Büyük ihraç!

KHK ile çeşitli kurumlarda görev yapan 2 bin 756 personel kamudan ihraç edildi, 115 kişi ise eski görevlerine dönebilecek, Diyarbakır'da ihraç edilenlerin 63 kişi olduğu belirlendi.

Büyük ihraç!

KHK kapsamında Diyarbakır’da ihraç  edilen 63 kişi arasında, 2 yüzbaşı, 5 üsteğmen, 5 teğmen, 14 astsubay, 9 akademisyen, 5 öğretmen, 4 imam hatip, 3 Kur’an kursu öğreticisi, Maliye ve İçişleri Bakanlıkları ile Diyanet’te görevli 3 veri hazırlama ve kontrol işletmeni, 1 infaz ve koruma başmemuru, 1 infaz ve koruma memuru, İçişleri Bakanlığında görevli 1 şef, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde görevli 1 müdür yardımcısı, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda görevli 6 kişi, PTT’de görevli 1 kişi ile 2 hemşirenin olduğu bildirildi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan, istifa eden veya başka bir sebeple ayrılan 22 subayın rütbesi alındı. 7'si dernek, 7'si vakıf, 2'si gazete ve biri sağlık kuruluşu olmak üzere 17 kurum kapatılırken, daha önceden kapatılan bir vakıf açıldı, yurt dışında öğrenim gören 6 kişinin ise öğrencilikle ilişiği kesildi

HABER MERKEZİ

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 695 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) doğrultusunda çeşitli kurumlarda görev yapan 2 bin 756 personel kamudan ihraç edildi, 115 kişi ise eski görevlerine dönebilecek. Diyarbakır'da ihraç edilenlerin 63 kişi olduğu belirlendi.

OHAL kapsamında hazırlanan 695 sayılı KHK, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan 2 bin 756 kişi kamu görevinden çıkarıldı.  Bu kişilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmayacak, haklarında özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edilecek.

KAMUDA BÜYÜK İHRAÇ

Kamu görevinden çıkarılan kişilerin, mahkumiyet kararı aranmaksızın rütbe ve/veya memuriyetleri alınacak. Bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmeyecek, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemeyecek.

Bu kişilerin uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılacak, silah ruhsatları, gemi adamlığına ilişkin belgeleri ve pilot lisansları iptal edilecek ve oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından 15 gün içinde tahliye edilecek. Bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamayacak. Bu kişiler hakkında bakanlıkları ve kurumlarınca ilgili pasaport birimine yapılacak bildirimler üzerine pasaportları iptal edilecek.

Kamu görevinden çıkarılanlar, varsa uhdelerinde taşımış oldukları büyükelçi, vali gibi unvanları ve müsteşar, kaymakam ve benzeri meslek adlarını ve sıfatlarını kullanamayacak, bu unvan, sıfat ve meslek adlarına bağlı olarak sağlanan haklardan yararlanamayacak.

DİYARBAKIR'da 63 İHRAÇ

Diyarbakır’da aralarında asker, imam hatip ve öğretmenlerin de bulunduğu 63 kişi ihraç edildi.

OHAL uygulaması kapsamında çıkarılan iki yeni KHK Resmi Gazete'de yayımlandı. 695 sayılı KHK kapsamında Diyarbakır’da 63 kişi ihraç edildi. İhraç edilenler arasında, 2 yüzbaşı, 5 üsteğmen, 5 teğmen, 14 astsubay, 9 akademisyen, 5 öğretmen, 4 imam hatip, 3 Kur’an kursu öğreticisi, Maliye ve İçişleri Bakanlıkları ile Diyanet’te görevli 3 veri hazırlama ve kontrol işletmeni, 1 infaz ve koruma başmemuru, 1 infaz ve koruma memuru, İçişleri Bakanlığında görevli 1 şef, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde görevli 1 müdür yardımcısı, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda görevli 6 kişi, PTT’de görevli 1 kişi ile 2 hemşirenin olduğu belirtildi.

D.Ü'DEN İHRAÇ EDİLENLER

KHK kapsamında Dicle Üniversitesinde 9 akademisyen ihraç edildi. İhraç edilen akademisyenlerin Prof. Erhan Ünlü, Doç. Hatice Yüksel, Yard. Doç. Romedi Çelik, Yard. Doç. Cihat Hamidi ve araştırma görevlileri Aslı Aydemir, Burak Gül, Düzgün Uğur, Eda Aslı Şeran ile Hümeyra Yılmaz olduğu belirtildi.

MUSA ANTER'İN OĞLU DA

Batman Belediyesinde ihraç edilen işçiler arasında Musa Anter’in oğlu Dicle Anter’in de olduğu belirlendi. Batman Belediyesinde görevli 17 kişi ihraç edildi. İhraç edilenler arasında 1992 yılında faili meçhul cinayete kurban giden Musa Anter'in oğlu Dicle Anter’in de olduğu belirtildi. KHK’da Medeni Onar, Şehmus Kalkan, Ahmet Bülent Tekik, Ahmet Özer, Ahmet Altuntaş, Mehmet Kardaş, Mehmet Nesim Turhan, Ahmet Demir, Dicle Anter, Gülseher Ege, Mehmet Akıl, Mustafa Atalay, Mazlum Yaman, Aydın Üneşi, Bülent Sonkur, Zeynep Taş ve Zeynep Özbey adlı işçi ve memurların isimleri yer aldı.

SOLHAN İLÇE MÜFTÜSÜ VAR

Bingöl'ün Solhan İlçe Müftüsü Ali İkiz, Olağanüstü Hal kapsamında hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan 695 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden ihraç edildi. İhraç edilen Ali İkiz, Müftülük görevine geldiğinde daha önce İlçe Kaymakamlığına devredilen ve FETÖ'ye bağlı bir yurdun Kız Kuran Kursuna çevrilmesi için çalışmalarda bulunmuştu. İlçe Müftülüğü tarafından çevrilen yurdun ismi ise, '15 Temmuz Şehitler Hafız Yatılı Kız Kuran Kursu' olarak belirlenmişti. '15 Temmuz Şehitler Hafız Yatılı Kız Kuran Kursu, geçtiğimiz ay faaliyete girmişti.

ESKİ KAYMAKAM GÜNTEPE

İçişleri Bakanlığı'ndan ihraç edilenler arasında, bir dönem Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi Kaymakamı olan ve HDP'li milletvekilleri Ferhat Encü ve Faysal Sarıyıldız ile sosyal medyada aralarında polemik görülen Kadir Güntepe de yer aldı.  Beytüşşebap Kaymakamı olduğu dönemde rütbe tenzili ile Elazığ Valiliği Hukuk Müşavirliği görevine atanan Güntepe, daha sonra FETÖ/PDP terör örgütünün mülki idare yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınarak, tutuklanmıştı. Hakkında, 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Güntepe'nin yargılaması Gaziantep 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Hazırlanan iddianamede, Güntepe'nin, şifreli haberleşme programı ByLock'a 27 Ağustos 2014 tarihinde giriş yaptığını ve 483 kez kullandığı iddia edilmişti. Güntepe Beytüşşebap'ta Jirki Aşireti tarafından düzenlenen 15 Temmuz darbe girişiminin protesto edildiği gösteride de konuşma yapmıştı.

GÖREVE İADE EDİLENLER

İhraç edilenler arasında FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan eski Burdur Valisi Hasan Kürklü de bulunuyor.

KHK'nın ilgili listesinde yer alan 115 kamu görevlisi ise daha önce görevlerinden uzaklaştırıldıkları ilgili kanun hükmünde kararnamenin eki listelerin ilgili sıralarından çıkarıldı. Bu kapsamda, 18'i Diyanet İşleri Başkanlığında, biri Hazine Müsteşarlığında, 40'ı Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında, biri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında, biri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında, biri KOSGEB'te, 2'si Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde, biri Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünde, 3'ü Spor Genel Müdürlüğünde, biri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından, biri İçişleri Bakanlığında, 2'si Göç İdaresi Genel Müdürlüğünde, 7'si Jandarma Genel Komutanlığında, 33'ü Milli Eğitim Bakanlığında, biri Kara Kuvvetleri Komutanlığında, biri Hava Kuvvetleri Komutanlığında ve biri de Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında olmak üzere 115 kişi görevlerine iade edildi.

Bu kişilerin görevlerinden uzaklaştırıldıkları ilgili KHK hükümleri, söz konusu kişiler bakımından 695 sayılı KHK'nın yayınlanmasıyla ortadan kalktı.

