Cumhur konuşacak!

Türkiye'nin siyasi istikrarı için, söz cumhur'da. 54 milyon seçmen bugün sandık başına giderek, tarihi sınavla tercih ortaya koyacak. Diyarbakır'da tüm hazırlıklar tamamlandı, 958 bin seçmen, 3 bin 162 sandıkta oy kullanacak.

Cumhur konuşacak!

Yurt içinde 54 milyon 49 bin 939, yurt dışında 2 milyon 880 bin 968 seçmen olmak üzere toplam 56 milyon 930 bin 907 kayıtlı seçmen, Türkiye'nin  siyasi istikrarı için, bugün tarihi bir sınav vererek tercihini ortaya koyacak. Diyarbakır'da tüm hazırlıklar tamamlandı, 958 seçmen, 3 bin 162 sandıkta oy kullanacak.

958 BİN DİYARBAKIR SEÇMENİ

Şiddet ve terör olaylarının tırmanış gösterdiği, çözüm sürecinin askıya alındığı Güneydoğu'da nefesler tutularak takip edilen 1 Kasım seçimleri için, Diyarbakır'da 958 bin 170 seçmen 3 bin 162 sandıkta oy kullanacak. Bin 41 mahallenin bulunduğu Diyarbakır ve merkez ilçelerinde, oy verme işlemi sabah saat 07.00'de başlayıp, 16.00'de sona erecek.

SEÇİM HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI

Diyarbakır’da seçim hazırlıkları tamamlandı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim yasağının başlaması ile birlikte kentteki parti binaları ile seçim bürolarının çevrelerine asılan flamalar ve billboardlardaki afişler toplandı. Ekipler, kentin dört bir yanında bu konuda hummalı bir çalışma yürüttü. Bunun yarı sıra oy kullanılacak okullar da seçime hazır hale getirildi. Sınıflar vatandaşların rahat bir şekilde oylarını kullanabilmeleri için hazır hale getirilirken, sandıklar da yerlerine yerleştirildi.

Öte yandan, oy pusulaların toplanacağı Bölge Adliye Sarayı çevresinde ise geniş güvenlik önlemleri alındı. Polis, içerisinde İl Seçim Kurulu’nun bulunduğu adliye binası çevresini barikatlarla kapattı.

SEÇİM KURULU GÜVENLİĞİ ALINDI

Kentte, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından pusulaların getirileceği İl Seçim Kurulu çevresinde şimdiden geniş güvenlik önlemleri alınmaya başlandı. Seçim kurulunun çevresine polis bariyerleri yerleştirilirken, yol üzerindeki araçların da kaldırılması istendi.

TÜRKİYE GENELİNDEKİ SEÇİM

Yurt içinde 54 milyon 49 bin 939, yurt dışında 2 milyon 880 bin 968 seçmen olmak üzere toplam 56 milyon 930 bin 907 kayıtlı seçmen bulunuyor. YSK, yurt içi için 71 milyon 401 bin 155, yurt dışı temsilcilikleri için 3 milyon 100 bin, gümrükler için 787 bin 800 adet olmak üzere toplam 75 milyon 288 bin 955 oy pusulası basılmasına karar verdi.

1 Kasım’daki seçimlerde, 25. dönem milletvekili genel seçiminde kullanılan ‘evet’ mühürlerinin kullanımındaki olumsuzluklarla karşılaşılmaması için yeni ‘evet’ mührü kullanılacak.  Seçimde 16 siyasi parti yarışacak. AK Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, Komünist Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi 85, Hak ve Özgürlükler Partisi 78, Doğru Yol Partisi 67 ve Liberal Demokrat Parti 61 seçim çevresinde seçime katılacak. Ayrıca seçimde Türkiye genelinde 21 bağımsız milletvekili adayı yarışacak.

OY VERME SAATİ

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis saat 07.00 - 16.00 arasında oy kullanacak. Bu iller dışında kalan diğer illerde oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri ise 08.00 - 17.00 olarak belirlendi. Bir sandık bölgesindeki seçmen sayısını 360-380 olmasını kararlaştıran YSK, köylerde seçmen sayısının 400’ü aşmadığı takdirde bir sandıkta oy kullanabileceğine karar verdi.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

YSK, seçmenlerin dikkat etmesi gereken hususları ise şöyle sıraladı: "Nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağınız, adresinizde gönderilen seçmen bilgi kağıdında yer almaktadır. Eğer seçmen bilgi kağıdınız elinize ulaşmadıysa, 'https//secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp' adresinden, kendinizin ve sizinle aynı hanede oturan yakınlarınızın oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilirsiniz.

'KİMLİK NUMARALI KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN'

“Oy verme günü, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliği tereddütsüz ortaya koyan, fotoğraflı, resmi nitelikteki belgeyi yanınızda bulundurmayı unutmayınız. Geçerli bir kimlik belgesi olmayan seçmenlere oy kullandırılmaz.”

'MÜHRÜ, TERCİH DAİRESİNİN DIŞINA TAŞIRMAYIN'

"Sandık kurulu görevlisi, kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek, kabindeki oyunuzu kullanmanızı ister. Mührü, tercih dairesinin dışına taşırmayın. Mührü diğer partinin veya bağımsız adayın alanına taşırmayın. Birleşik oy pusulasında yer alan. tercih ettiğiniz siyasi parti ya da bağımsız adayın isminin altında bulunan daireye ‘Evet’ veya ‘Tercih’ mührünü basın ve kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun. Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın."

'BİR SEÇMEN, BİRDEN FAZLA ENGELLİ SEÇMENE YARDIM EDEMEZ'

"Görme engelliler, felçliler veya bu gibi bedeni engelleri açıka belli olanlar, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen, birden fazla engelli seçmene yardım edemez."

‘CEP TELEFONUYLA KABİNE GİRMEK YASAK, CEZASI VAR’

"Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir."

Kaynak: Diyarbakır Söz