kayıplara karışmıştı. O günden buyana kendisinden haber alınamayan Kayıp ağabey Alagöz'ün, Ankara'yı kana bulayan vahşi saldırının canlı bombalarından birinin olabileceği, ihtimalı üzerinde duruyor.

5 Haziran'da İstasyon meydanında HDP mitingini kana bulayan bombalı saldınının faali olarak yakalanan Orhan Gönder'in, Alagöz adlı kişilerle akraba olduğu ve Suriye'de bomba eğitimini birlikte aldıkları istihbarat birimlerince belirlenirken, dün Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, DEAİŞ'e yönelik kapsamlı operasyon düzenlendi.

SİVEREK'TE 11 DAEŞ ÜYESİ YAKALANDI

Operasyonda aralarında canlı boba oldukları belirtilen 11 DAEŞ üyesi gözaltına alındı. Emniyetin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi. “Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde IŞİD/DEAŞ terör örgütü adına faaliyet yürüten ve örgütsel faaliyetlerde kod isim kullanan, zaman zaman Suriye’deki çatışma bölgelerine gidip gelen, IŞİD/DEAŞ terör örgütüne patlayıcı madde yapımında kullanılan kimyasal madde ve lojistik malzeme temin eden, ülkemiz üzerinden IŞİD/DEAŞ terör örgütüne katılma amacı ile geçiş yapmak isteyen Türk ve yabancı vatandaşların geçişlerini sağlayan, ülkemiz sınırları üzeriden çatışma bölgelerine giderek IŞİD/DEAŞ terör örgütüne katılan şahısların, profesyonel düzeyde eylem eğitimi almalarının ardından ülkemize yönelik canlı bomba/bombalama benzeri sansasyonel eylemler gerçekleştirebileceği tespit edilen şüphelinin yakalanmalarına yönelik olarak Siverek ilçesinde düzenlenen operasyonda F.E, S.E., Y.N., C.Y., E.T., M.A., S.T., K.B., R.K., M.K., M.C. isimli 11 kişi yakalanırken, M.S.Ç isimli şüphelinin ise yakalanma çalışmaları devam etmektedir” denildi.

BEŞ CANLI BOMBA TÜRKİYE'DE

Öte yandan, İstihbarat birimlerinin aktardığı bilgiye göre geçen ay DAEŞ, PKK üyelerine yönelik eylem kararı aldı ve seçtiği teröristleri Türkiye’ye gönderdi. Bu teröristler arasında kayıp ağabey Alagöz de yer alırken, diğer isimler şunlar.

Brahim Muhammed Selmo: Canlı bomba eylemcisi.

Cengiz Ruşit Abbas: 45 yaşında, lider kadrosunda.

Muhammet Hüseyin: 45 yaşında ve komutan.

Teymur Abdurrauf Musa: IŞİD’in komutanlarından, 1 hafta önce Irak, Tuzhurmatu’dan Türkiye’ye geldi.

Elmala Ebu Amar: Hatay Reyhanlı üzerinden Türkiye’ye giriş yaptı. Canlı bomba olabilir.

Kaynak: Diyarbakır Söz