Söz konusu personelden bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren 10 gün içerisinde göreve başlamayanlar çekilmiş sayılacak. Bu kapsamda göreve başlayanlara, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenecek. Bu kişiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacak. Bu personelin görevlerine iadesi, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihte bulundukları yöneticilik görevi dışında öğrenim durumları ve kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadro ve pozisyonlara atanmak suretiyle de yerine getirilebilecek. Bu maddeye ilişkin işlemler ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından yürütülecek.

22 EMEKLİ SUBAYIN RÜTBESİ

695 sayılı KHK ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan, istifa eden veya başka bir sebeple ayrılan subaylardan, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen 22'sinin rütbesi alındı.

Bu kapsamda, Kara Kuvvetleri Komutanlığından 17, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 2 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığından 3 olmak üzere 22 emekli subayın rütbeleri söküldü, emekli kimlikleri iptal edildi.

Bu kişiler kamu görevine yeniden kabul edilmeyecek, doğrudan veya dolaylı görevlendirilemeyecek. Ayrıca bunlar uhdelerinde taşımış oldukları mesleki unvanları ve sıfatlarını kullanamayacak, bu unvan ve sıfatlarına bağlı olarak sağlanan haklardan yararlanamayacak.

Söz konusu kişilerin uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılacak, silah ruhsatları, pilot lisansları ve pasaportları iptal edilecek. Bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı da olamayacak.

17 KURUM DA KAPATILDI

Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan 7'si dernek, 7'si vakıf, 2'si gazete ve biri sağlık kuruluşu olmak üzere 17 kurum ve kuruluş kapatıldı.

Kapatılan kurumlar, Aliağa Yakamoz Hanımlar Derneği, Batı Anadolu Teknik Elemanlar Federasyonu, Kapadokya Eğitim Akademisi Derneği, Fatih Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Güleç Sevgi Evlerini Yaşatma ve Koruma Derneği, Kahramanmaraş Uluslararası Öğrenciler Derneği, Suriyeli Gençleri Geliştirme ve Eğitme Derneği, Burhanettin Hayra Hizmet Vakfı, Hadimi Eğitim ve Kültür Vakfı, Türk Eğitim Sağlık ve Çevre Vakfı, Turgutlu Eğitim Vakfı, Hacı Paşalar Eğitim ve Kültür Vakfı, Uluslararası Hukuk ve Adalet Vakfı, Yusuf Cevat Başçı Eğitim ve Kültür Vakfı, Akdeniz Gazetesi, Çınaraltı Gazetesi ve Özel İskenderun Kalp Merkezi olarak sıralandı.

Bu kurum ve kuruluşlara ait taşınırlar ile her türlü malvarlığı, alacak ve haklar, belge ve evrak ilgisine göre Hazineye veya Vakıflar Genel Müdürlüğüne bedelsiz olarak devredilmiş sayılacak.

Bunlara ait taşınmazlar, tapuda resen Hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına, her türlü kısıtlama ve taşınmaz yükünden ayrı olarak tescil edilecek. Bunların her türlü borçlarından dolayı hiçbir şekilde Hazineden veya Vakıflar Genel Müdürlüğünden bir hak ve talepte bulunulamayacak. Devre ilişkin işlemler ilgili tüm kurumlardan gerekli yardımı almak suretiyle Maliye Bakanlığı tarafından yerine getirilecek.

Daha önce kapatılan Türk Genç İşadamları Vakfı ise 695 sayılı KHK ile yeniden açıldı. Vakfın kapatıldığı KHK hükümleri, söz konusu vakıf bakımından tüm hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ilgili kanun hükmünde kararnamenin yürürlük tarihinden geçerli olmak üzere ortadan kalkmış sayılacak. Buna ilişkin işlemler, ilgisine göre Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilecek.

- 6 öğrencinin ilişiği kesildi

8 Nisan 1929 tarihli ve 1416 sayılı "Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun"a tabi öğrencilerden, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan 6 kişinin öğrencilikle ilişiği kesildi.

Bu kişiler hakkında 22 Temmuz 2016 tarihli ve 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin 4. maddesinin ilgili fıkralarının hükümleri uygulanacak. Gördükleri eğitimlere ilişkin olarak denklik işlemleri yapılmayacak bu kişiler, söz konusu eğitimleri kapsamındaki akademik unvan ve derecelerine bağlı haklardan yararlanamayacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz