Cenazeyi alan yok!

Töre Kurbanı Hatice’nin Cezanesini Alan Olmadı

Cenazeyi alan yok!

DİYARBAKIR

- 15 yaşındaki Hatice Daşlı’nın Diyarbakır’da 2 kuzeninin tecavüz etmesi sonucu hamile kaldığı ve aile meclisinin töre kararıyla öldürüldüğü ortaya çıkması ardından Hatice Daşlı’nın Batman Devlet Hastanesi morgunda bulunan cesedini henüz alan olmadı.

BATMAN ÇAYI KENARINDA

Batman’dan geçen Batman Çayı’nda 17 Aralık tarihinde cesedi bulunan Hatice Daşlı’nın kuzenleri S.D. ve Ö.D.’nin tecavüzüne uğrayıp 4 aylık hamile olduğunun ortaya çıkması ardından polisin yaptığı çalışmada dedesinin azmettirmesiyle 2 amcası tarafından töre gereği aile meclisinin aldığı kararla öldürüldüğü belirlendi. Olayın ardından Hatice Daşlı’nın dedesi R.D., amcaları Hatice D., ve E.D., tutuklandı. Hatice Daşlı’ya tecavüz ettikleri iddia edilen kuzenler S.D. ve Ö.D.’nin yakalanması için polis çalışmalarını sürdürüyor. Diyarbakır ve Batman Emniyet Müdürlüğü ortak ekipler kururak, bu amaçla çok yönlü araştırmaya başladı.

CENAZEYİ ALAN OLMADI

Töre gereği öldürülen Hatice Daşlı’nın cesedi 17 Aralık gününden bu yana Mardin Devlet Hastanesi morgunda duruyor. Batman Cumhuriyet Savcılığı, Hatice Daşlı’nın cesedinin birkaç gün daha morgda tutulacağını, yasa bu süre içinde sahip çıkılmadığı takdirde kimsesizler mezarlığına defnedileceğini bildirdi.

SELİM SAHİP ÇIKACAK?

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Batman Belediye Başkan Yardımcısı ve Selis Kadın Danışma Merkezi Başkanı Gülistan Akel, böyle bir olayın yaşanmasının son derece üzücü olduğunu söyledi.  Yaşanan olayın vahşet olduğunu belirten Akel, “Ortada katledilmiş kimsesiz bir kadın cesedi var. Hastane yönetimiyle görüştük. Henüz cenazeyi almak için kimsenin müracaatı olmamış. Yakınları tarafından müracaat olmazsa biz kadın kurumları olarak cenazeye sahip çıkacağız.” dedi.

    Artık kadınların şiddet ve katliamlarla anılmadığı bir dünya gerçekliğinden hareket ederek mücadelelerini devam ettireceklerini belirten Akel, Batman belediyesi olarak iki kadın kurumuyla bu olayı takip edeceklerini söyledi.

OLAYI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

    Selis Kadın Danışmanlık Merkezi ve Hevi Umut Kadın Atölyesi ile bu olayı takip edeceklerini belirten Akel “Yaklaşık bir hafta önce Batman çayında ölü olarak bulunan ancak dün kimliği açıklanan bir kadın katliamı ile karşı karşıyayız. Bizim açımızdan özellikle kadın katliamlarına karşı mücadele yürüten kurumlar açısından vahim ve acı bir olay. Kadın kurumlarımızın olayla ilgili dünden beri girişimleri başladı. Netleşen bir durum var katledilen H.D. adlı 15 yaşında bir kadın var. Ve cenazesi hala Batman bölge devlet Hastanesi morgunda bekletiliyor. Son aldığımız bilgilere göre henüz cenaze talebi olmamış. Biz kadın kurumlarımız ile birlikte bekliyoruz. Aile tarafından bir girişim gerçekleşmediği zaman bu kadının sahipsiz olmadığını özellikle kadın adına girişimimizin devam ettiğini belirtmek gerekiyor. Gerekirse biz cenazesini sahipleneceğiz. Defin işlemlerine katılarak orada bulunacağız.” şeklinde konuştu.

    İddiaya göre, H.D’nin kuzenleri S.D. ve Ö.D.'nin tecavüzüne uğradığı, tecavüzden kimselere bahsetmeyen H.D.’nin hamile olduğunun ortaya çıkması ile aile meclisinin kararıyla Batman Çayı’na getirilerek öldürüldüğü ileri sürüldü.

    Batman Emniyet Müdürlüğü ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün yaptıkları ortak çalışmalarda 7 kişiyi gözaltına alan polis, yapılan sorgularının ardından H.D.'nin dedesi R.D., amcaları H.D., ve E.D.,’yi adliyeye sevk etti. Hakim karşısına çıkan zanlılar tutuklanarak cezaevine konuldu. H.D.’ye tecavüz ettikleri ileri sürülen S.D. ve Ö.D.'nin yakalanması için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz