Görüş Bildir

Dağa çıkışları engeller mi?

2 yıl içinde gençler için 434 milyon TL’lik yatırım yapacak olan hükümet, 40’ı mobil 55 gençlik merkezi, 36’sı büyük 183’ü küçük ölçekli 219 spor tesisi ve 75 kitap kafe kuracak.

Dağa çıkışları engeller mi?

Hükümet, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi” ile dağa çıkışları “sıfır”a indirmeyi amaçlıyor. Türkiye nüfusunun 16.4’ünü 18 yaş altındaki gençler oluşturuyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise bu oran Türkiye ortalamasının üstünde. Genç nüfus oranının en yüksek olduğu il yüzde 26.6 ile Hâkkari. Bu ili yüzde 24.2 ile Şırnak ve yüzde 23 ile Siirt izliyor. PKK’nın en önemli insan kaynağını da 18 yaş altındaki gençler oluşturuyor. Bölgede genç nüfusun yoğunluğu nedeniyle hükümet Diyarbakır’da açıklanan pakette gençlere özel bir parantez açtı. Gençleri eğitim, spor, sosyal aktivitelerle buluşturmayı amaçlayan 8 projenin 2016-2017 yıllarında hayata geçirilmesi karara bağlandı.

SOSYAL TESİSLER

Bu çerçevede, toplam maliyeti 294.2 milyon TL olan 36 yeni spor tesisi yapılacak. Bunlardan 12’si Şırnak’a, 13’ü Mardin’e, 7’si Van’a, 4’ü de Muş’a inşa edilecek. 62 milyon TL’ye 15 gençlik merkezi kurulacak. 18.5 milyon TL harcanarak 183 küçük ölçekli spor tesisi yapılacak. Mahalle tipi bu tesislerde futbol, basketbol ve voleybol gibi takım sporları oynanacak. 5 milyon TL maliyetle 40 mobil gençlik merkezi kurulacak. Mobil merkezler, bölgedeki il ve ilçeleri dolaşarak gençleri çeşitli aktivitelerle wbuluşturacak.

YAZ KAMPLARI

Gençlerle ilgili çalışmalarda bulunan sivil toplum kuruluşlarına (STK) destek sağlanacak. STK’ların kuracağı gençlik merkezlerine, her biri için 7.5 milyon TL destek sağlanacak. 20 bin genç yurtiçinde Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kamplarına gönderilecek. 10 bin gence yurtiçi hareketlilik desteği verilecek. Kamp ve hareketlilik desteği için yıllık 25 milyon TL ayrılacak.

Bölgedeki il ve ilçelerde 75 kitap kafe kurulacak. Gençlerin sosyal bir ortamda akranlarıyla buluşması sağlanacak. Bu proje için 9.4 milyon TL kaynak aktarılacak. İhtiyaç sahibi bin gencin, yatılı olarak eğitimi sağlanacak. Bu gençlerin, devlet okullarının yanı sıra özel okullarda da kayıtları yapılacak. Bu amaçla 12 milyon TL harcanacak.

KATILIM 10 KAT AZALDI

Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır’da yaptığı konuşmada, “2015 yılına göre dağa çıkardıkları genç sayısında 10 kat azalma oldu, 10 kat. 4 binden 400’e düştü. Sıfıra inecek, sıfıra. Şimdi onun telaşını yaşıyorlar. ‘Ölüme sürecek genç bulamıyoruz, ne duruyorsunuz orada’ diye birbirleriyle kavga ediyorlar” demişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi