Çiçek: Yenisi yapılamazsa darbe anayasası kucağımızda kalır

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 'Ya yeni anayasa yapılmazsa?' diyenlere Erzurum'da cevap verdi.

Çiçek: Yenisi yapılamazsa darbe anayasası kucağımızda kalır

Çiçek, “Biz bu dönem bu işi başarmak durumundayız. Şayet yapamazsak tarzındaki sorunun cevabı şudur: Yapılamazsa siyasete, Meclis'e güven azalır. Darbe anayasası kucağımızda kalır. Tartışılan anayasayla Türkiye yoluna devam etmek mecburiyetinde kalır.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Platformu tarafından düzenlenen 'Türkiye Konuşuyor’un Erzurum buluşmasına katıldı. Çiçek burada yaptığı konuşmada yeni anayasanın zorunluluğuna dikkat çekti. Çeşitli söylemler ortaya atarak, 'Ya yeni anayasa yapılmazsa?' sorusunu ortaya atanlara cevap veren Çiçek, “Biz bu görüşlere de saygı duyuyoruz. Ama bu sorular 4 partiye ve Parlamento'ya sorumluluk yüklüyor. Biz bu dönem bu işi başarmak durumundayız. Şayet yapamazsak, tarzındaki sorunun cevabı şudur: Bu yapılamazsa siyasete güven azalır. Meclis'e güven azalır. Bugün hepimizin ilk fırsatta darbe anayasası, darbe anayasası, darbe anayasası deyip eli tane, yüz tane gerekçeyle bu anayasadan kurtulmamız için ne söylüyorsak bunların hepsi kucağımızda kalır. Bugün tartışılan anayasayla Türkiye, yoluna devam etmek mecburiyetinde kalır.” diye konuştu. Türkiye’nin darbe anayasasıyla yoluna devam edip, edemeyeceğinin ayrı bir soru olduğunu belirten Çiçek, “Türkiye’nin bu eksiklikten bir an önce kurtulması lazım.” ifadesini kullandı.

Cemil Çiçek, Erzurum’un Türkiye’nin bağımsızlığında önemli bir yeri olduğunu vurguladı. Erzurum’da ve diğer illerde yapılan toplantılarda çıkan sonuçların anayasa için bir taslak niteliğinde olacağını ifade etti. 2012’nin Türkiye için yeni bir anayasa yılı olması gerektiğine dikkat çeken Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sivil anayasayı halkla yaptığımızda sivil siyasete olan güven artacaktır. Sivil siyasetin sorun çözme imkânı ve kabiliyeti artacak. Bundan sonra vatandaşımız her sorunun konuşulduğu görüşüleceği ve her sorunun yerin Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğu inancı artmış olacaktır. Bu dönem uzlaşarak, anlaşarak, bir araya gelerek, toplumun hiçbir kesimini dışlamadan herkesi bu sürece katarak, herkesin bizim anayasamız dediği bir başarıyı birlikte gerçekleştirmek istiyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz