Burunları çok keskin

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde jandarmanın, terör örgütlerinin en önemli finans kaynaklarından olan uyuşturucuya karşı yürüttüğü mücadelede eğitimli Narkotik köpekleri etkin rol alıyor. Çok hassas eğitimleri ve beslenme şartları olan bu köpeklere ihtimamla bakılıyor.

Burunları çok keskin

Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı'ndaki Köpek Tim Komutanlığı'nda beslenme ve barınma yerleri özenle seçilen hassas burunlu Narkotik köpekleri, 3 yılda piyasa değeri 124 milyon 693 bin lira olan toplam 56 ton 333 kilo esrar ile 23 milyon 686 bin 757 kök Hint kenevirinin ele geçirilmesini sağladı.

Nevşehir'deki Jandarma At Köpek Eğitim Merkez Komutanlığı'nda yetiştirilen ve yaklaşık 6 ay boyunca aldıkları eğitimin ardından bölgeye gönderilen 3 Narkotik köpeği, operasyonlar esnasında uyuşturucu tacirlerine göz açtırmıyor.

Bölgede jandarmanın uyuşturucuyla mücadele kapsamında yürüttüğü başarılı operasyonlara katılarak, gizlenen uyuşturucuyu hassas koku alma özellikleri sayesinde çok kısa sürede bulan "Haydut", "Caka" ve "Azim" adlı Narkotik köpeklerine, olası zehirlenme ve saldırılara karşı büyük özen gösteriliyor.

-En sevdikleri oyuncak top-

Yapılan yol kontrolleri ve operasyonlarda, araçlarda gizli veya toprağa gömülü uyuşturucunun kokusunu metrelerce uzaktan alan eğitimli köpekler, o bölgeye patileriyle vurarak, eğitmenlerine uyuşturucunun yerine gösteriyor. Bir araca gizlenmiş uyuşturucuyu yaklaşık 20 saniyede bulan hassas burunlu Narkotik köpeklerine ödül olarak, en sevdikleri oyuncak olan top veriliyor.

Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı bünyesindeki Köpek Tim Komutanlığı'nda 8 rütbeli askeri personel gözetiminde olan Narkotik köpekleri, aldıkları eğitimlerle komandoları aratmıyor. Merkezdeki günlük eğitimlerinde engelli parkurlarından geçerek atlayışlar yapan Narkotik köpekleri, eğitmenlerinin komutlarını da başarılı bir şekilde yerine getiriyor.

Operasyonun düzenlediği bölgeye askeri personelle birlikte helikopterle götürülen eğitimli köpekler, söz konusu bölgede gizlenen uyuşturucuyu bulup, patileriyle kazarak gösteriyor.

-Ülke genelinde büyük başarı-

Diyarbakır'da jandarma, üstün koku alma özelliğine sahip Narkotik köpeklerin katılımıyla gerçekleştirdiği operasyonlarda ele geçirdiği uyuşturucu miktarıyla dikkati çekiyor. Jandarma Genel Komutanlığı'nın yıllık istatistiklerine göre, 2 yılda ülke genelinde ele geçirilen 65,8 ton uyuşturucunun 42,3 tonluk bölümü Diyarbakır'daki operasyonlarda yakalandı.

-"Bölge, uyuşturucunun geçiş güzergahı"-

İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Erdem, uyuşturucunun, terör örgütlerinin en önemli finans kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Bu nedenle jandarmanın özellikle bu bölgede çok hassas davrandığını belirten Erdem, "Yürütülen başarılı operasyonlar, terör örgütüne ve suç örgütlerinin uyuşturucu gelirlerine büyük darbe vurmuştur. Diyarbakır'da 3 yılda ele geçirilen uyuşturucu miktarı bir rekordur. Terör örgütleriyle mücadelede sadece askeri açıdan değil özellikle Mali açıdan da mücadele en önemli konuyu teşkil etmektedir" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz