Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk akımı projesi durduruldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İnovasyon Haftası kapanış töreninde konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk akımı projesi durduruldu

Erdoğan’ın açıklamasından satırbaşları şöyle:

“Türkiye, zengin enerji kaynakları olan bir ülke değil. Tam tersine bu bakımdan dışa bağımlıyız. İşte Rusya ile yaşadığımız son sıkıntıda ilk akla gelen, herkesi endişeye sevk eden mesele, doğalgaz konusu oldu. Niçin? Çünkü ısınmada ve elektik üretiminde büyük ölçüde doğalgaz kullanıyoruz.

“Burada şu hususun altını özellikle çizmek istiyordum. Evet petrolümüzün yüzde 90.5’unu doğalgazımızın da yüzde 98 buçuğunu dışarıdan alıyoruz. Doğalgazda en büyük tedarikçimiz Rusya, ham petrolde ise Irak’tır. Ama her iki ülke de tek kaynağımız değildir.

“Türk Akımı projesi taleplerimizin karşılanmaması nedeniyle bir süredir tarafımızdan rafa kaldırılmıştır.

“Rusya’nın kirizi tırmandırma üslubunu benimsemiyoruz. Rusya’nın diliyle konuşmuyoruz. Biz diplomatik dille konuşuyoruz. Sabırlıyız.

“Şunu da herkesin bilmesi lazım. Türkiye bir kabile devleti değildir. Biz sınırlarımız üzerinde, egemenlik haklarımız üzerinde operasyon yapanlara karşı gerekli uyarılarımızı daha önce yaptık. Bir değil, iki değil, üç değil, bu uyarılar hep yapıldı ama bütün bunlara rağmen bu gelişme ne yazık ki böyle bir neticeyi doğurmuştur.  Sınırlarımız üzerinde operasyon yapanlara karşıyız.

“Türkiye sizin 1 milyar dolarlık ithalatınızla yıkılacak bir ülke değil. Alsan ne olur almasan ne olur. Dik duracağız ama asla eğilmeyeceğiz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz