Görüş Bildir

Cizre'de 12 yaşındaki çocuğun ölümü

Cizre ilçesinde 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'nca biri tutuklu 4 polis memuru hakkında hazırlanan iddianame Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Cizre'de 12 yaşındaki çocuğun ölümü

 Şırnak’ın Cizre İlçesi'nde geçen Ocak ayında 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın öldürülmesi olayıyla ilgili olarak tutuklu 1 özel harekat polisine, 'Olası kast ile nitelikli öldürme' suçundan müebbet hapis cezası istemiyle, 1 amir ve 3 özel harekat polisine ise 'Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi' suçlamasıyla 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Hazırlanan iddianame, Cizre Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, 5 sanığın yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

>Cizre'de 14 Ocak günü Nihat Kazanhan'ın arkadaşlarıyla oynarken başından vurularak öldürülmesi olayı ile ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Cumhuriyet savcısının hazırladığı iddianame Cizre Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, olaydan sonra tutuklanan özel harekatçı polis memuru H.V.'nin cezaevinde verdiği ifadeden sonra olayı gerçekleştirdiği gerekçesiyle tutuklanan Mehmet N.G.'in 'olası kast ile nitelikli öldürmek' suçundan müebet hapis cezası ile cezalandırılması talep edilirken; tutuksuz olan komiser yardımcısı U.İ. ile özel harekat polisleri H.V., O.Ç. ve G.T. için ise 'Kamu görevlisinin suçu bildirmeme' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle cezalandırılmaları istenildi. Olayla ilgili yargılamaya önümüzdeki günlerde başlanacağı belirtildi.

>ATILAN MERMİ KAPI AÇMA VE CAM DELMEKTE KULLANILIYOR

>Cizre Cumhuriyet Savcısı Remzi Demir tarafından hazırlanan hazırlanan iddianamenin, 'Kabul ve Hukuku Değerlendirme' başlığı altında, tüm soruşturma dosyası bir arada değerlendirildiğinde, polis memuru olan şüpheli Mehmet N.G.'nin tamamen bireysel olarak adli emanetin 2015/20 sırasında kayıtlı olan Mossberg marka pompalı av tüfeği ile uygulamada kapalı yer operasyonlarında kapı açma ve cam delmek için kullanılan 12 cal'lik gaz fişeklerini maktul ve arkadaşlarının yönüne doğru üç dört el ateşlemesi sonucunda, atışlardan birisinin maktul Nihat Kazanhan'ın başına isabet ettiği ve maktul Nihat Kazanhan'ın öldüğü belirtildi.

>Olay günü polis memuru olan şüpheli Mehmet N.G.'nin maktul Nihat Kazanhan ve arkadaşlarının yönüne yapmış olduğu atışların olayın gelişimi, kullanmış olduğu silahın niteliği, menzili ve tüm dosya kapsamı dikkate alındığında maktul Nihat Kazanhan ve arkadaşlarından birisine isabet etmesi durumunda ölüm ile neticelenebileceğinin öngörebileceği belirtildi. Olayda kullanılan silahın bir bir şahsın öldürücü bölgesine gelmesi durumunda öldürebileceğinin objektif olarak da tahmin edilebileceği vurgulanan iddinamade şöyle denildi:

>"Şüpheli Mehmet N.G.'nin sonuç konusunda kayıtsız kaldığı, şüphelinin bu durumda uygulamada kabul edildiği ve T.C.K. 21/2 madde ve fıkrasında belirtilen 'suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini ön görmesine rağmen fiili işlemesi' olarak tanımlanan 'olası kast' ile hareket ettiğinin kabulünün zorunlu olduğu, şöyle ki soruşturmamıza konu olayda, yukarıda da izah edildiği şekilde maktul Nihat Kazanhan'ın öldürülmesi fiilini şüpheli Mehmet N.G.'nin bireysel şekilde işlediğinin anlaşıldığı, şüphelinin polis memuru olması nedeniyle sadece kapalı yer operasyonlarında kullanılan bir mühimmatın maktulü öldürebileceğini ön görebileceği, ancak maktulü öldürmeyi doğrudan istemediği, fiilinin sonucuna kayıtsız kaldığı, şüpheli Mehmet N.G. tarafından yapılan daha önceki atışın maktulun ve arkadaşlarının ayaklarının dibine düşmesi hususu da göz önüne alındığında şüphelinin daha sonraki yapacağı atışların maktule değerek maktulün ölebileceğini ön görmesine rağmen maktulde öldürücü etki yapan atışı yaptığı ve bu atışın da maktulün hayati bölgesine isabet etmesi sonucu maktulün ölümüne yol açtığı, bu kapsamda şüpheli Mehmet N.G.'nin üzerine atılı bulunan 'öldürme' suçunu olası kast ile işlediğinin Cumhuriyet Başsavcılığımızca kabul edildiği, kaldı ki niteliği belirlenmesi gereken "kastın" şüphelinin iç dünyasına ilişkin bir husus olup, uygulamada ve yargıtay kararlarında bu hususun her somut olaya ve delillere göre değerlendirilmesinin gerektiğinin belirtildiği, soruşturmamıza konu olayda da, şüpheli Mehmet Nurbaki Göçmez'in ısrarla maktule yönelik atışı kendisinin yapmadığını belirtmesine istinaden şüpheli Mehmet N.G.'nin kastının soruşturma dosyamıza yansıyan tanık beyanları, şüpheli beyanları ve dosyada bulunan diğer delillere göre değerlendirildiği, bu delillerden de olay günü şüpheli Mehmet N.G.'nin 'olası kast' ile eylemini gerçekleştirdiğinin anlaşılmıştır."

>ÖNCE TUTUKLANAN POLİS GERÇEĞİ ANLATINCA SERBEST BIRAKILMIŞTI

>Nihat Kazanhan'ın öldürülmesi olayından polisler sorumlu tutulunca, Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olay günü görev yapan Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube'sinde görevli polis memuru H.V. şüpheli olarak gözaltına alınmış ve tutulanmıştı. Malatya Cezaevi'ne gönderilen H.V. daha sonra olayla ilgili gerçekleri anlatınca tahliye edildi. H.V.'nin ifadesinde Nihat Kazanhan'a ateş ederek öldürdüğünü öne sürdüğü özel harekat polisi Mehmet N.G. Ankara'da tutuklandı. Olayla ilgili Cizre Cumhuriyet Savcısı ve Sulh Ceza Mahkemesi'ne ifade veren H.V. şunları anlatmıştı:

>"Olay günü arkadaşlarım U.İ., O.Ç. ve Mehmet N.G. ile birlikte Hayati Bilgin Karakolu'ndaki görevimize başladık. O.Ç. araçta bulunan sabit silahı kullanmakla, U.İ. cobra isimli aracın şoförü ve unsur amiri olarak, ben ve Mehmet N.G unsur personeli olarak görevliydik. Göreve giderken Mardin Özel Harekat Müdürlüğünce tarafıma zimmetlenen ancak ekipteki tüm arkadaşların kullanabileceği, ismini shotgun olarak bildiğim pompalı av tüfeğini ve 25 adet bu tüfeğe ait 12 kalibrelik av fişeğini yanıma aldım. Ayrıca yanımızda altında 37- 38 mm'lik gaz atmaya yarayan langher takılı sigsauer vardı. Ayrıca arkadaşlarım ile bende şahsi tabancalarımız vardı. Görev yerinde bir ara birkaç çocuk yanımıza geldi ve sohbet ettik. Daha sonra 10-15 kişilik çocuk grubu bize taraf taş atmaya başladı. Unsur amirimiz U.İ. bana ve Mehmet N.G'ye çocukların bulunduğu tarafa aşırtmalı gaz atmamızı söyledi. M.N.G. aracın sol tarafındaydı. Benim başımda siyah bir bere vardı. Mehmet N.G. çocukların üzerine aşırtmalı bir gaz attı. Bu atıştan sonra Mehmet N.G. aracın arka tarafına gelerek burada bulunan av tüfeğini aldı. Kendi silahını bıraktıktan sonra benim arka tarafımdan aracın ön sağ tarafına geçti. Ben de gözetlemek için Mehmet N.G.'nin bulunduğu yere doğru geçtim. Çocukların bulunduğu yere aşırtmalı bir şekilde gaz attım. Daha sonra Mehmet N.G. pompalı tüfeğiyle çocuklardan tarafa hedef gözetmeksizin 3- 4 el ateş etti. Ateş ettiği esnada Mehmet N.G.'nin başında siyah bir bere vardı. Ateş etmesiyle birlikte yolun karşısında duran bir çocuk yere düştü. Çocuğun vurulduğunu ve Mehmet N.G.'nin ateş ettiğini, ben ile birlikte U.İ..de net şekilde gördü. O.Ç. ise kameradan çocuğun net bir şekilde düştüğünü gördü. Çocuğun yere düştüğünü gören U.İ. aracın sol tarafından Mehmet N.G'ye hitaben 'atma atma ne yaptın sen' dedi. Daha sonra çocuğun düştüğü yere iki kişi geldi. Birisi çocuğu kucağına alıp gitti. O sırada Mehmet N.G. elindeki silahı araca bıraktı ve biz de karakola geri döndük. Ancak Mehmet N.G.'nin karakola nasıl döndüğünü görmedim. Karakola döndükten sonra unsur amirimiz bizden sorumlu kişi ile görüştü. Bu görüşmeden sonra Mehmet N.G. başına bir kar maskesi taktı ve ateş ettiği noktaya gitti. Buradan langher ile attığımız gaz kapsülleri ile kendisinin pompalı tüfek ile attığı boş gaz fişeklerini toplayıp getirdi ve karakolun içine bir yere gömdü."

>'KİMSENİN TUTUKLANMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORDUK'

>Olaydan sonra amirleri tarafından karakol bahçesine toplandıklarını belirten H.V., "Olayın detaylarını anlattıktan sonra benim üzerime zimmetli olan pompalı av tüfeği ve kalan fişekler diğer görevli arkadaşlara devredildi. 19 Ocak'ta görevimiz bittikten sonra Mardin'e döndük. Göreve geldikten sonra bana verilen av tüfeğini depodaki görevli arkadaşa teslim ettim. Sonuç itibariyle hem arkadaşımız Mehmet N.G.'nin yanmaması, hem de ekipten herhangi bir arkadaşa zarar gelmemesi için bu ifadeyi verdim. Ben tutuklanınca her şey değişti. Çünkü biz bu dosyada kimsenin tutuklanmayacağını düşünüyorduk. Yapmadığım bir suç için cezaevindeydim. Bu nedenle ifademi değiştirdim ve tüm yönleriyle olayı size anlattım. Kesinlikle Nihat Kazanhan'ı ben öldürmedim. Nihat Kazanhan'ın ölümünden sorumlu kişi Mehmet N.G.'dir. Olayı ilk günden beri bilip söylemediğim için pişmanım."

"Arial","sans-serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-ansi-language:TR;mso-fareast-language:TR;mso-bidi-language:AR-SA">H.V. bu ifade üzerine tahliye edildi. H.V.'nin ifadesinde Nihat Kazanhan'a ateş ederek öldürdüğünü öne sürdüğü özel harekat polisi Mehmet N.G. ise Ankara'da tutuklanmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi