Dağ'dan soru önergeleri!

HDP'li Dağ "Bölgede korucuların suç makinasına dönüşüp, cezasızlıkla ödüllendirildiği" iddiasında bulundu.

Dağ'dan soru önergeleri!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, 2020 yılında Bismil ilçesinde yaşanan kavgada oğlu Kadir ile birlikte dini nikahlı eşi Hamdiye Şık’ı öldürmek suçundan, 8 kişiyi ise ‘öldürmeye teşebbüs’ten 5 çocuğuyla birlikte tutuklu bulunan korucubaşı Mahmut Karaarslan ve korucu oğlu Sidar Karaslan’ın tahliye edilmesini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sordu. HDP’li Dağ, ayrıca koruculuk sistemini dair de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sorular yöneltti.

‘KORUCULAR SUÇ MAKİNASINA DÖNÜŞMÜŞTÜR’

Önergesinde korucuların suç makinasına dönüştüğünü ileri süren Dağ, “Korucular, 90’lı yıllardan beri bölgede suç makinasına dönüşmüştür. Faili meçhul cinayet, yargısız infaz, tecavüz, gasp, soygun, adam öldürme, yaralama, kaçırma, patlayıcı madde kullanma, hırsızlık, zorla çek, senet imzalatma, ormanlarda yangın çıkarma, zirai mahsul ve otları yakma, dolandırıcılık, rüşvet, zimmet, çocuk kaçırma, rehin alma, tehdit, tecavüz, kadın ticareti, uyuşturucu, silah, mühimmat, canlı hayvan, tarihi eser kaçakçılığı ve çevre suçları korucuların karıştığı suçlar arasında yer almaktadır” iddiasında bulundu.

'SUÇA KARIŞMASI, BİLGİNİZ DAHİLİNDE Mİ?'

Dağ, konuyla ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu soruları sordu: “Bakanlığınız, korucuların işlediği suçları cezalandırmada yetkili midir? Mahmut Karaaslan kim veya kimler tarafından korunmaktadır? Bu kişi, cinayet işleme cesaretini kimden almaktadır? Korucuların bölgede her türlü adi suça karışması, bilginiz dahilinde mi gerçekleşmektedir? Korucuların karıştığı suçların cezasızlık politikası ile ödüllendirilmesi bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Yürürlüğe konulduğu 1985 yılı itibariyle kaç korucu suç işlemiş? Kaç kişinin suçtan kaynaklı görevine son verilmiştir? Kaç kişi ceza almıştır?”

'KORUCULAR KİMDEN CESARET ALIYOR?'

İçişleri Bakanı Soylu’ya ise şu sorular yöneltildi: “Diyarbakır’da şu an kaç korucu görev yapmaktadır ve bunların ilçelere göre dağılımı nedir? Mahmut Karaaslan kim veya kimler tarafından korunmaktadır? Bu kişi, cinayet işleme cesaretini kimden almaktadır? Koruculuğa teşvik için bölgede halka neler vaat ediliyor? Bölgede kaç korucu vardır ve bunların illere dağılımı nasıldır? Bölgede korucu kadrolarında olmayıp farklı kadrolar altında korucu gibi davranan kişi sayısı kaçtır? Yürürlüğe konulduğu 1985 yılı itibariyle kaç korucu suç işlemiş? Kaç kişinin suçtan kaynaklı görevine son verilmiştir? Kaç kişi ceza almıştır?"

Kaynak: Diyarbakır Söz