Davutoğlu Suriyeli muhaliflerle görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriyeli muhaliflerle Ankara'da bir araya geldi. Görüşmelerde muhalefetin planlamaları hakkında ayrıntılı görüş alışverişi yapıldı.

Davutoğlu Suriyeli muhaliflerle görüştü

Davutoğlu, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Yürütme Kurulu heyetini Ankara Palas'ta kabul etti.

Bakan Davutoğlu ardından, sabah bir araya geldiği Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) heyeti ve SUK Yürütme Kurulu heyetine akşam yemeği verdi.

                                                     

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bugün Suriye muhalefetinin temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde, muhalefetin önümüzdeki döneme ilişkin planlamaları hakkında ayrıntılı görüş alışverişinde bulunuldu.

Davutoğlu, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed Muaz el-Hatib, Başkan Yardımcıları Riyad Seyf ve Süheyr Attasi, koalisyonun Genel Sekreteri Mustafa Sabbah ile Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı George Sabra ve SUK yürütme kurulu üyelerini Ankara'da kabul etti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Davutoğlu'nun Suriye muhalefetinin temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde şu hususlarda mutabık kalındı:

-"Suriye'nin geleceğine Suriyeliler karar verecektir. Türkiye de, kardeş Suriye halkına destek vermeyi ve onun yanında durmayı sürdürecektir.

-Suriye'deki mevcut durumun müsebbibi olan Esed yönetimi gerek Suriye halkı gerek uluslararası toplum nezdinde meşruiyetini kaybetmiştir.

-SMDK, Suriye'deki demokratik geçiş sürecinin halkın meşru beklentileri doğrultusunda sonuçlandırılması konusunda merkezi role sahiptir.

-Suriye'deki şiddet bir an önce sona erdirilmeli, halkın meşru beklentileri karşılanarak tüm Suriyelilerin eşit haklara sahip olacakları demokratik ve çoğulcu sisteme en kısa sürede geçilmelidir.

-Mezhepsel, dini ve etnik temelde her türlü ayrımcılık kesinlikle reddedilmektedir. Tüm Suriye vatandaşlarının hakları hem geçiş döneminde hem de sonrasında mutlak suretle korunmalıdır.

-Uluslararası camia tarafından muhalefete vadedilen dayanışma, destek ve yardımların somut olarak uygulamaya konulması gerekmektedir."

-Davutoğlu, SMDK'dan temsilci atamasını istedi-

Davutoğlu görüşmede ayrıca, Türkiye'nin Suriye halkının meşru temsilcisi olarak gördüğü SMDK'nın Türkiye'ye temsilci atamasını istedi.

Ahmet Davutoğlu, SMDK'ya siyasi temsilci atama davetinde bulunurken Türkiye'nin bu daveti SMDK tarafından memnuniyetle karşılandı.

Türkiye Kasım ayı başında Katar'da yapılan toplantılar sonucunda Suriyeli muhalif grupların SMDK çatısı altında buluşmalarına aktif katkıda bulunmuştu.

Suriye Ulusal Konseyi'nin de katılımıyla oluşturulan yeni koalisyonun Suriye muhalefetinin büyük çoğunluğunu temsil ettiği belirtilmişti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun SUK heyetiyle yaptığı görüşmede de bu grubun temsilcileri Davutoğlu'na Konsey'in yeni örgütlenmesi hakkında bilgi verdi.

Toplantıda ayrıca, Aralık ayında yapılacak Suriye Halkının Dostları grubu toplantısının gündemi ele alındı.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz