Görüş Bildir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Koca Mektep talimatı

DENİZLİ'de Koca Mektep olarak bilinen Denizli Lisesi'nin tarihi binası ve yerleşkesinin Denizli Büyükşehir Belediyesi'ni devredilmesi tartışmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kenti ziyaretinde yeniden yükseldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Koca Mektep talimatı
Cumartesi günü Denizli'de halka seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya talimat vererek, "Tarihi okul binasının Denizli Büyükşehir Belediyesi hizmet binasına dönüşmesinin zamanı geldi. Bu işi uzatmanın alemi yok" dedi. Denizli Lisesi Mezunlar Dayanışma Derneği okul devrinin önlenmesi için imza kampanyası başlattı.
Denizli'de üç yıl önce imzalanan protokolde Aktepe Mahallesi'nde hayırsever işadamı Orhan Abalıoğlu'nun dört okul yaptırması, okullarının arazisinin Milli Eğitim Müdürlüğü'ne devri karşılığında, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de Koca Mektep olarak bilinen Denizli Lisesi'nin tarihi binası ve yerleşkesinin Denizli Belediyesi'ne devri kararlaştırılmıştı. Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi binayı başkanlık makamı olarak kullanması ve yerleşke içindeki diğer binaları da yıkarak belediyenin hizmet birimlerini yapması düşünülmüştü.
Ancak, Denizli Lisesi'nin devri kentte tepkilere yol açmış, kurulan dernek yürüyüş düzenleyerek okullarının belediyeye devrine karşı çıkmıştı. Hayırsever işadamı Orhan Abalıoğlu da yoğun tepki ve istekler ile dört okulu yaptıracağı arazideki hafriyat çalışmalarının yüksek maliyeti nedeniyle iki yıl okulların inşaatına başlamamıştı.

DÖRT ARSA BULUNDU

Geçtiğimiz aylarda Vali Şükrü Kocatepe, Milli Eğitim'e dört okul için arsa bulunması talimatı verdi ve Yenişehir, Şirinköy, Eskihisar ve Çakmak Mahallesi'nde bulunan toplam 69 bin metrekarelik 4 arsaya, özel projeli olarak her biri 40 derslikli 4 lise yaptırılmasına karar verildi. Hayırsever Orhan Abalıoğlu tarafından 12 milyon 200 bin liraya mal olacak dört okulun kaba inşaatı için yeni protokol imzalandı ve protokolden Denizli Lisesi çıkarıldı. Koca Mektep, Milli Eğitim Müdürlüğü'nde kaldı.

ERDOĞAN'DAN TALİMAT

Ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen 21 Mart'ta Denizli'de Delikliçınar Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde Koca Mektep tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Erdoğan törende yaptığı konuşmada Denizli Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının kente yakışmadığını belirtip, "Tarihi okul binasının Denizli Büyükşehir Belediyesi hizmet binasına dönüşmesinin zamanı geldi. Mevcut bina Denizli'ye yakışmıyor. Milli Eğitim Bakanı da burada. Artık tarihi okul binası Denizli Büyükşehir belediye binası olarak hizmet etmeli. Bu işi uzatmanın alemi yok. İnşallah bir daha geldiğimde Denizli Büyükşehir Belediyesi o tarihi binada olur" diye konuştu.

DERNEK İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri Koca Mektep tartışmasını tekrar alevlendirdi. Denizli Lisesi Mezunlar Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Panayır, okulun devrinin önlenmesi için imza kampanyası başlattıklarını söyledi. Koca Mektep olarak bilinen Denizli Lisesi'nin tarihi binasının müze olarak korunmasını istediklerini söyleyen Panayır, "Denizli Lisesi Cumhuriyet Dönemi'nin önemli, mimari ve eğitim kurumu olarak önem taşımaktadır. Bugün için ise özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eliyle belediyeye devredilerek, özelliğinden koparılıp, eğitim dışı belediye hizmet binası olarak düzenlenmesi amaçlanmaktadır. Bu yapı eğitim kurumu olarak bırakın Denizli'yi, tüm bölgeye hizmet eden bir eğitim kuruluşu olarak hayata başlamıştır. Bugün de lise olarak eğitim kurumu içindedir. Denizli'de de Taş Mektep olarak anılır. Denizli Lisesi eğitim amaçlı yaşayan müze olarak korunmalıdır. Denizli Lisesi kent hafızasında yerini korumalıdır. Bu yüzden imza kampanyası başlattık" dedi.

SİYASETÇİLER DE TEPKİLİ

CHP Denizli milletvekili aday adayı Adil Demir de, Denizli Lisesi'nin Koca Mektep olarak kalacağını söyledi. Demir, "Her gelişinde bu kenti sıkıyönetim koşullarına mahkum eden zihniyet yine iş başında. Bu kez sadece gelmekle yetinmiyor, halkın malını elinden alıp kendine teşkilat binasına dönüştürmek istiyor. Bu zihniyet kabul edilemez. Hangi partiden olursa olsun, hangi inanış ve kültürden gelirse gelsin, Denizli Lisesi binası, namı diğer Koca Mektep hepimizin ortak belleği, kentimizin ortak değeridir. Kız Meslek Lisesi ile başlayıp Endüstri Meslek Lisesi'nin tarihi taş yapılarını yıkmaya uzanan bu zihniyet, şimdi de Denizli Lisesi'nin yeri doldurulamaz kentsel kültür değerine göz dikmiş bulunmaktadır. Ancak, Erdoğan bilmeli ki; Koca Mektep Denizli halkının malıdır. Sıralarında kalem silgi kaydırdığımız, bizleri bugünkü hayata hazırlayan o tarihi yapıyı bir partinin genel merkezi gibi kullanmaya kimsenin gücü yetmez" dedi.

"SON SÖZÜ CUMHURBAŞKANIMIZ SÖYLEDİ"

AK Partili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise Denizli Lisesi'nin tarihi binasının daha iyi korunabilmesi için restorasyonla aslına uygun hale getirileceğini belirterek, "Denizli Lisesi'nin daha iyi hale getirilmesi ve halkımızla buluşması için gereken restorasyon ve çevre düzenlemesini yapacağız. İnsanlarımızın, o okuldan mezun olanların iç içe yaşayabileceği temas edebileceği bir alan hale gelecek. Bu halinin çok sağlıklı olduğu söylenemez. Bizim de büyükşehir olarak yeni bir binaya ihtiyacımız var. Şu andaki mevcut binamız çok sağlıklı değil. Mevcut binayı da Delikliçınar Meydanı'nı genişleteceğiz. Son sözü Cumhurbaşkanımız söyledi. Talimatları doğrultusunda inşallah Denizli'ye büyükşehire yakışan bir hizmet binası kazandıracağız. Detaylarını daha konuşmadık değerlendirmedik. Yeni okullar yapılacaktır. Denizli Lisesi'nin ismi mutlaka güzel bir yerde yaşatılacak. Tepki gösterenlerle oturup konuşacağız, düşüncelerini alacağız" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi